Annonce
Ringkøbing-Skjern

Midt i højsæsonen: Vattenfall rykker inde med larmende maskiner i sommerhusområde

Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix
Der bliver udsigt til entreprenørmaskine-højsæsonen, når energiselskabet Vattenfalls entreprenør begynder forberedelserne til det elkabel, som skal føre strøm fra de kystnære møller ind på land. Dårlig timing, mener sommerhusudlejer.

Klegod-Søndervig: Selv om Vesterhav Syd-møllerne er udskudt i tre år, fordi der skal laves et nyt VVM-tillæg, så fortsætter energiselskabet ufortrødent med kabelarbejdet i området ved Klegod og Søndervig.

Det fremgår af det brev, sommerhusejere i området har modtaget i denne uge.

I brevet fremgår det blandt andet, at de ikke slipper for arbejdende entreprenørmaskiner i højsæsonen. De første køreplader bliver lagt ud 5. august, hvorefter arbejdet med at underbore klitvejen og sommerhusområdet ved Lyngdraget i Klegod bliver sat i gang.

"I forbindelse med planlægningen af anlægsarbejdet er der flere forhold at tage hensyn til. Turistsæsonen er en af disse, mens der ligeledes er beskyttede yngleområder ved Sandene, landbrug og den tidsfaktor, at arbejdet skal være færdigt, inden der bliver for vådt i området", skriver Vattenfall til sommerhusfolkene.

Direktør i sommerhusudlejningsbureauet Danwest, Karsten Fyhn, er mildt sagt ikke begejstret for timingen.

- Det er svært at forstå, at man ikke kan lægge arbejdet udenfor højsæsonen. Der vil helt sikkert være nogle sommerhusgæster, som bliver generet af de maskiner, som kommer til at grave i området, siger han.

Ifølge Karsten Fyhn er sommerhusudlejerne ikke blevet gjort opmærksom på gravearbejdet. Han vil derfor tage en snak med turistforeningen, så man kan sikre, at de gæster, som har booket et hus i området, får besked om kabelarbejdet.

Ifølge Vattenfall var sommerhusenes ejere i området inviteret til et møde først i juni, hvor de blev informeret om tidsplanen for arbejdet. Det er nu specificeret i det brev, der netop er sendt ud.

Annonce

Her bliver der gravet og boret

  • Der skal lægges kabler fra sommerhusområdet ved Lyngdraget i Klegod og ud på den anden side af Holmsland Klitvej.
  • Den første del af borearbejdet begynder 12. august, og ventes at vare to gange fem dage. Det vil foregå fra sommerhusområdet og ud under vejen. Inden bore- og gravearbejdet går i gang, skal der udlægges køreplader i området, hvor boreriggen skal arbejde. De plastføringsrør, der skal trækkes gennem boringen, vil blive svejset på marken øst for klitvejen. Det arbejde begynder allerede 29. juli.
  • Anden del af borearbejdet begynder efter planen 19. august og vil vare to gange tre dage. Underboringen begynder inde i sommerhusområdet, hvor der bores fra vest mod øst. Svejsningen af plastføringsrørene sker ugen før på et område øst for boringen.
  • Den tredje og længste underboring begynder efter planen 26. august. Den vil vare to gange otte dage og slutter ved stranden.
  • Selve kabelinstallationen begynder 7. oktober øst for Holmsland Klitvej mod henholdsvis transformatorstationen ved Søndervig Landevej og mod stranden. Arbejdet ventes at tage to uger.
  • Vattenfall oplyser, at man ikke kan udelukke ændringer i tidsplanen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce