Annonce
Videbæk

Valg efter skilsmisse: Gå på druk eller skriv en bog

49-årige Karsten Holm Andersen har haft fire blodpropper. - Alt det med årstal kan jeg ikke huske. Jeg kan heller ikke huske, hvornår min kæreste har fødselsdag, fortæller Karsten, der til gengæld sagtens kan huske alt det, han har oplevet i sit liv. Foto: Morten Stricker
49-årige Karsten Holm Andersen har selv investeret penge i at udgive en ærlig bog om sine ungdomsår. For ham har det været en slags selvterapi at skrive bogen.
Annonce

Skjern-Videbæk-Holstebro: - Jeg er hudløs ærlig i bogen.

Sådan fortæller 49-årige Karsten Holm Andersen, der netop har fået en erindringsbog om sine ungdomsår på gaden. Bogen har fået titlen "Kærlighed, druk og jalousi".

"Det er ikke sikkert, alle kan lide det, jeg skriver, men det er der ikke noget at gøre ved. Det er mit liv, jeg fortæller om. Sådan er det," skriver forfatteren bag på bogen

Karsten Holm Andersen er vokset op i Aarhus. Han gik ud af skolen efter 7. klasse og kom i lære som bager.

- Jeg har levet et vildt liv, og i min ungdom havde jeg mange kærester, fortæller Karsten, som avisen møder i lejligheden på første sal i Sønderlandsgade i Holstebro, hvor han bor sammen med kæresten, Charlotte Jørgensen, og parrets tre - og snart fire - katte.

- Det er 30 år siden, jeg skrev den første side til bogen, og det er et livsværk, jeg har drømt om i mange år, fortæller Karsten, der i dag efter en sygemelding er tilkendt et fleksjob på fem timer om ugen.

Men der skulle gå tre årtier, før de sidste sider blev skrevet.

Annonce

Griflerier ind på computer

Det var efter hans anden skilsmisse, at han sad alene i sin lejlighed i Spjald. Oven på skilsmissen følte han, at han havde to valg - enten at gå på druk eller skrive en bog.

- Jeg delte det lidt op: Nogle dage gik jeg på druk - jeg var jo single - og andre dage sad jeg der ved sofabordet og griflede en masse ned, fortæller Karsten.

Karsten Holm Andersen skriver altid en kladde i hånden, før han sætter sig ind til computeren og skriver teksten ind. Her er han fotograferet ved spisebordet i lejligheden på Sønderlandsgade, hvor en af parrets katte insisterede på at komme med på billedet. Foto: Morten Stricker

Det var først, da han for fem år siden mødte Charlotte, at der blev sat system i skriverierne.

- Jeg havde en hel stak sedler. Jeg skriver ikke så helvedes pænt, så noget af det kunne jeg næsten ikke læse, siger han og fortæller, at kæresten fik ham til at skrive noterne ind på computeren.

- Mig og så en computer - det kører slet ikke sammen. Det er lige inden, jeg ikke kan finde ud af at tænde den, men nu går det bedre, fordi det gav øvelse at skrive bogen, fortæller han.

Annonce

Bogen sælges på River

Karsten Holm Andersen har selv investeret penge i at få udgivet sin lille bog, der er trykt i 1000 eksemplarer.

Bogen, der kan bestilles hos boghandleren, koster 100 kroner.

- Jeg har selv solgt mellem 50 og 75 eksemplarer, siger Karsten og fortæller, at bogen også sælges fra værtshuset River Saloon, hvor han jævnligt kommer.

Karsten Holm Andersen har selv investeret penge i at få bogen udgivet.

- Jeg har ikke skrevet bogen for at tjene penge. Hvis bare jeg får min investering hjem igen, er det fint, siger forfatteren, der har brugt skriverier som en slags selvterapi.

Annonce

Jysk reality

Bogen, der er blevet redigeret og har været en tur omkring en korrekturlæser, er udgivet af Thomaas Apath Anglophil, og han kalder i forordet "Kærlighed, druk og jalousi" for "jysk reality, så det gynger".

- Jeg er ikke forfatter. Jeg fortæller om mit liv, hvor jeg stod i lære som bager og var mellem 14 og 18 år og om det kiv, jeg havde dengang, skriver Karsten Holm Andersen selv bag på sin bog. Og han opfordrer med bogen de unge, der læser bogen, til at huske at passe på "jeres venner, familie og ikke mindst jer selv." Foto: Morten Stricker

"Bogen er ikke kun en beretning om Karstens ungdom og liv. Det er også et tidsbillede for det samfund, vi er så stolte af, skriver Thomaas Apath Anglophil i forordet, og han fortsætter:

- Karsten kommer i bogen med en lille påmindelse til nutidens unge mennesker om, at det måske kunne være klogt at finde samvær, uden at det nødvendigvis skal forbindes med store mængder alkohol. Om ikke andet så i mindre mængder. Det sjove udspringer fra et ærligt og varmt hjerte.


Karsten kommer i bogen med en lille påmindelse til nutidens unge mennesker om, at det måske kunne være klogt at finde samvær, uden at det nødvendigvis skal forbindes med store mængder alkohol. Om ikke andet så i mindre mængder. Det sjove udspringer fra et ærligt og varmt hjerte.

Thomaas Apath Anglophil, i forordet til bogen.


Annonce

Bog nummer to

"Kærlighed, druk og jalousi" handler om tiden, da Karsten var fra 14 til 18 år. Og han har allerede planer om en fortsættelse.

- Hvis det lykkes for mig, og bogen blive en succes, vil jeg skrive bog nummer to, og den skal hedde "Kærlighed, druk og skilsmisser", fortæller Karsten, der har fem børn fra de to ægteskaber.

To med den første kone og tre med den sidste. Den ældste er 26 og den yngste ti år.

- Den ældste har jeg ikke så meget kontakt med, men ellers ser jeg børnene. De tre yngste bor hos deres mor i Spjald, og de kommer jævnligt på besøg hos os her i Holstebro, fortæller Karsten.

I sin tid fik han sin egen bagerforretning i Ørnhøj, men den gik konkurs.

Et års tid efter konkursen fik han job i Fakta, hvor han blev butikschef i flere forskellige butikker.

- Da vi fik en ny regionschef, blev jeg træt af jobbet, så jeg søgte over til Jem & Fix, fortæller han.

Efter et halvt års tid i byggemarkedet i Skjern blev han tilbudt at forpagte en grillbar i Videbæk, men der gik kun et halvt års tid, før lægen advarede ham om, at han risikerede at dø, hvis han ikke lagde sit liv om.

- Jeg havde haft et par blodpropper inden, og fik også nogle derefter, beretter Karsten, der blev sygemeldt efter tiden med grillbaren.

Annonce

Han tager alt let

Fleksjobbet, som han er blevet visiteret til, har han endnu ikke fundet, selv om han godt kunne tænke sig til at få et.

- Jeg kan godt lide at komme ud og snakke med folk, forklarer han.

Karsten har tidligere boet i Holstebro, og for halvandet års tid siden sagde han til sin kæreste, at nu kunne han altså godt tænke sig at komme hjem - til Holstebro.

Siden har parret altså boet i lejligheden på første sal i Sønderlandsgade.

- Jeg har skrevet min bog med humor, fortæller Karsten, og Charlotte har denne beskrivelse af sin kæreste.

- Karsten har en opfattelse af verden, som ingen andre har. Han tager alt meget let. Han har ramt nogle huller i sit liv, men han er rimelig hurtig til at komme op af dem igen. Han har let til smil og er god til at få andre til at smile.

Uddrag fra bogen

Så kom dagen, hvor mor kaldte mig ud i køkkenet, jeg tænkte, "hvad har jeg nu lavet?". Hun fortalte, hun havde bestilt tid ved lægen til hende og mig til dagen efter.

Jeg spurgte, hvad hun mente med det, jeg var sgu da ikke syg. Jeg kunne lige se det for mig, jeg var 15 år, jeg skulle for fanden da ikke have hende med til læge.

Jeg lugtede hurtigt lunten; min far og mor syntes, jeg drak for meget. Jeg tænkte hurtigt, og ok hvis jeg skal til lægen, gør jeg det sgu selv. Efter en times tids diskussion fik jeg lov til det, pyha.

Dagen efter, da jeg skulle afsted, var det sgu svært. Hele vejen derned tænkte jeg på, hvad jeg skulle sige og lige pludselig kom det til mig.

Jeg kom ind til lægen, hun spurgte, om jeg var alene, og jeg svarede "selvfølgelig". Det hele gik efter min plan. Hun spurgte, hvad jeg skulle, og jeg tænkte "fedt", hun vidste jo ikke en skid om, hvad min mor ville have sagt, hvis hun havde været med, så jeg sagde til lægen, at det kløede helt vildt i skridtet på mig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

150 tilskuere blev krydset af på listen inden de kunne komme til pokalkamp mellem Rækker Mølle Håndbold og Mors-Thy Håndbold

Annonce