Annonce
Ringkøbing-Skjern

Vækstjyder i Ringkøbing-Skjern Kommune bidrager mest til BNP

For tredje år i træk står Ringkøbing-Skjern Kommune til at have det højeste bruttonationalprodukt per indbygger i Region Midtjylland. PR Foto

Ringkøbing: Tallene fra 2018 er ikke endeligt bekræftet endnu. Men tendensen er klar - og den går opad.

Ringkøbing-Skjern Kommune ligger solidt på en ubestridt førsteplads i Region Midtjylland, når man ser på BNP per indbygger.

I løbende priser tegner hver borger i kommunen sig nemlig i 2018 for en værditilvækst på 486.808 kroner.

Både i 2017 og 2016 lå Ringkøbing-Skjern Kommune helt i top, og dermed står kommunen for tredje år i træk for det højeste BNP per indbygger.

Beregninger på tal fra Danmarks Statistik viser, at kommunen siden 2016 har haft en produktivitet på over 1 million kroner, opgjort som bruttoværditilvækst per årsværk.

Kommunen har samtidig den højeste produktivitet i Region Midtjylland i både 2016 og 2017.

I 2018 havde kommunen også det største antal tilflyttere siden kommunesammenlægningen i 2007.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce