Skjern

Utzon-husene sikres for eftertiden

Rødt tegltag og røde mursten. Sådan kommer Jørn Utzons huse på Østervang i Skjern også til at se ud i fremtiden, når en ny lokalplan laves for området. Arkivfoto: Christian Baadsgaard

I første halvår af 2019 er kommunen klar med en bevarende lokalplan for Jørn Utzons rækkehuse på Østervang i Skjern.

SKJERN: I flere år har beboerne på Østervang i Skjern gået med et ønske om at deres huse, tegnet af den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon, skulle sikres gennem en bevarende lokalplan. Og det ønske bliver opfyldt i 2019. I løbet af første halvår vil kommunen fremlægge et forslag til en bevarende lokalplan for rækkehusene.

Hidtil har beboerne i husene fået at vide fra kommunal side, at hvis de ville have en bevarende lokalplan, måtte de selv have tegnebogen op af lommen. Men det blev ændret, da John G. Christensen blev formand for teknik- og miljøudvalget, for han mener at husene er så vigtig en del af Skjerns historie og repræsenterer en arkitektonisk arv, som det er i almenvellets interesse at bevare. Siden har der været holdt møder med beboerne, hvor en Utzon-ekspert har deltaget med oplæg.

- Jeg er specielt glad for at beboerne tog så godt imod det, for det er også vigtigt, at de der bor der føler at de bor i noget helt unikt, som skal bevares for eftertiden, siger John G. Christensen.

En bevarende lokalplan sikrer, at helhedsindtrykket af bygningerne forbliver uforandret. Hidtil har bygningerne ikke nydt nogen form for beskyttelse, og i teorien har beboerne kunnet male husene neongrønne og lyserøde, eller skifte taget ud til sortglaseret tegl uden den mindste anmærkning - og uden at naboer, der sætter pris på historien om husene, har kunnet gøre det mindste.

At det i dag er rækkehuse, som arkitekter kommer langvejs fra for at studere, stod bestemt ikke skrevet på gavlen af husene, da de i midten af 50´erne blev opført. I folkemunde fik de det lidet flatterende navn Minkfarmen, og de var beregnet til de mange arbejdere, der skulle rette Skjern Å ud. Husene blev opført med statslån, og derfor blev der også bygget vaskehuse til dem alle, da vaskemaskiner dengang blev set som et luksus, man ikke kunne støtte med statslån. Byggeriet blev afleveret i 1957, og året efter fik Jørn Utzon opgaven med at tegne Operahuset i Sydney, som er hans mest kendte værk.

0/0
Skjern

Ansat stjal fra sin arbejdsgiver

Skjern

Alufælge og Michelin-dæk blev taget

Skjern

To personer snuppet for narkokørsel og ulovlige knive

Kultur

Vores Smag: En simreret til en kold martsdag

Skjern For abonnenter

To fløje smelter sammen til én efterskole: - Vi har fået nogle fantastiske områder til vores ansatte og vores elever

Ringkøbing

Bilister kører med narko

Skjern

50 fuglehuse i beton kan snart indvies i Skjerns grønne korridor

Skjern

Bankekspert: Aktieopkøb er glædeligt for Skjern Bank

Erhverv

Butiksejer vil have spærret industrivej i Skjern åbnet for gennemkørsel

Skjern

Vestjyder gad ikke retromusik: Arrangør ville sælge 1000 billetter – solgte 90