Annonce
Udland

Vatikanet gør nyt forsøg på at løse mysterie fra 1983

Handout/Ritzau Scanpix

En prinsesse gift med den senere kong Christian VIII, er blevet del af et mangeårigt italiensk mysterie.

Vatikanet har lørdag gjort et nyt forsøg på at løse et mysterie, der den seneste tid kun er blevet endnu mere opsigtsvækkende, og som desuden trækker spor til det danske kongehus.

Det drejer sig om sagen om den 15-årige pige Emanuela Orlandis forsvinden.

Den italienske teenager forsvandt i 1983 sporløst efter en musiktime i Italiens hovedstad, Rom.

For nylig modtog hendes familie et tip om, at hendes jordiske rester skulle befinde sig i nogle grave i Vatikanet.

Der var tale om to grave, hvor prinsesserne Sophie von Hohenlohe og Charlotte Frederikke af Mecklenburg, der døde i henholdsvis i 1836 og 1840, i forvejen skulle ligge begravet.

Charlotte Frederikke var del af det danske kongehus. Hun var gift med den danske prins Christian Frederik, der senere blev kong Christian VIII, og hun fødte i 1808 en søn, der senere blev kong Frederik VII.

Da de to grave 11. juli blev åbnet i Vatikanet, var der ingen tegn på den forsvundne 15-årige piges jordiske rester.

Og mere overraskende, så var også prinsessernes knogler væk.

Lørdag har Vatikanet så gjort endnu et forsøg på at komme til bunds i det mangeårige mysterie. En række eksperter har således åbnet to grave, der blev opdaget under en lem i sidste uge.

De to grave viste sig at indeholde en lang række knogler. De blev undersøgt på stedet af en professor med speciale i retsmedicin. Det skete i selskab af en ekspert udpeget af Orlandis familie, oplyser Vatikanet i en udtalelse.

Størrelserne indikerer, at der både kan være knogler fra børn og voksne. Den videre analyse af knoglerne vil fortsætte 27. juli, lyder det.

Federica Orlandi, søster til den forsvundne pige, kalder fundet en voldsom oplevelse, "fordi min søsters knogler kan være blandt dem".

I henhold til nogle teorier blev den 15-årige pigen taget som gidsel af en gangster, som ville presse Vatikanet til at betale hans gæld.

En anden udbredt teori er, at hun blev taget som gidsel for at fremtvinge en løsladelse af tyrkeren Mehmet Ali Agca. Han forsøgte at dræbe pave Johannes Paul II tilbage i 1981.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Gør din borgerpligt - gå på restaurant

Hånden på hjertet... Hvornår har du sidst spist på en restaurant i din hjemby? Hvornår har du og din bedre halvdel sagt til hinanden: "I aften går vi ud at spise på Restaurant Xxx"? Hvornår har du og en flok venner senest sat hinanden stævne på en af byens restauranter for få en kulinarisk oplevelse? Og det tæller altså ikke, at I en fredag aften dropper madlavningen og henter en pizza eller noget andet ud af huset-mad. Vi taler om et rigtigt restaurantbesøg med menukort, opvartning og hele pibetøjet. Det er længe siden, ikke sandt? Et tilbagevendende samtaleemne blandt borgere her i kommunen er, hvorfor pokker vi ikke har ret mange gode restauranter. Ikke et ondt ord om ud af huset-spisesteder eller burger-, kylling- og pommefrites-restauranter, som vi har masser af; de kan såmænd sagtens være udmærkede. Vi taler om restauranter med kok i køkkenet, spisekort og tjener, der serverer en god middag, lavet på gode råvarer til en pris, der gør det muligt for en familie at spise ude uden at blive ruineret. De findes selvfølgelig - ingen nævnt, ingen glemt. Men når vestjyder taler med hinanden om restaurant-situationen, høres en tilbagevendende klage: Der er alt for få steder, hvor vi kan spise en ordentlig middag til rimelig penge! Vi lokale er ikke alene om beklagelserne. Den seneste tilfredshedsundersøgelse blandt turister viser, at de, der rejser til vort område, har den samme oplevelse; og den er særlig gal i Ringkøbing-Skjern Kommune på trods af, at vi har millioner af turistovernatninger hvert år. Udfordringen giver turistbranchen grå hår i hovedet. Med god grund. Et bredt udbud af spisesteder af god kvalitet øger et turistmåls tiltrækningskraft. De behøver ikke at være Michelin-klasse; men de må gerne hæve sig over fast food- og buffet-niveau. Hele turistbranchen og kommunen med har fokus på madområdet, hvor nøgleordet ikke mindst er "lokale råvarer". Desværre rykker det bare ikke rigtig. Kokkene vil åbenbart hellere arbejde østpå, tjenerne ligeså, og efterspørgslen svinger vildt, alt afhængig af årstiden. Det er ikke nemt... Der er kun en udvej. Vi må alle gøre vores borgerpligt. Vi må til at spise noget mere ude!

Annonce