Annonce
Skjern

Opdateret: Væltet gyllevogn lækker tæt på Skjern Å: Brandvæsen har inddæmmet gyllen

Den væltede gyllevogn ligger i grøften nær ved Sdr. Felding, hvor Arnborgvej og Skjernvej skifter. Foto: presse-fotos.dk
Arnborgvej vil være lukket for trafik, indtil oprydningen er overstået. Ejer Martin Lund Madsen fra Ny Endrupholm kom selv for at hjælpe.

Opdatering: Klokken 15.24 skriver Midt- og Vestjyllands Politi på Twitter, at Arnborgvej er genåbnet.

BORRIS: En gyllevogn med en anhænger med 36.000 liter gylle væltede kl. 6.37 torsdag morgen nær Sdr. Felding og lækkede gylle ud i området, hvor Skjern Å slynger sig gennem landskabet.

Politiet er på stedet, hvor vejen er spærret for trafik, og bilister bliver omdirigeret ad alternative ruter, mens Brand & Redning Midtvest er i gang med oprydningen.

Annonce

- Vi er i fuld gang med at tømme lastbilen for gylle og får god hjælp af en entreprenør og ejeren af lastbilen, fortæller Peter Kristensen, der er indsatsleder.

- Der mangler på nuværende tidspunkt omkring 4000-5000 liter, og det er gået rigtig godt, når man tænker på alvoren og omfanget af uheldet. Der er ikke løbet gylle i vandløb, søer eller åen, fortæller Peter Kristensen.

Tjekkede fiskesøerne

Gyllevognen væltede på Arnborgvej nær Borris Fiskesøerne, som Leif Jensen driver. Han skulle aflevere fisk til søerne torsdag morgen, og selvom han i første omgang blev omdirigeret, fik han lov til at køre ind til fiskesøerne, da han havde en fiskelevering.

- Jeg havde fået at vide, at det var tæt ved os, men det er faktisk hos naboerne på den modsatte sidde af vejen, så der er ingen bekymring for fiskesøerne, fortæller han netop, som han ved 9-tiden kører derfra.

Brand & Redning Midtvest får hjælp af gyllevognens ejer og et entreprenørselskab. Foto: presse-fotos.dk

Lastbilen har væltet nogle træer på sin vej i grøften og er til sidst kørt ind i et større træ, hvorefter der er gået hul på gyllevognen.

- Men det ser fornuftigt ud. Der er ikke et større svineri herude. De har suget og dæmmet op for det, fortæller Leif Jensen.

Annonce

Måske diesel i grøft

Der er løbet gylle ud 25 meter foran og 25 meter bag ved vognen. Redningsberedskabet har gravet volde og dæmninger, hvorefter der er blevet lavet et hul på gyllevognen, så gylle kunne løbe ud i udgravningerne. Herefter bliver det suget op og kørt væk. Det sker blandt andet med hjælp fra lastbilens ejer, der har udstyr til at tømme gyllevognen.

Det er landets største svineproducent Martin Lund Madsen fra Grindsted, som ejer Ny Endrupholm, der selv hoppede i bilen og kom til uheldsstedet.

Landmand Martin Lund Madsen fra Grindsted, der er landets største svineproducent, kom for at hjælpe med oprydningen efter den væltede gyllevogn, som han ejer. Foto: Martin Ravn

- Vi hjælper vores chauffører, når der er problemer, siger Martin Lund Madsen, der fortæller, at chaufføren slap med overfladiske skrammer og har det godt.

- Vi havde en anden gylletrailer, så vi kom og hjalp, så vi kunne få minimeret skaderne, siger Martin Lund Madsen.


Der mangler på nuværende tidspunkt omkring 4000-5000 liter og det er gået rigtig godt, når man tænker på alvoren og omfanget af uheldet. Der er ikke løbet gylle i vandløb, søer eller åen.

Peder Kristensen, indsatsleder Brand & Redning Midtvest


På trods af den hurtige og effektive indsats forventer brandvæsnets indsatsleder dog, at området skal tjekkes grundigt efter.

- Der vil komme et miljømæssigt efterspil, siger indsatsleder Peter Kristensen.

Lastbilen ligger på siden, så brandvæsnet ved endnu ikke, om der er løbet diesel ud fra tanken, der rummer mellem 200-400 liter.

- Hvis der er hul på tanken, kan det være løbet ud i grøften, så miljømyndighederne skal tage prøver for at sikre, at alt er ok, understreger han.

Annonce

Vejen spærret i flere timer frem

Når gyllen er fjernet, skal anhængeren fjernes fra stedet.

- Der kommer nogle store sværvogne, som skal trække den væk, hvorefter den skal bugseres med kran til et værksted, så vejen vil være spærret et godt stykke tid endnu, siger Peter Kristensen.

Trafikken på Arnborgvej/ Skjernvej mellem Borris og Sdr. Felding vil være spærret under oprydningen. Foto: presse-fotos.dk

Han forudser, at der vil være spærret i hvert fald til middag og sandsynligvis også i lidt længere tid, da de store køretøjer, der skal flytte gyllevognen, har brug for pladsen.

Klokken 15.24 skriver Midt- og Vestjyllands Politi på Twitter, at Arnborgvej er genåbnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

'Hvide Sande' har stadig førstepladsen i danskernes tv-hjerter - og er nu kommet med i eksklusiv klub

Annonce