x
Annonce
Danmark

Uvildig rådgiver: Sådan tager du ansvar for din opsparing

Danskerne er rigere end nogensinde før. Men for meget af den stigende formue ender i bankernes lommer, lyder det fra Karsten Engmann Jensen, der er udannet i Nationalbanken og kendt som DR's økonomiske ekspert. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Økonomisk ekspert og stifter af Pengeministeriet, Karsten Engmann Jensen, giver fire råd til, hvordan danskerne kan tage ansvaret for deres opsparing tilbage, så de undgår at komme til at betale dyrt for bankernes rådgivning.

1. Undersøg om din opsparing passer til dig eller banken

Banken tilbyder en investering banken selv tjener penge på. Ofte er der tale om en kvalitet, som ikke er særlig god. Du kan selv tjekke hver enkelt investering ved at slå op på morningstar.dk og se hvor mange stjerner den har. Investeringen bør have fire eller fem stjerner.

Under fire stjerner betyder at Morningstar.dk ikke har så stor tiltro til at investeringen er mere god for dig end den er for banken. Morningstar er en global uvildig analyseenhed, der giver karakterer til alle verdens investeringsforeninger – også dem banken ikke selv anbefaler. Undersøg hvor stor andel aktier du har. Den må gerne være stor, når du er ung, og falde efterhånden som du nærmer dig pensionsalderen.

2. Undersøg hvad banken tjener på dig

Undersøg hvad banken får ud af din opsparing, og hvad banken tjener på dig som kunde. Når du skal låne til et hus, kommer banken til at tjene 1 procent af det lån årligt. Hvis du har lånet i 30 år og har købt huset til to millioner, kommer banken til at tjene 500.000 til 600.000 kroner på dig i renter og bidrag.

Hvis du har din pensionsopsparing i banken, tager den 1-1,5 procent i året af beløbet. Hvis du i stedet sparer op selv, kan du gøre det til under en tredjedel. Hvis du for eksempel har 100.000 kroner, kan du købe investeringsbeviser og få din formue til at vokse bedre på den måde. Du skal finde ud af, hvad du kan få ud af, at gøre det på en anden måde, og hvordan du får mere ud af dine egne penge. Der kan nemt være over 10.000 kr. til forskel for hver 100.000 kr. du investerer i 10 år.

3. Hold styr på din formue

Sørg for at holde styr på, hvad du har af formue placeret i pensionsopsparing, bolig og anden formue. Du kan sagtens komme til at have for meget af en ting. Når du er 55 år og gerne vil have et sabbatår, har du ikke nogen frihed, hvis du har alle penge stående på pensionsopsparingen.

Hvis du har alle penge stående i en bolig, der ikke er gæld i, kan det blive et problem, når du bliver så gammel, du ikke kan låne penge mere. Så har du alle dine penge stående i mursten, du ikke kan få ud, før du sælger. Du skal gå efter at have en fornuftig boligøkonomi, en fornuftig pensionsopsparing, og en opsparing, hvor pengene ikke er i pension, bolig eller en fastlåst ordning i en bank, men nogle du selv administrerer.

4. Lav en plan for din pensionsopsparing

Sørg for, at du har en ordentlig plan for din pensionsopsparing. Det er der to elementer i. De fleste tror, en pensionsopsparing bare er en opsparing, men det er også en forsikringsordning. Det er vigtigt, du er ordentligt forsikret, hvis du mister dit job. Eller hvis du mister din arbejdsevne i tre til fire år. Så står du der og mister en væsentlig del af de over 10 millioner, du har i dig i din arbejdskraft.

Du skal tjekke om din pensionsopsparing giver dig et tilstrækkeligt højt afkast. Du bør have en høj risiko som ung og lav risiko som gammel. Hvis du er i den sikre fond som ung, er du sikker på ikke at få afkast. De fleste unge har en lav risiko fra start, og så går de glip af afkast. Hvis du er 60 år, risikerer du at miste mange penge, hvis aktierne falder, og så er det en god idé at nedbringe risikoen. Det handler om at have den risikoprofil, der passer til ens alder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce