Leder

Valgkamp for konkurrenten: Har Boye fået dårlig rådgivning?

Det kan undre, at en mand, der er politisk rådgiver for andre, er så blind for den risiko, han udgør for sig selv og sit parti.


Politisk tonedøv vil de færreste formentlig beskylde Venstres byrådsmedlem Svend Boye Thomsen for at være. At han alligevel har bragt sig i en ganske disharmonisk situation forud for folketingsvalget, kan af samme grund undre.

Skønt selve opførelsen endnu ikke er programsat, buldrer valgets pauker allerede af sted i fortissimo, og lokale kor brummer et advarende omkvæd om stemmespild. Med 10.000 'løse' Venstre-stemmer efter Esben Lunde Larsens afgang, med en ny V-kandidat på scenen og med et KD, som efter et stemmemæssigt kanonvalg til byrådet satser alt på et landspolitisk comeback, skulle man tro, at alle gode Venstre-kræfter i situationen ville vælge at understøtte partiets egen kandidat.

Derfor er det mildt sagt overraskende at se en Venstrepolitiker påtage sig rollen som den, der skal være med til at orkestrere valget for Kristendemokraterne.

Ingen tvivl om, at den professionelle kommunikationsrådgiver Svend Boye Thomsen har både interesse i og ret til at gå efter de kunder, der vil købe hans rådgivning - uanset kundernes partifarve. Men er det strategisk klogt af politikeren Svend Boye Thomsen at sælge sin pen og sin rådgivning til et parti, der har som erklæret mål at tage stemmer fra hans eget parti? Og er manøvren virkelig så spiselig for hans eget parti, som de officielle meldinger mere eller mindre begejstret giver udtryk for?

Adskillige scenarier er tænkelige efter valget. Den mest fredsommelige udgang, ikke mindst set med KD's kampagnerådgivers briller, vil selvfølgelig være, at både Venstres Kenneth Mikkelsen og én eller flere Kristendemokratiske kandidater kommer ind. I den situation kan KD som lovet pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, egnen vil have solid repræsentation i tinget, og alle involverede parter kan trække vejret lettet.

Hvis derimod V skulle få et lokalt mandat, mens KD igen-igen må opgive håbet om en plads i Folketinget, kommer kampagnerådgiveren nok til at berede sig på en hel del lokalt drilleri - måske endda en lille opsang i revyen ved Æ Hawfest. Han kommer sandsynligvis også til at opgive KD som fast kunde fremover.

Men hvis ingen af parterne får en taburet på Christiansborg - eller hvis Venstres hidtil stensikre kreds mister mandatet, mens KD kommer ind - ja, så er der uden tvivl lagt op til et rivegilde af format i en Venstrekreds, der i forvejen fremstår en smule forrevet efter diverse interne slagsmål. I den situation vil Svend Boye Thomsen let komme til at fremstå som manden, der solgte sin politiske kunnen og viden til modparten - og som dermed var med til at rive tæppet væk under sit eget partis kandidat.

Det kan undre, at en mand, der slår sig op som politisk rådgiver for andre, tilsyneladende er blind for den risiko, han udgør for både sig selv og sit parti. Nogen burde måske have rådgivet ham bedre.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Leder For abonnenter

Hilde-sagen: Skal kun de stærke have chancen for at vinde?

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce