Ringkøbing

Vattenfall: Vesterhav Syd og Nord styrker elnettet i Vestjylland

Vattenfalls kort viser, at strømmen bringes i land i 60 kilovolt kabler og transporteres videre ad 150 kilovoltkabler til den kommende højspændigsforbindelse på 400 kilovolt, som Energinet vil anlægge fra Idomlund og ned til den tyske grænse.

Havmølleparkerne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord vil være de første i Danmark, som er direkte med til at stabilisere elnettet og dermed strømforsyningen, påpeger Vattenfall.

Vestjylland: Vattenfalls kommende vindmølleparker ud for den jyske vestkyst indgår for første gang nogensinde som del af en aftale om aktivt at levere styrke til elnettet i det vestjyske område. Ud over at øge den danske elproduktion fra vindmøller med over ti procent vil de aktivt kunne levere noget af den spændingsstabilitet, som nettet behøver for at kunne fastholde det pålidelige elforsyning, Danmark er så berømt for.

Det fortæller Vattenfall i en pressemeddelelse.

- En vindmølle er nu lige så kraftig som et mindre kraftvarmeværk på næsten 10 megawatt, så vi kan virkelig levere noget power til nettet, som ellers skulle være kommet fra kraftværker. Men dem er der jo ikke er så mange af i det område, hvor Vesterhav Syd og Nord er ved at blive opført, forklarer Kenneth Skaug, senioringeniør i System Design-afdelingen hos Vattenfall.

Vattenfall forklarer, at det hidtil har været nødvendigt at have store kraftværker kørende for at sikre stabiliteten i nettet, men med den nye unikke aftale mellem den svenske energigigant og Energinet, som driver de store transmissionsnet, kan vindmøllerne gå direkte ind og justere mængden af energi, så den svarer til efterspørgslen. Der sker med millisekunders varsel i modsætning til de store, tunge kraftværksanlæg, som helst skal køre med en konstant produktion og bruge tid til at justere.

Ifølge Kenneth Skaug kan de mange havvindmølleparker rundt omkring i de danske farvande ikke udnyttes på samme måde, da de er placeret langt fra kysten og de store transmissionsnet. På grund af afstanden er der for store tab i transmissionssystemet til dette formål. De to nye vindmølleparker ligger derimod tæt nok på kysten og i en kort nok "elektrisk afstand" til, at de kan blive koblet direkte på en 150 kV transformer og dermed aktivt støtte nettet.

Ifølge chefingeniør Poul Mortensen fra Energinet er aftalen om spændingsregulering banebrydende.

- Med de to vindmølleparker kommer elsystemet til at råde over spændingssupport, der er fuldt på højde med ydelsen, traditionelle kraftværker kan levere, og hvad der er endnu vigtigere, sker tilslutningen lige nøjagtigt der, hvor der i dagens og fremtidens elsystem, baseret på vedvarende energi, er behov for spændingsunderstøttende egenskaber, udtaler Poul Mortensen i pressemeddelelsen.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Et Æ, et Ø og et Å: Rafaellas tatovering vil minde hende om en skøn tid i Vestjylland

Annonce
Annonce
Ringkøbing

Forstanderposten er sikret på Vestjyllands Højskole - i hvert fald det næste år

Kultur

250 til indvielse: Nyt madpakkehus ved Vonå blev tilløbsstykke

Erhverv

Ringkøbing Svømmehal mangler livreddere

Ringkøbing

Har de brikker nok at flytte med?: Elever på efterskole opfinder nye spil

Ringkøbing For abonnenter

Stor læring og en helt særlig oplevelse: 2. klasse skal spille med DR Symfoniorkestret

Kultur

Tag en Ringkøbing-selfie: Kulturportal bliver stående sommeren over

112

To indbrud i varebiler i Lem

112

Mand gik omkuld: Måtte sove rusen ud i arresten