Annonce
Kultur

Værdifuldt altermaleri tilbage i Ølstrup: Jeg havde aldrig troet, det ville vende tilbage i min tid

Sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard og formand for menighedsrådet Boe Hammelsvang glæder sig over, at Nolde-maleriet nu er tilbage i Ølstrup Kirke efter fem års ufrivillig pause. Foto: Johan Gadegaard
Vreden over at kunsttyve for fem år siden flåede et værdifuldt Emil Nolde-maleri ned fra altertavlen i Ølstrup Kirke blev søndag afløst af glæde over at billedet nu er tilbage i nyrenoveret stand. Det blev afsløret ved gudstjenesten den første søndag i advent.

Ølstrup: - Det har aldrig været flottere.

Sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard slår glad ud med armene og peger begejstret mod på altertavlen i Ølstrup Kirke, som nu igen bliver prydet af et alterbillede malet af den verdensberømte kunstner Emil Nolde. De blå og hvide nuancer står knivskarpt på det maleri, som de seneste fem år har været på ufrivillig langfart. Men nu er det tilbage.

- Det er helt fantastisk. Jeg havde ikke troet, at det skulle vende tilbage i min tid. Det var der heller ingen andre, der troede. Jeg var faktisk bange for, at det var blevet brændt eller ødelagt. Heldigvis gik det ikke helt så galt. Det er et stykke af Ølstrups dna, der er vendt tilbage. Vi er så glade for det, siger sognepræsten.

Hun er ikke alene om at have et særligt forhold til Nolde-billedet. Menighedsrådsformand Boe Hammelsvangs bedstefar stod i sin tid model for Emil Nolde. Også han havde opgivet håbet om at kirken ville få sit klenodie tilbage, og også han er mere end tilfreds med at det først lykkedes for politiet at finde frem til billedet, og at det efterfølgende lykkedes for Nationalmuseets konservator Mikala Bagge at redde det fra de store skader, som kunsttyvene havde lavet undervejs.

Annonce
Farverne er blevet langt klarere siden restaureringen og rensningen af "Middag i Emmaus", som er titlen på det mere end 100 år gamle maleri, der blev købt for 340 kroner. Foto: Johan Gadegaard

Hemmelig særtransport

Nolde-maleriets hjemkomst skete i hemmelighed torsdag formiddag. Her rullede en særtransport op foran kirken. I bilen var konservatoren, som selv ville levere billedet tilbage. I løbet af de næste timer blev det pakket ud og sat tilbage i altertavlen under overværelse af Inge-Dorthe Kaasgaard, Boe Hammelsvang og de alarmmontører, som skal sikre sig at billedet aldrig mere forsvinder.

- Vi holder det lidt hemmeligt. Vi synes, menigheden skal være de første til at se billedet. Derfor vil kirken være låst af frem til søndag. Vi hænger et hvidt klæde op, og vil afsløre det under gudstjenesten. Det bliver en festdag, siger Inge-Dorthe Kaasgaard.

Som sognepræst har hun mange gået stået og kigget på billedet under sine gudstjenester. Hun var dog også helt klar over, hvor de største skader på billedet ville være. Midt på billedet var malingen nemlig særlig tyk og afskallet. Og derfor var hun godt klar over, at en sammenrulning af lærredet kunne give store skader. Heldigvis var konservatoren en erfaren dame.

- Hun fortalte os, at kun som helt nyuddannet i 1980'erne havde billedet til rensning, så hun kendte det godt. Men kun var meget glad for, at hun var væsentligt mere erfaren, da hun skulle restaurere det i denne omgang. Ellers havde hun ikke kunne gennemføre det, fortæller præsten og menighedsrådsformanden.

Forsikringsbøvl

Også menighedsrådsmedlem Kirstine Fjordside er begejstret over, at det er lykkedes at redde billedet.

- Kirken var ikke den samme uden Nolde-maleriet. Det har jo været der al min tid, fortæller hun.

For nylig havde hun besøg af tre af sine børnebørn, hvor samtalen faldt på det hjemvendte maleri. Børnene snakkede om, at de blev konfirmeret under hver sit billede. Da de to ældste blev konfirmeret var det henholdsvis Ølstrup Friskolens glade børnebillede og den mere professionelle erstatning, der kunne ses på altertavlen frem til søndag. Kun den yngste, som skal konfirmeres til foråret, får Nolde-maleriet at kigge på.

For menighedsrådet er det også afslutningen på tung administrativ byrde at billedet er tilbage. Det tog år og mange kræfter på at få udbetalt forsikringssummen, som endte på 1,8 millioner kroner. Få uger efter at beløbet var gået ind på kontoen, meddelte politiet, at billedet var fundet. Herefter begyndte udfordringerne med at sende pengene tilbage. Det skulle vise sig at være alt andet end let.

- Nu glæder vi os til at kunne koncentrere os om det helt almindelige menighedsrådsarbejde, og at historien om billedet endte godt, selv om vi ikke havde turdet tro på det, siger Boe Hammelsvang.

- Jeg kan nu sige, at nogen må have holdt hånden over billedet, indskyder Inge-Dorthe Kaasgaard.

Billedet var noget medtaget, da Nationalmuseet fik det udleveret af politiet. Men en erfaren konservator reddede det. Foto: Natinalmuseet
Konservator Mikala Bagge har som nyuddannet renset billedet i 1980'erne. Og det var også hende som fik til opgave at restaurere Nolde-klenodiet fra Ølstrup. Foto: Natinalmuseet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];