Annonce
Vestjylland

Uvis fremtid: Forpagter af sognegård er gået konkurs

Gennem seks år leverede sognegården mad til Husby Efterskole. Denne aftale ophørte dog for to år siden, og nu er forpagteren af sognegåren gået konkurs. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Forpagteren af Husby Sognegård er gået konkurs, og sogneforeningen vil nu holde møder om, hvad der skal ske med stedet.

HUSBY: Forpagteren af Husby Sognegård blev i fredags erklæret konkurs. Det fremgår af Statstidende.

Kurt Damgaard, der er formand for Husby Sogneforeningen, bekræfter konkursen.

Sognegården er bygget sammen med Husby Efterskole, og i seks år leverede sognegården mad til efterskolens elever. Denne aftale ophørte dog for to år siden, og nu har efterskolen sit eget køkkenpersonale.

- Så konkursen har ingen betydning for os, siger Jesper Wedell, der er forstander på Husby Efterskole.

Der har tidligere været en del fester i Sognegården, men forpagteren har i længere tid været alvorlig syg.

- Så i en længere periode har Sognegården stort set kun været brugt til fællesspisning og andre ting, som vi i sogneforeningen selv har stået bag, siger Kurd Damgaard.

Der ligger en kontrakt, som sikrer sognegården frem til 2032. Det er dog en lidt indviklet kontrakt, idet efterskolen ejer bygningerne og lejer dem ud til Holstebro Kommune. Derefter lejer kommunen ud til Husby Sogneforening, som så igen har lejet ud til en forpagter.

- Vi skal have fundet en løsning, men det er nok usikkert, om det vil lykkes igen at få en forpagter, siger Kurt Damgaard, som blandt andet skal have et møde med efterskolen.

- Desuden skal vi have holdt et møde i sogneforeningen, så medlemmerne er med til at beslutte, hvad vi nu gør, siger Kurt Damgaard.

En løsning kunne blive, at efterskolen bruger lokalerne i sognegården mere, end det er tilfældet i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce