Annonce
Videbæk

Valleeventyret på heden

Niels Østergaard, leder af research og development-afdelingen hos Arla Ingredients i Nr. Vium. - Vores styrke her i Nr. Vium er, at vi er hurtige til at overføre ny viden til nye produkter, siger han. Foto: Mads Dalegaard
- Vi har nørdet rundt i valle i 40 år, men jo mere vi forsker, jo flere nye døre åbner sig. Det har overrasket mig meget, siger Niels Østergaard, der er vicepræsident for Innovation i Arla Foods Ingredients. Han kan næsten ikke vente til den nye innovationsafdeling til 275 millioner kroner står klar i Nr. Vium.
Annonce

Nr. Vium: Da den 45-årige civilingeniør med en PhD i organisk kemi, Niels Østergaard, for fire år siden første gang læste om en stilling ved Arla Foods Ingredients i Nr. Vium, tænkte han; "valle? - ahr, det lyder kedeligt".

- Jeg var ansat i en kemivirksomhed, men trængte til nye udfordringer - gerne med noget helt naturligt, der kan give mennesker et bedre og sundere liv. Da jeg begyndte at læse om udforskningen af proteinerne fra valle, blev jeg fanget ind. Der er så mange gavnlige ting i vallen. Og selv om vi nu har nørdet rundt i valle i 40 år, så åbner der sig stadig nye døre, jo mere vi forsker. Det har overrasket mig meget, siger Niels Østergaard.

I samme sætning tilføjer han, at man i Arlas innovationsafdeling hver eneste dag bliver klogere på ikke bare proteiner, men også deres påvirkning på menneskers biologi.

- Vi bliver også klogere på for eksempel immunforsvaret, på allergier og på diabetes med videre, og vi arbejder sammen med dygtige forskere på universiteter over hele verden. Det er en stor fornøjelse i mit arbejde. En ny ide, der kan være med til at gøre et af vores produkter bedre, eller til at forbedre livet for mange mennesker, kan opstå i hele verden eller udspring fra vores egen forskning. Men vores styrke her i Nr. Vium er, at vi er hurtige til at overføre ny viden til nye produkter siger Niels Østergaard, der i dag er vicepræsident for Innovation i Arla Foods Ingredients.

Som sådan står han i spidsen for innovationsafdelingen, der i dag har cirka 80 medarbejdere - godt 60 i Nr- Vium samt 20 i Viby og nogle enkelte på Arinco ved Videbæk. Når den nye innovationsafdeling til 275 millioner kroner står klar i Nr. Vium om et par år, forventes det, at afdelingen samlet får cirka 90 medarbejdere.

Når byggeriet af den nye innovationsafdeling står færdig, kommer kontorer, laboratorier og testanlæg til at ligge side om side, og vi får løftet kvaliteten af laboratorier og testanlæg til det højeste niveau i verden.

Niels Østergaard

Annonce

Verdensførende

- Det bliver fantastisk. Vi kan meget i dag, og vi kommer ikke til at ligge stille i de kommende år, mens vi bygger. Men når byggeriet står færdigt, kommer kontorer, laboratorier og testanlæg til at ligge side om side, og vi får løftet kvaliteten af laboratorier og testanlæg til det højeste niveau i verden, siger Niels Østergaard.

- Vi er verdensførende indenfor protein fra valle, og har styr på fødevaresikkerhed og kvalitet. Væksten i ingrediensbranchen er på over 10 procent om året, og vi er midt i et valleeventyr på heden i Nr. Vium, og det er ikke småpenge i fremtidig indtægt til landmændene vi taler om. Det er naturligvis også baggrunden for, at Arlas bestyrelse har besluttet at investere yderligere i innovationsafdelingen, siger Niels Østergaard.

Annonce

En vigtig afdeling

- Stort set alle Arla-produkter har på et eller andet tidspunkt været igennem vores afdeling, og vi arbejder hele tiden på at udvikle nye proteiner med forbedrede egenskaber, det kan for eksempel være bedre funktionalitet eller ernæring i et produkt, siger Niels Østergaard.

- Når du for eksempel laver modermælkserstatning, så tager du udgangspunkt i rigtig modermælk, men rigtig modermælk har en anden sammensætning end komælk. Med vores forskning kommer vi tættere og tættere på de samme egenskaber i det endelige produkt. Arla har allerede en kæmpe forretning med modermælkserstatning, og den vokser, blandt andet fordi vores produktionssystem og vores kontrolsystem er af meget, meget høj kvalitet. Men på mange andre områder er der også plads til stor vækst, derfor skal vi hele tiden blive klogere på, hvilke proteiner vi som mennesker har brug for, når vi skal vokse, når vi skal dyrke sport, når vi skal blive raske, og når vi vil bibeholde et aktivt seniorliv, siger Niels Østergaard.

- Det er det område vi kalder Health & Performance, og vi er ude at støtte meget forskning, ud over vores egen, hvor man opnår ny indsigt. Kan vi lave en ingrediens, der går ind i en løsning? og kan vi lave den proces, der separerer den ønskede egenskab ud fra valle? Det er det, vi forsker i, og vi har rigtig meget i vores pipeline, så vi har ikke tid til at stoppe op, mens vi venter på det nye innovationscenter, siger Niels Østergaard.

Niels Østergaard

Niels Østergaard er Vice President i Arla Foods Ingredients (AFI) med ansvar for research og development.

Han er 45 år gammel og bor i Møborg.

Niels Østergaard er uddannet som civilingeniør og skrev PhD i organisk kemi om små molekyler, der måske kunne bruges til selektivt at aktivere de muskerine M1 receptorer i hjerner. Kunne man det, kunne man måske afhjælpe alzheimers.

I dag samarbejder Arla med forskere i hele verden om udviklingen af fødevareprodukter, og i 2018 gik tre procent af AFIs produktion faktisk til medicinsk ernæring.

Niels Østergaard sidder i koncernledelsen for AFI og er derfor typisk på hovedkontoret i Viby to dage om ugen.

Annonce

Tiltrækker forskere

- Det kræver en ekstraordinær indsat at skaffe de rigtige kandidater, og vi skal sørge for at brande os hele tiden. Men Arla er verdensførende på valle, og der er en stor entreprenørånd her. Det er vigtigt for vores kandidater. Vi rammer også lige ned i verdensmålet med at give den rigtige ernæring til alle mennesker, siger Niels Østergaard.

- Vi er kendt for at have dygtige forskere i Arla, fordi vi har viden fra produktionen lige ved døren. Det hjælper også, når vi skal tiltrække nye forskere, siger Niels Østergaard.

Valle-protein

For hver 100 kg mælk, der bruges til ostefremstilling, bliver 90 kg "til overs" i form af valle.

På Danmark Protein i Nr. Vium bliver vallen forarbejdet til valleprotein. Det specielle ved valleprotein er, at det er et såkaldt komplet protein, der anses for at have en høj ernæringsmæssig værdi, da det indeholder alle de essentielle aminosyrer i de mængder, der er behov for.

17 procent af et menneskes krop består af protein, og otte ud af de 20 aminosyrer, som kroppen har brug for, skal tilføres gennem kosten. De kaldes essentielle aminosyrer.

En af de essentielle aminosyrer, som valleprotein indeholder, er leucin, som direkte stimulerer muskelvækst, og som optages hurtigt og nemt af kroppen.

På grund af ovennævnte er valleproteiner det foretrukne valg til brug i mange specialiserede fødevareprodukter, der er udviklet til at dække særlige ernæringsmæssige behov eller formål. Det gælder for eksempel modermælkserstatning, medicinske ernæringsprodukter, kosternæringsprodukter og energi-produkter til sportsudøvere.

Valleproteinerne bruges for eksempel som emulgatorer, stabilisatorer og vandbindingsmidler i alt fra flødeis, yoghurt, brød, kager, dressinger, færdigretter til drikkevarer.

95 procent af Arla Foods Ingredients produkter eksporteres til verdensmarkedet.

Kilde: Arla

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce