Skjern

Valgdag passer perfekt sammen med lokal grundlovsfest

Første gang, Skjern og Tarm holdt fællesgrundlovsmøde, var i 2018. Billedet her er fra præsentationen, hvor Else Thorup og Lars Foged fortæller om planerne. Arkivfoto: Christian Baadsgaard

SKJERN-TARM: At statsminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag udskrev valg, som skal holdes grundlovsdag, kunne næsten ikke være være bedre timing, hvis man spørger komiteen bag den fælles grundlovsfest mellem Skjern og Tarm.

- Så skal vi have en ekstra stor fest. Vi er så taknemmelige over, at han udskrev valget, og det kunne næsten ikke være en bedre annoncering, da han betegnede det som demokratiets festdag, siger Lars Foged, formand for Skjern Udviklingsforum.

Efter at Skjern og Tarm gennem mange år har holdt grundlovsfest i hver sin by, besluttede man for et år siden at samle alle gode kræfter og pulje dem til en grundlovsfest, der skiftevis skal holdes i Skjern og Tarm. Udover Skjern Udviklingsforum, er det menighedsrådet og foreningslivet i Tarm, der står bag.

Premieren sidste år var i Forsøgshaven i Tarm, hvor der blandt andet blev båret vand fra Skjern til Tarm, som blev hældt i Bybækken som en symbolsk handling.

I år er det i anlægget i Skjern, hvor Frederik den 7. - regent under Grundlovens vedtaglse i 1849 - i statueform holder øje med festlighederne, og det kan næsten ikke blive bedre, end at folk har en fridag og alligevel skal til valg. Hakkedrengene, der holder anlægget pænt, har lovet, at der bliver pyntet ekstra godt op i dagens anledning.

Programmet er ikke offentliggjort endnu, men der bliver underholdning, børneteater og naturligvis en grundlovstaler. Hvem, det er, vil Lars Foged ikke ud med, men han fortæller, at det er en kendt kulturperson og tidligere politiker.

Desuden har Lars Foged et tov på 60 meter, som kan holde til tovtrækning over Kirkeåen med 10 trækkere i hver sin ende.

- Det kniber lidt med at finde stærke kvinder og mænd, men jeg arbejder på at finde et passende hold, fortæller Lars Foged.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce