Annonce
Videbæk

Vanvidssæsonen med den lykkelige slutning: Jyllands Park Zoo havde en 'kanonsæson'

Ove Nordestgaard, indehaver af Jyllands Park Zoo i Haunstrup, har nok at smile af. Det havde han dog ikke regnet med i foråret. Foto: Mikkel Jezequel
Corona udskød åbningen af Jyllands Park Zoo, senere spændte to ministre ben, men seks måneder senere kan en taknemmelig indehaver af dyreparken nu gøre status og konstatere, at hans hidtil mest vanvittige sæson fik en lykkelig slutning.
Annonce

Haunstrup: Han havde på forhånd afskrevet et overskud.

Knap tre uger efter det famøse pressemøde, som mange formentlig vil se tilbage på som et afgørende vendepunkt, når året er omme, var den ellers altid positive og optimistiske indehaver af Jyllands Park Zoo sikker på, at han på forhånd kunne glemme alt om et overskud.

Som dagene og senere ugerne gik, og den planlagte åbningsdag  den 5. april var noget, man skulle bladre tilbage i kalenderen for at finde, var det svært at bevare det gode humør.

Og da tilladelsen til at åbne blev efterfulgt af advarsler fra både erhvervsministeren og justitsministeren om netop dette, begyndte det at se sort ud.

- Jeg har det sådan set ad helvedes til, sagde Ove Nordestgaard på det tidspunkt til Dagbladet.

Annonce

"Det var den værste tid"

På de sociale medier gav Jyllands Park Zoo udtryk for, at den daværende situation ikke kun var livstruende for dyrene, men også parken.

I dag fortæller Ove Nordestgaard, at han havde undersøgt, hvordan han med et vækstlån kunne låne otte millioner kroner, som skulle dække det underskud, der ville komme uden gæster, og hvordan han hvert år skulle afdrage en million på lånet.

- Det var den værste tid. Hver gang vi var lige ved at komme i gang, fik vi en på siden og kom ned at ligge. Det var uvisheden, der var værst. Den periode, hvor der ikke skete noget, havde jeg det ikke godt. Jeg er blevet noget ældre i løbet af det år her. Det føles i hvert fald sådan. Det tærer jo på en. Det vil det altid gøre, når du ikke ved, hvor du står henne og tænker i værst tænkelige scenarier. Lige nu er minkavlerne i den situation. De står i en uvished, og der er ingen, der ved, hvad der er på den anden side, siger han.

Annonce

Taknemmelig for støtte

Den 22. maj kunne dyreparken så slå dørene op for første gang denne sæson, og her havde donationer på omkring 800.000 kroner sørget for, at parken ikke var bagud på point fra start.

- Vi har en driftsomkostning på omkring 450.000 kroner per måned i døde perioder. Det betød, at udgifterne mere eller mindre blev neutraliserede, siger Ove Nordestgaard, der er meget taknemmelig for støtten fra trofaste gæster:

- Det var et godt skulderklap. Det viser bare, at folk tænker mere på hinanden, når vi kommer i sådan en situation her i Danmark. Vi havde en fordel i, at der er så mange traditioner forbundet med et sted som vores. Folk er kommet her i mange år. Vi var utroligt glade for den opbakning. Det var helt fantastisk. Alle, der kunne hjælpe, gjorde det bare. Det var lidt overvældende, siger Ove Nordestgaard.

Annonce

Hver dag blev bedre

Selvom parken havde meget imod sig fra start, så begyndte tingene at vende i den vestjyske zoo. De købestærke danskere var nødt til at blive hjemme. Samtidig gav sommerpakken mulighed for, at gæsterne kunne slippe med halv billetpris. Oven i hatten blev regndråberne også væk, mens strandene i perioder heller ikke trak alverden.


Jeg har en fornemmelse af, at vi lægger lidt på kistebunden, så vi er forberedt til det her en anden gang.

Ove Nordestgaard, indehaver af Jyllands Park Zoo


Det gjorde Jyllands Park Zoo til gengæld.

- Vi har været meget heldige for at sige det på en pæn måde. Det hele hænger selvfølgelig også sammen med, at vi ligger udendørs, og at alle forholdene har været med os i år. Selvfølgelig ikke lige det her med, at vi ikke måtte åbne, men da vi endelig måtte åbne, kom alle gæsterne, siger han og fortsætter:

- Vi er mere end med. Vi ligger en 10 til 12 procent over, hvad vi plejer at have af besøgende. Vi har solgt omkring 15.000 sæsonkort. Det er 10 til 15 procent mere end normalt. Lige siden vi åbnede, var der bare flere besøgende generelt. Da vi nåede 1. august, var der kun tre dage, der havde været ringere end sidste år. Når hver dag er bedre end sidste år, så indhenter vi hurtigt det tabte.

Annonce

Fremtiden er stadig lys

Søndag i efterårsferien var sæsonens sidste åbningsdag. En sæson, som endte med at blive forlænget med fem uger for at kompensere for den sene sæsonstart.

- Det var faktisk en nem beslutning at tage. Og vi lod parken være åbent en time mere hver eneste dag. Der var faktisk en del, der havde gavn af det, og det blev faktisk en kæmpesucces. Det blev en kanon afslutning, og en kanonsæson, selvom det havde en sort start, siger Ove Nordestgaard.

Den rigtig fine sæson giver også zoo-ejeren mulighed for at holde fast i sine optimeringsplaner, som typisk realiseres hen over efteråret og vinteren. I år bliver det indendørs girafanlæg bygget om og udvidet, mens resten af parken gøres mere handicapvenlig, når større dele af stisystemerne belægges med asfalt.

Det er dog ikke det hele, der bliver snoldet op, afslører zoo-ejeren:

- Jeg har en fornemmelse af, at vi lægger lidt på kistebunden, så vi er forberedt til det her en anden gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce