Annonce
Hvide Sande

Vattenfalls plan: Vesterhav Syd-møllerne skal være i drift i fjerde kvartal 2023

Mølleområdet ligger mellem cirka 4 og 9 km fra kysten nordvest for Hvide Sande og har et samlet areal på 37,4 kvadratkilomter. Vanddybden i mølleområdet er mellem 15 og 25 meter. Illustration: Energistyrelsen
Vesterhav Syd-møllerne skal være i drift i fjerde kvartal 2023. Her er tidsplanen frem til da.
Annonce
Annonce

1) Forslag til emner

Vesterhav Syd omfatter 20 vindmøller på hver 8,4 MW. Vattenfall undersøger i øjeblikket mulighederne for møllernes placering inden for undersøgelsesområdet, der går ud til ti kilometer fra kysten. Frem til 16. august er der en høring, hvor alle kan komme med forslag til, hvilke forhold den krævede miljøkonsekvensrapport (VVM-redegørelse) skal belyse.

2) Placering og tilladelse

Efter idéfasen foretager Energistyrelsen en afgrænsning af miljøkonsekvensrapportens indhold, som så udarbejdes af Vattenfall. Rapporten udarbejdes fra oktober 2019 til april 2020. Rapporten vil vise, hvilken placering Vattenfall vil give møllerne. Rapporten fremlægges derefter i offentlig høring i mindst otte uger sammen med Energistyrelsens udkast til afgørelse. Når Energistyrelsen har taget stilling til de indsendte bemærkninger og høringssvar og endvidere finder, at miljøvurderingen er fyldestgørende, afgør styrelsen, om Vattenfall skal have tilladelse til at etablere mølleparken.

3) Fremstilling af møllerne

I løbet af 2020,' 21 og '22 fremstilles komponenterne til de 20 møller til Vesterhav Syd hos leverandøren Siemens Gamesa, der endnu ikke har afgjort på hvilken fabrik det skal ske. Møllerne er i 193 meter høje og har en navhøjde på 109 meter. Diameteren på rotoren er 167 meter. Møller og vinger vil blive malet i en lys grå farve. Den nederste del af tårnet males gult af hensyn til søfartssikkerheden. Møllerne udstyres alle med topmarkeringslys i form af to mellemintensive, blinkende lys på toppen af nacellen til advarsel af flytrafik. Lyset er hvidt om dagen og rødt om natten. Desuden placeres tre permanente lys rundt om møllen midt på tårnet samt blinkende lanterner for søfart ved møllens platform ca. 17 meter over havoverfladen.

4) Møllerne sættes op

I 2023 begynder konstruktionen af parken. Hver mølle monteres på et stabilt fundament af stål, som nedrammes i havbunden (monopælfundamenter). For at modvirke erosion af havbundsmaterialet rundt om fundamenterne, lægges et lag beskyttende sten omkring dem på havbunden. Søkablerne fra vindmølleparken vil blive ført ind til kysten inden for en cirka 500 meter bred korridor. Korridoren går fra vindmølleparken ind til kysten ved Klegod.

Kilde: Energistyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her har strukturudvalg søgt inspiration: Aalborg har helt ned til 60 elever pr. skole - og det fungerer

Annonce