Ringkøbing: Kan det virkelig passe?
Da den oscar-vindende filmstjerne Grace Kelly opgav sin Hollywood-karriere for at blive fyrstinde i Monaco ved et storstilet bryllup for 66 år siden, fik hun en kostbar bryllupsgave tilsendt fra Ringkøbing.
Den nyslåede fyrstinde så taknemmelig, at hun efterfølgende skrev et takkebrev til fru isenkræmmer Ahle Jensen i Nygade.
Lyder det som en vandrehistorie?
Filmstjerner bruger Lux
Vi skruer lige tiden tilbage til foråret 1956.
En tid, hvor avisreklamer proklamerer, at ’9 ud af 10 filmstjerner bruger Lux-toiletsæbe' og damekonfektionsforretningen Hertz sælger forårsfrakker til piger og unge fruer for 78 kroner.
Hos Isenkræmmer Ahle Jensen sender man en fyrstelig ordre ud af huset.
I dag kan ingen længere huske, om bestillingen til porcelænsfabrikken bliver indtelefoneret eller sendt i et brev. Sikkert er det, at forretningen i Ringkøbing skal bruge en komplet udgave af det særligt fornemme stel Saksisk Blomst, der har guldkanter og er dekoreret med håndmalede blomster.
- Der er flere udgaver, men det har helt sikkert været svær Saksisk Blomst, som er det mest kostbare, fortæller tidligere isenkræmmer Jens Ahle, hvis mor drev butikken den gang.
Vandrehistorier i Ringkøbing-Skjern
Dagbladet Ringkøbing-Skjern tager hul på en artikelserie, hvor vi efterprøver myter og vandrehistorier i vores område.
For kan det virkelig være sandt at...
Den første artikel er serien handler om den oscar-vindende skuespiller Grace Kelly, som efter sigende fik en helt særlig bryllupsgave - købt i Ringkøbing - da hun blev gift med fyrst Rainier i 1956.
Har du en vandrehistorie eller en myte, du gerne vil have undersøgt, så skriv til redaktion@dbrs.dk
Bestillingen er kommet i hus via en mellemmand - eller nærmere kvinde; Ringkøbings daværende præst Carl Ludvig Appelbergs kone, Marie. Præsteparret er kommet til byen 20 år tidligere efter en del år i Philadelphia, hvor Appelberg har fungeret som sømandspræst. Under opholdet i det amerikanske er parret tilsyneladende blevet bekendte af Grace Kellys familie, som bor i byen.
Da Kelly-familien skal købe en bryllupsgave til det kommende fyrstepar i Europa, vælger man at bruge sin danske forbindelse i Ringkøbing.
Fyrstelig udstilling
Stellet ankommer efterfølgende i kassevis til Ringkøbing . Her bliver det besluttet at udstille det i butiksvinduerne, inden det skal sendes videre til Monaco, så alle folk kan se det. Udstillingsopgaven bliver lagt i hænderne på butikkens førstemand Henry Sloth, husker Jens Ahle.
Førstemanden rydder resolut alle vinduer til højre for indgangsdøren og fylder dem med den fornemme gave, så ringkøbingenserne kan beundre kopper og tallerkener.
Så vidt Jens Ahle husker, bliver udstillingen aldrig fotograferet. Han har i hvert fald ingen billeder. I 1956 var han selv isenkræmmerlærling i Herning, men var hjemme og se den spektakulære vinduesudstilling. Porcelænet blev et sirligt udstillet på fragtkasserne.
Jens Ahle, tidligere isenkræmmer i RingkøbingJeg er sikker på, at min mor opbevarede brevet fra Grace Kelly ved sit mahognibord. Jeg er rigtig ked af, at vi ikke har det længere.
Det særlige Grace Kelly-stel er i dag et af Jens Ahle favoritter og han er blevet en passioneret samler af blandt andet Saksisk Blomst, som fyrstinde Grace og fyrst Rainier efter brylluppet må have brugt, når der blev serveret middage i Monaco.
En personlig hilsen
Det er et meget godt bud, at Grace Kelly er begejstret for det blomstrede porcelæn. I hvert fald sætter hun sig ned og skriver et takkebrev til fru isenkræmmer Ahle Jensen.
- Det vakte stor opsigt i familien, at Grace Kelly tog sig tid til at skrive en hilsen til min mor. Det var en kæmpe ære, fortæller Jens Ahle.
Desværre eksisterer brevet ikke længere. Det er forsvundet.
- Jeg er sikker på, at min mor opbevarede brevet fra Grace Kelly ved sit mahognibord. Jeg er rigtig ked af, at vi ikke har det længere, fortæller Jens Ahle.
Hos familien Ahle i Ringkøbing bliver der stadig dækket op med Saksisk Blomst.
- Det er faktisk vores søndagsstel. Det bliver desværre ikke produceret mere. Det er en skam. Men guldkanten kan ikke gå i opvaskemaskine. Det vil folk ikke købe i dag, fortæller Jens Ahle.