Annonce
Erhverv

Vagthund advarer om "alvorlig situation" for danske banker

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
De negative renter er med til at lægge et hidtil uset pres på danske banker, siger Finanstilsynets direktør.

De danske banker presses af rekordlave renter i øjeblikket, og det er med til at sætte dem i en alvorlig situation.

Sådan lyder det fra fra Jesper Berg, direktør i Finanstilsynet, som er vagthund for hele den finansielle sektor i Danmark, ifølge Berlingske.

Et af de forhold, som gør direktøren mest nervøs, er de rekordlave renter.

- Det rentemiljø, vi lever i, har vi aldrig prøvet før.

- Vi er i en situation, hvor udsigterne for bankerne er alvorlige, siger han til avisen.

Siden starten af 2014 har den toneangivende rente i Nationalbanken, der er bankernes bank, været negativ.

Det betyder, at det koster penge for de danske banker, når kunderne bare lader deres opsparinger stå og samle støv.

Som en reaktion på det har flere banker varslet negative renter over for kunder med indeståender for over 750.000 kroner.

Foreløbig deler bankerne altså kun regningen med de velhavende kunder. Men ifølge flere analytikere kan grænsen på 750.000 kroner sættes længere ned, skriver Berlingske.

- Indførelsen af negative renter for private kunder er et godt eksempel på nogle af de tiltag, bankerne griber til, som de ikke før havde forestillet sig, fordi de er så pressede, siger Jesper Berg.

Han understreger, at bankerne ikke er udfordret på en måde, "så de er i en finansiel krise, hvor det pludselig kan gå galt".

- Men den nuværende situation betyder, at bankerne bliver langsomt kvalt.

- De er derfor nødt til at overveje, hvilke instrumenter de kan trække i for at justere deres forretningsmodel, siger tilsynsdirektøren til avisen.

Samme vurdering har Jesper Rangvid, professor fra Copenhagen Business School, som blandt andet har stået i spidsen for det udvalg, der blev nedsat i 2012 for at analysere årsagerne til finanskrisen.

Han siger til avisen, at bankerne ikke er pressede på en måde, der ligner det, man så op til seneste finanskrise.

Men han nævner, at man i stedet ser, at bankernes gennemsnitlige overskud og forrentning, som alle virksomheder skal levere for at være sunde på den lange bane, er under pres.

Ifølge en opgørelse fra Berlingske har Danske Bank, Sydbank, Jyske Bank, Spar Nord, Nordea og Nykredit Bank tilsammen tjent mindre i de første ni måneder af i år, end i den tilsvarende periode både sidste år og forrige år.

/ritzau/

Annonce
Link til Berlingskes artikel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce