Annonce
Ringkøbing-Skjern

Værnemidler på vej fra Kina – men Herning Sygehus siger ja tak til private donationer

Fotoet viser en medarbejder iført værnemidler på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Foto: Cecilie Haar Nielsen
Et nej tak forleden til indsamlede sikkerhedsbriller til corona-afdelingen på Herning Sygehus er afløst af et ja tak. Og selv om der nu er værnemidler på vej fra Kina til mere end en måneds forbrug, vil sygehusene gerne have donationer.

Vestjylland: Region Midtjylland har tirsdag meddelt, at der i Kina er indkøbt værnemidler mod corona-smitten, som vil kunne dække Danmarks behov i en periode på op til halvanden måned. Det fortæller afdelingschef for Indkøb og Medicoteknik i Region Midtjylland Dorte Christensen til TV2.

Værnemidlerne, der pakket fylder 1300 kubikmeter, skal nu sendes til Danmark med fragtfly og forventes at ankomme indenfor en uge.

Nyheden om storindkøbet i Kina kommer, efter at Hospitalsenhed Vest har givet skiftende meldinger om behovet for værnemidler til sygehuspersonalet i omgangen med corona-patienter, der er indlagt på akutafdelingen på Herning Sygehus.

Annonce

Onsdag i sidste uge råbte en sygeplejerske vagt i gevær om, at corona-afdelingen var i bekneb for autoriserede visirer til øjenbeskyttelse. Hun tog derfor initiativ til en indsamling af sikkerhedsbriller blandt private, da afdelingen allerede var begyndt at bruge alternative briller.

Torsdag meddelte ledelsen for Hospitalsenheden Vest, at man frabad sig privatindsamlede værnemidler.

Ifølge informationschef Finn Møller var forklaringen, at corona-afdelingen i Herning havde det nødvendige antal briller, og at der ikke kunne bruges ressourcer på at kontrollere, om brillerne udefra var rene, og at forsyningerne skulle styres fra centralt hold.

Sparer på værnemidler

Fredag meddelte sygeplejefaglig direktør Ida Götke, at Hospitalsenheden Vest gerne tager imod værnemidler som sikkerhedsbriller fra nytårsaften, samt mundbind og visirer, blot det er i original og uåbnet emballage.

Meldingen blev søndag understreget af en udtalelse fra Lægemiddelstyrelsen, der opfordrer alle til at spare så meget som muligt på værnemidler som håndsprit, ansigtsmasker, åndedrætsværn og visirer.

Ellers risikerer sundhedssektoren at løbe tør for værnemidlerne, oplyste Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi tager situationen meget alvorligt, og vi arbejder non stop alle ugens dage på at skaffe værnemidler til det danske sundhedsvæsen, udtalte Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz.

Ja tak til private donationer

Ovenpå nyheden om storindkøbet fortæller informationschef Finn Møller, at Hospitalsenhed Vest stadig gerne vil modtage private donationer af værnemidler som masker og briller. Blot skal de være i original uåbnet emballage.

- Indkøbet fra Kina er en god buffer, men hvor langt det rækker, afhænger af, hvordan situationen udvikler sig. Så vi tager stadig imod private donationer med kyshånd. Det ville være dumt andet, for en sikkerheds skyld, siger Finn Møller.

Regionen har et centralt lager i Horsens, hvorfra alle hospitaler forsynes. Umiddelbart skal alle donationer leveres hertil og screenes, vurderer Finn Møller, men der kan også åbnes for, at donationer kan leveres direkte til de enkelte hospitaler.

Der er tirsdag indlagt 43 coronapatienter på akutafdelingen på Herning Sygehus. 17 er af dem er konstateret smittet. De resterende 26 er mistænkt for at være smittede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Annonce