Annonce
Skjern

Se video: Vandalisme, kludder med wiren og brug for redningsfolk - populære trækfærger giver en masse bøvl

En af de mest populære attraktioner ved Skjern Å er også en af de mest besværlige, fortæller skovrider.

SKJERN: Trækfærgerne ved Skjern Å er et hit blandt store og små, lokale og turister. Med nogle seje træk kan man på et par minutter hive sig over Skjern Å’s vandrige løb og lande på den anden side med madpakken under armen eller cyklen ombord. Det er sjovt og til stor fornøjelse for de fleste, som prøver.

Trækfærgen Blishønen kan findes ved Pumpestation Nord, som er et populært udflugtsmål, hvor færgen bliver flittigt brugt. Foto: Poul Osmundsen

Men for enkelte er det en oplevelse, der kræver assistance fra Brand & Redning Midtvest. To gange har redningsfolkene på det seneste måtte tage turen til Pumpestation Nord for at hjælpe en nødstedt færgemand eller -kvinde. Den ene gang fordi der var gået en wire, og den anden gang, fordi bommen sad fast, så den nødstedte ikke kunne komme retur.

6. klasse fra Amagerskolen i Skjern havde ingen problemer med at bruge trækfærgen over Skjern Å ved Pumpestation Nord. De steg bare ombord og prøvede sig frem. Bovporten skal op under sejlads og ned ved landgang. Foto: Anita Rahbek

Mens det er nyt for skovrider Ulrik Lorenzen fra Naturstyrelsen Blåvandshuk, at der lige frem har været brug for redningsvæsnet ved trækfærgerne, er det langt fra nyt, at trækfærgerne kan give problemer.

Annonce

Alt kan gå galt

- Vi har oplevet alt. Alle de år, vi har haft færgerne, har de givet problemer med, at der går kludder i wiren eller at de bliver vandaliseret. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan gå galt, siger Ulrik Lorenzen med et smil.

Trækfærgerne hører under Naturstyrelsen Blåvandshuk og blev anlagt for omkring 15 år siden, så det blev lettere for folk at komme omkring i Skjern Enge.

Første koncept til færgerne blev skrottet, så anlæggelsen af de to trækfærger Blishønen og Rørhønen ved Pumpestation Nord og Poldene endte med at koste det hvide ud af øjnene. Det gør de sådan set stadig, da der løbende er renovering og reparation.


Alle de år, vi har haft færgerne, har de givet problemer med at der går kludder i wiren eller at de bliver vandaliseret. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan gå galt.

Skovridder Ulrik Lorenzen, Naturstyrelsen Blåvandshuk


- Havde du spurgt mig i dag, havde vi nok ikke anlagt dem, siger skovrideren med et smil.

- Men vi ved, at folk er meget glade for dem, så vi tager de ulemper, der er, understreger Ulrik Lorenzen.

Annonce

Giver sig selv

Det er et skilt ved åbredden med en ganske teknisk beskrivelse af hvorledes, man bruger trækfærgerne.

- Det giver egentlig sig selv, hvordan man bruger den. Man behøver ikke at være så teknisk begavet. Man skal hive til og ikke lade bovporten plaske ned i vandet, siger Ulrik Lorenzen.

Det gælder om at lægge kræfter i og trække sig selv over Skjern Ås vande. Sværere er det ikke. Foto: Anita Rahbek

En gang imellem går der en wire, og andre gange bliver tingene ødelagt med vilje. Naturstyrelsen er jævnligt i området og tjekker færgerne, men sætter derudover pris på at høre fra brugerne, hvis der er problemer.

- Jo flere, der bruger trækfærgerne, desto flere ting sker der. Vi forsøger at gøre det så godt som muligt for at holde dem funktionsdygtige, men vi er meget afhængige af tilbagemeldinger. Hvis vi ikke hører noget, kan vi ikke gøre noget, siger Ulrik Lorenzen.

Amagerskolens 6-klasse på vej over Skjern Å. Det gik uden problemer. Foto: Anita Rahbek
Hver år bruger tusindvis af mennesker kræfterne på at trække sig over Skjern Å. Foto: Anita Rahbek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterer til Skjern Håndbold efter nedtur: Fløjene var på toppen - bagkæden havde problemer

Annonce