Skjern

Valgdag passer perfekt sammen med lokal grundlovsfest

Første gang, Skjern og Tarm holdt fællesgrundlovsmøde, var i 2018. Billedet her er fra præsentationen, hvor Else Thorup og Lars Foged fortæller om planerne. Arkivfoto: Christian Baadsgaard

SKJERN-TARM: At statsminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag udskrev valg, som skal holdes grundlovsdag, kunne næsten ikke være være bedre timing, hvis man spørger komiteen bag den fælles grundlovsfest mellem Skjern og Tarm.

- Så skal vi have en ekstra stor fest. Vi er så taknemmelige over, at han udskrev valget, og det kunne næsten ikke være en bedre annoncering, da han betegnede det som demokratiets festdag, siger Lars Foged, formand for Skjern Udviklingsforum.

Efter at Skjern og Tarm gennem mange år har holdt grundlovsfest i hver sin by, besluttede man for et år siden at samle alle gode kræfter og pulje dem til en grundlovsfest, der skiftevis skal holdes i Skjern og Tarm. Udover Skjern Udviklingsforum, er det menighedsrådet og foreningslivet i Tarm, der står bag.

Premieren sidste år var i Forsøgshaven i Tarm, hvor der blandt andet blev båret vand fra Skjern til Tarm, som blev hældt i Bybækken som en symbolsk handling.

I år er det i anlægget i Skjern, hvor Frederik den 7. - regent under Grundlovens vedtaglse i 1849 - i statueform holder øje med festlighederne, og det kan næsten ikke blive bedre, end at folk har en fridag og alligevel skal til valg. Hakkedrengene, der holder anlægget pænt, har lovet, at der bliver pyntet ekstra godt op i dagens anledning.

Programmet er ikke offentliggjort endnu, men der bliver underholdning, børneteater og naturligvis en grundlovstaler. Hvem, det er, vil Lars Foged ikke ud med, men han fortæller, at det er en kendt kulturperson og tidligere politiker.

Desuden har Lars Foged et tov på 60 meter, som kan holde til tovtrækning over Kirkeåen med 10 trækkere i hver sin ende.

- Det kniber lidt med at finde stærke kvinder og mænd, men jeg arbejder på at finde et passende hold, fortæller Lars Foged.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce