Annonce
Videbæk

V-borgmesterkandidat ovenpå uro: Nu skal vi diskutere politik

Hans Østergaard mener ikke, det er et problem, at alle modkandidaterne fra Venstres borgmesterkandidatvalg stiller op til byrådet. Arkivfoto

Venstres borgmesterkandidat Hans Østergaard holdt ferie på den anden side af jorden, da der endnu en gang blev sat ild til den ulmende debat om dét, der ikke bliver talt åbent om i Venstre: Hvem er vælgernes foretrukne spidskandidat til valget? He

Annonce

Spjald: Da Hans Østergaard i denne uge vendte hjem efter to ugers ferie i Vietnam, var det blandt andet til en bunke aviser, som handlede om udfordringer i hans eget parti Venstre.

Først var det Herning-borgmester Lars Krarup, der erobrede dagsordenen med en hård kritik af sit eget parti, som, han mener, fejler - og at det kan komme til at koste partiet stemmer til efterårets kommunalvalg.

Herefter var der endnu en gang uro på den vestjyske hjemmebane, hvor Østergaards nærmeste konkurrent fra sidste års borgmesterkandidatvalg Lennart Qvist meddelte, at han genopstiller - og fortsat har borgmesterambitioner og derfor satser på flest mulige personlige stemmer til valget.

Til sidst fulgte en debat om magtkampen, som Venstre ifølge byrådskandidat Jesper Lærke er nødt til at tale om, hvis man vil undgå endnu en vælgerlussing.

Over en kop kaffe hjemme på Ådraget i Spjald erkender Venstres borgmesterkandidat Hans Østergaard, at han helst ville have været balladen foruden. For det er grus i maskineriet for Venstres mål om at vinde flertallet tilbage til det kommende kommunalvalg. En ambition han for længst har sat.

- Venstres medlemmer har valgt mig som spidskandidat. De har valgt mig til at sidde for bordenden og styre os i mål. Der er ingen plan B. Vi har en plan A, som trådte i kraft, da jeg blev valgt som spidskandidat for et år siden. Hvis vi skal vinde, skal det være som ét hold, og det tror jeg fortsat på, at vi kan. Og lige nu ser jeg allermest frem til, at vi kan komme til at diskutere politik, lyder det fra Østergaard.

"Vi bakker fuldt ud op om Hans Østergaard. Vi går ikke og pønser på noget. Men det er klart, at byrådet kommer til at stå med en udfordring, hvis Lennart Qvist får flere personlige stemmer end Hans Østergaard."

Daværende formand for Ringkøbing Venstre, Niels Chr. Poulsen i dagbladet den 22. februar.

- Hvad siger du til Venstre-formandens udtalelse?

- Jeg var da noget forundret over hans melding. I sidste ende er det de 29 nyvalgte byrådsmedlemmer, som bestemmer, hvem der skal være borgmester i Ringkøbing-Skjern. Men Venstres medlemmer har altså valgt mig som spidskandidat.

Poulsen sår dog tvivl om loyaliteten over for medlemmernes valg. Hans udmelding kom som en reaktion på, at Lennart Qvist omsider har besluttet sig for at genopstille til byrådet.

"Nu har Venstre jo valgt sin spidskandidat, men det ændrer jo ikke på, at jeg stadig har lysten til at blive borgmester. Allermest for at kunne gøre en forskel for vores område og fordi jeg har nogle visioner om, hvordan vores kommune skal ledes."

Byrådsmedlem Lennart Qvist til dagbladet den 22. februar

Føler du, at Qvist bliver en trussel for dig som spidskandidat, når han åbent siger, at han gerne vil være borgmester?

- Jeg er ikke overrasket over, at Lennart stiller op, og jeg har det godt med det - ligesom jeg har det godt med, at de øvrige kandidater fra Venstres spidskandidatvalg stiller op. At Lennart Qvist går rundt med en borgmester i maven, er kun naturligt. Han havde ambitionen for et år siden, og det har han stadig. Jeg ser frem til at samarbejde med alle vores kandidater og skabe et godt hold.

Hans Østergaard erkender, at han ikke har drukket kaffe med sine modkandidater fra spidskandidatvalget for at aftale, hvordan det fremtidige samarbejde skulle fungere. Han har ikke haft behov for at knytte dem tættere til sig end partiets øvrige kandidater, lyder forklaringen.

"Vi er blevet vores egen værste fjende i Venstre. Den store usikkerhed om, hvem der er i virkeligheden er vores spidskandidat, skader os. Der er brug for, at vi kalder en spade for en spade i stedet for at lægge låg på en debat, som allerede kører derude."

Byrådskandidat Jesper Lærke til dagbladet den 25. februar.

Er du enig med Jesper Lærke i, at I i Venstre vender det blinde øje til uroen?

- Jeg ved ikke, om vi ignorerer debatten, og den er da møgtræls. Det er irriterende. Jeg vil ikke benægte, at der er en debat, men jeg tror, den fylder mere i avisens spalter end i mange dele af Venstre og hos vælgerne. Der er jo ikke noget forkert i, at Lennart siger, at han drømmer om at blive borgmester. Han siger jo også, at han bakker op om medlemmernes valg af mig som spidskandidat. Jeg synes egentlig, vi er ret bevidste om tingene i Venstre.

Derfor får uroen formentlig heller ikke den store fokus, når omkring 50 Venstrefolk her i weekenden mødes i Kloster til indledende møde om partiets valgprogram. Og det svækker ikke Hans Østergaards tro på et fornuftigt valgt til efteråret.

- Der er vel noget om, at den landspolitiske tendens, som lige nu er for nedadgående, har det med at smitte af på kommunalvalg. Men vi kan også gøre benarbejdet selv. Det handler om at gå ud og fortælle, hvad vi vil. Jeg har gjort mig mange tanker. Men vil gerne have, at alle bliver involveret, og det kan vi nu, hvor næsten alle kandidater er på plads. Så nu bliver det tid til at snakke politik, og det glæder jeg mig til, siger Hans Østergaard med eftertryk.

Jeg ved ikke, om vi ignorer debatten, og den er da møgtræls. Det er irriterende. Jeg vil ikke benægte, at der er en debat, men jeg tror, den fylder mere i avisens spalter, end i mange dele af Venstre og hos vælgerne.

Hans Østergaard, Venstres borgmesterkandidat
Lige siden Hans Østergaard slog Lennart Qvist knebent i kampen om at blive Venstres borgmesterkandidat, har uroen ulmet i Venstre. Østergaard insisterer dog på at se fremad. Arkivfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Dagbladet har fået aktindsigt: Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus

Annonce