Annonce
Hvide Sande

Værft hjælper Vestas med at holde styr på vingerne

Det er på mange måder et stort arbejde at montere vindmøllevinger - som her i Østerild i Thy - men det kan i fremtiden blive noget nemmere takket være et nyt partnerskab mellem Vestas og Hvide Sande Shipyard Steel and Service. Foto: Frank Boutrup Schmidt
Vestas har indgået et partnerskab med Hvide Sande Shipyard Steel and Service, der skal færdigudvikle et nyt droneværktøj, som gerne skal gøre det mere sikkert, billigere og mere effektivt at montere møllevinger.

Hvide Sande: Det kan synes som noget af et paradoks, at det ind i mellem blæser så meget, at det ikke er muligt at montere vinger på vindmøller.

Men sådan er det, og derfor arbejder Vestas løbende på at udvikle løsninger, der kan optimere forhold omkring eksempelvis montering ude i det åbne land eller på havet.

- I den sammenhæng kommer vi tit ind på områder, hvor teknikere og montører gør opmærksom på ting, der kan gøres på en mere effektiv måde - og måske også mere sikkert og billigere, siger teknologidirektør hos Vestas, Anders Vedel.

I den interne udviklingsafdeling hos vindmølleproducenten er der gennem nogen tid blevet arbejdet på at gøre brug af droneteknologi ved montering af vinger, og færdigudviklingen af det avancerede værktøj er nu udliciteret til Hvide Sande Steel:

- De er en fast del af vores store netværk af leverandører i Midt- og Vestjylland, der udgør vindindustriens globale centrum, og de har gennem mange år været leverandør af transportudstyr til os. De forstår den måde, vi arbejder på, og de har et godt indblik i Vestas, tilføjer Anders Vedel.

Annonce

De forstår den måde, vi arbejder på, og de har et godt indblik i Vestas

Anders Vedel, teknologidirektør, Vestas

Afhængig af vind og vejr

Hos Hvide Sande Steel glæder lederen af teknisk afdeling, Thomas Halkjær, sig over projektet fra den gigantiske vindmølleproducent:

- Vi er selvfølgelig stolte af, at Vestas har valgt os til projektet. Det er absolut det mest komplekse, vi har rørt ved, siger Thomas Halkjær.

Ved den gængse montering af op til 80 meter lange vindmøllevinger står der typisk tre til fem personer nede på jorden - eller på et skib - hvor de ved brug af reb assisterer kranførerens arbejde med at få vingen balanceret ind og monteret korrekt på navet oppe i højden.

- Møllerne bliver større og større, og det gør, at det er større kræfter, der er i spil under monteringen. Vi er altid afhængige af vind og vejr. Hvis det begynder at blæse, skal vi gang på gang vurdere, om vi kan nå at montere færdig. Den grænse bliver flyttet nu, siger teknologidirektør hos Vestas, Anders Vedel, om perspektiverne, når droneteknologi i stedet kan hjælpe med at stabilisere den enkelte vinge under rejsen mod toppen af tårnet.

Planen er, at Hvide Sande Steel skal have de første prototyper klar til test i tredje kvartal i år:

- Vi er rendt ind i mange blindgyder undervejs, men nu er vejen lagt. Vi er helt overbeviste om, at vi finder ud af det, siger Thomas Halkjær om det banebrydende projekt.

Der er store perspektiver

Ifølge samarbejdsaftalen får Vestas i en vis periode fortrinsret til at gøre brug af den vestjyske teknologi i vindmøllebranchen, men på lidt længere sigt kan Hvide Sande Shipyard frit bevæge sig rundt i markedet for vanskelig montering af andet og mere end blot vinger.

Det ser Thomas Halkjær store perspektiver i. Som eksempel nævner han, at det nye droneværktøj også kan være nyttigt at anvende ved element- og facadebyggerier, ved opsætning af højspændingsmaster og ved montering af sektioner til broer:

- Det er en forholdsvis stor sum, vi bruger på det her, og jeg er ikke sikker på, at vi turde gå i gang med det, hvis vi ikke havde den her specifikke opgave. Men den skal udvikles til meget andet end Vestas. Jeg er sikker på, at det bliver en stor industri for os, siger afdelingslederen i den driftige havneby, hvor Hvide Sande Shipyard Steel and Service har omkring 135 fastansatte:

- I 2022 vil vi være vindindustriens foretrukne ingeniørhus med egen produktion, tilføjer Thomas Halkjær.

Thomas Halkjær, der er leder af den tekniske afdeling hos Hvide Sande Steel, ser store perspektiver i det nye samarbejde med Vestas. Målet er at udvikle avanceret droneteknologi, der skal bruges ved montering af vinger på vindmøller. Foto: Henrik H. Breum

100 års erfaring med møller

Da værftet i 1950 blev etableret i Hvide Sande, skete det med det klare formål at udføre service og reparationer på den lokale flåde af fiskefartøjer, men i dag favner virksomheden vidt og bredt. Hvis der er en kunde, der gerne vil have specialbygget en husbåd, en eldrevet færge eller en sauna til et havnebad, så bliver der også takket ja til det.

- Vi siger ja til alle opgaver. Der er ikke noget, der er for skævt. Jeg tror, det er derfor, vi passer godt ind i opgaven for Vestas, som vi har arbejdet for stort set lige siden dengang, vingerne kunne være i en 20-fods container, siger Thomas Halkjær.

I sin medarbejderstab har han en lille håndfuld ansatte, der har en fortid hos Vestas - med deraf samlet set mere end 100 års erfaring med vindmøller.

Ifølge Vestas' teknologidirektør er det gode samarbejde med Hvide Sande Shipyard, "resultatet af, at vi har et hjemmemarked, hvor der sættes nye vindmøller op, og at det derfor giver mening, at vi har en udviklings- og testafdeling med mange ansatte i Danmark":

- Tingene går op i en højere enhed. Afprøvning og testning bliver nemmere, og vi ved, at det bliver lavet i en god kvalitet, siger Anders Vedel - som svar på, om det ikke ville være billigere at få droneprojektet løftet i Kina eller Taiwan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Tarm

Udvalgsformand Trine Ørskov trækker i land: Kan ikke garantere overbygning i Tarm i fremtiden

Annonce