Annonce
Ringkøbing-Skjern

Valganalyse: Derfor er der størst sandsynlighed for, at borgmesterkæden bliver hængende om halsen på Venstre

Det bliver op til vælgerne at sammensætte byrådet. Hvem der bliver borgmester, afgør den efterfølgende konstituering - men meget peger ifølge Dagbladets politiske reporter på den siddende borgmester, Hans Østergaard. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Venstre har ikke patent på borgmesterposten, selv om partiet har siddet på den i Ringkøbing siden Anden Verdenskrig, sagde en vælger lidt trodsigt til mig forleden.

Men selv om vælgeren har helt ret i, at der ikke findes en naturlov, som siger, at det 150 år gamle parti har magten i al evighed, så tyder meget på, at Hans Østergaard også efter nytår står som Ringkøbing-Skjerns politiske førstemand.

Det er der flere grunde til:

Annonce

Godt nok er Venstre ved de seneste valg gået tilbage i Ringkøbing-Skjern. Ved valget for fire år siden måtte partiet vinke farvel til ikke mindre end 2723 stemmer, svarende til otte procentpoint. Og Hans Østergaard fik kun halvt så mange personlige stemmer som Kristendemokraten Kristian Andersen ved KV17.

Men i det hektiske døgn efter valgdagen slog Østergaard til, da han på et afbud fik chancen for at konstituere sig med Socialdemokratiet. Det kostede blandt andet tre udvalgsformandsposter til socialdemokraterne, men skuffelsen hos Østergaards egne lagde sig tilsyneladende hurtigt. Og siden har borgmesteren fået bred anerkendelse for at samarbejde bredt og invitere hele byrådet med indenfor.

I lang tid lykkedes det fuldstændig at styre udenom møgsager - eller vejsidebomber, som en tidligere kommuneformand har kaldt dem - som tidligere har ramt Venstre i Ringkøbing-Skjern.

Til allersidst i denne valgperiode har der dog været røg og damp om borgmesteren og Venstre. Sagen om testcentret i Lem Kær, hvor borgmesteren - bakket op af hans socialdemokratiske viceborgmester Søren Elbæk - stod fast på at sige ja til projektet af hensyn til Vestas-arbejdspladserne og den grønne omstilling, har givet drøje hug. At borgere i Velling, Lem og Højmark undrer sig over, at deres interesser betyder mindre end erhvervslivet, er forståeligt.

Lem Kær-projektet er - sammen med beslutningen om et gigantisk solcelleanlægget i Gestenge - så store sager, at de vil  kunne flytte stemmer fra vælgere i de berørte områder.

Senest er bølgerne også gået højt om turistmætningen i kommunen. Også her kan den politiske vilje til at satse på vækst flytte vælgere flere steder i kommunen, hvor man har fået nok. Også her har borgmesteren og viceborgmesteren stået sammen.

Det kan godt være, at socialdemokraterne har været med til at skabe forandringer og flytte Venstre i konkrete politiske spørgsmål. Men det er som almindelig vælger rigtig svært at få øje på, fordi de to partier udadtil har været enige om det meste. Det betyder, at det er svært at se forskel på S og V. Det vil ramme Socialdemokratiet hårdere end Venstre.

Det tætte samarbejde med Socialdemokratiet kan meget vel fortsætte efter valget. Det vil i hvert fald være en meget lille overraskelse, hvis Venstre og socialdemokraterne lukker en aftale på valgnatten, hvis de tilsammen får flertal.

Alt tyder nemlig på, at Socialdemokratiet har opgivet borgmesterdrømmen, som for fire år siden ellers var lysende klar. Fremgangen på 1,5 procentpoint og fastholdelsen af seks mandater rakte ikke. Og troen på, at partiet høster fremgang til valget om to uger, ligger ikke lige for.

Socialdemokraterne vil formentlig også møde modstand hos de vælgere, der kan huske det dramatiske konstitueringsforløb for fire år siden. I en spisepause i forhandlingerne med Kristendemokraterne, SF og Fjordlisten skiftede Socialdemokratiet hest og indgik aftalen med Venstre. Det blev opfattet som et brud på den ordentlighed og det løfte om forandring, som partiet ellers var gået til valg på.

Det kan godt være, at socialdemokraterne har været med til at skabe forandringer og flytte Venstre i konkrete politiske spørgsmål. Men det er som almindelig vælger rigtig svært at få øje på, fordi de to partier udadtil har været enige om det meste. Det betyder, at det er svært at se forskel på S og V. Det vil ramme Socialdemokratiet hårdere end Venstre.

Der er ingen tvivl om, at Kristendemokraterne fortsat gerne vil have en borgmesterpost. Kristian Andersen fik for fire år siden et historisk godt valg, og fik med 3618 personlige stemmer det bedste personlige valg af alle. Det lykkedes også at få hele seks mandater - godt halvandet kom i hus på baggrund af et fordelagtigt valgforbund med Liberal Alliance og Konservative, som måtte gå hjem med en lang næse og uden pladser i byrådet.

Selv om KD fortsat høster stor sympati blandt de vestjyske vælgere, så er det svært at forestille sig, at partiet vokser yderligere. Tilsvarende ser det også meget svært ud for partiets chancer for at skabe et alternativt flertal uden om Venstre og Socialdemokratiet.

Ved seneste valg meldte socialdemokraterne bastant ud, at man ikke kunne bakke op om KD til borgmesterposten på grund af Kristian Andersens nej til at vie to mennesker af samme køn. Et andet argument lød, at KD ikke havde et link til Christiansborg, fordi partiet ikke var valgt til Folketinget. Og selv om KD nu har et folketingsmandat i partihopperen Jens Rohde, så er det næppe nok til støtte fra S.

Venstre kunne sagtens indgå en aftale med KD, men Hans Østergaard vil næppe holde Socialdemokraterne ude af aftalen - og han vil helt sikkert heller ikke afgive borgmesterposten.

I kulissen lurer den tidligere venstremand Lennart Qvist, som nu er konservativ. Han vil helt sikkert se sig selv som en alternativ borgmesterkandidat. Skulle han komme i spil som et kompromis, kræver det opbakning fra 15. Også det ser svært ud. Godt nok indledte Konservative et samarbejde med KD, SF, Dansk Folkeparti og løsgængeren Svend Boye Thomsen under budgetforhandlingerne i august. Dengang fremstillede de sig som 'de 14, der kæmpede for kernevelfærd' som en modsætning til Venstre og Socialdemokratiet. 

Skal det samarbejde ende i en konstituering, skal partierne som nævnt kunne mønstre 15 mandater efter valget. Det kræver, at samarbejdspartierne fra budgetforhandlingerne vokser. Konservatives venner fra valgforbundet, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, skal gå frem. Dansk Folkeparti vil få det svært med den landspolitiske tilbagegang, som siges at smitte af med halv kraft til kommunalvalg, og Liberal Alliance står med uprøvede kandidater og balancerer landspolitisk på spærregrænsen. Desuden skal Kristendemokraterne være villige til at gøre en konservativ til borgmester - eller Lennart Qvist (K) skal være villig til at gøre Kristian Andersen (KD) til borgmester.

Nye Borgerlige er nye på stemmesedlen i Ringkøbing-Skjern. Partiet vil ikke på forhånd pege på deres borgmesterfavorit, men først skal partiet have stemmer til et mandat, som måske kan ske på bekostning af et af Dansk Folkepartis to nuværende byrådspladser.

Intet er umuligt, men helt let ser det ikke ud for alternativerne til den siddende borgmester, som denne gang kan høste den berømte borgmestereffekt, valgforskerne ofte taler om.

Alt afhænger af de omkring 40.000 vælgere i Ringkøbing, som tirsdag den 16. november skal sætte deres kryds i stemmeboksen på et af de 25 valgsteder i kommunen. Vælgerne sammensætter byrådet, mens de valgte efterfølgende lægger borgmesterkabalen.

Anne-Mette Skaanning. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Navne For abonnenter

Corona kostede hendes fars liv: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Spjald blev hjemby for produktion af kjoler og 40 nye arbejdspladser - og andre glimt fra Gamle Dage

Debat

Raunonia: Udsigten over fjorden er en fælles værdi

Ringkøbing

Han går fra 800 til 5000 kvadratmeter: Mr. Beef kan sagtens bruge al pladsen i ny fabrik

Bonnichsen i klumme: Efterretningsvæsenet i Danmark ligger i ruiner

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Stigende elpriser tvinger sommerhusbureau til nytænkning: Lejerne må betale, hvad strømmen reelt koster

Ringkøbing Håndbold

Fra Okinawa til Vestjylland: Japansk træner i praktik i Ringkøbing Håndbold

Ringkøbing

Fra rengøringsmedarbejder til kurbadschef: 24-årig rumæner har gjort lynkarriere på Hotel Fjordgården

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Sport

Gidsel bliver på hotellet under træning efter slag i maven

Skjern For abonnenter

Kom med på læsehunden Frejas første arbejdsdag: Firbenet skal hjælpe børn med at blive bedre til at læse

Ringkøbing-Skjern

Overlader sit livsværk til nevø: 25 år efter grisehytte-eventyr er Torben Poulsen klar til et nyt kapitel

Annonce