Annonce
Vestjylland

Usikkerhed i blodet: Hver syvende kører "dagen derpå"

Antallet af både ulykker med spiritus involveret og spiritus-sigtede bilister er stigende. Samtidig tilkendegiver hver syvende dansker, at de har kørt dagen derpå, selvom der har været usikkerhed om promillen. Arkivfoto

Hver syvende dansker har prøvet at køre bil, trods usikkerhed om promillen.

Vestjylland: Hver syvende dansker - eller 15 procent har inden for det seneste år svaret ja til spørgsmålet om, hvorvidt man har taget bilen dagen efter en våd aften, selvom man har været i tvivl om promillen. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Og statistikken undrer ikke på færdselsafdelingen hos Midt- & Vestjyllands Politi i Holstebro, hvor man siden 2015 kun har oplevet stigning i antallet af ulykker med spiritus involveret.

- Vi har for nyligt sigtet en familiefar, som kørte med børn og hustru ved middagstid. Han regnede ikke med, at han var beruset, men hans promille viste over én, siger Jørgen Christensen, vicepolitiinspektør og leder af færdselsafdelingen i Midt- & Vestjyllands politi.

Annonce

Har du kørt dagen derpå?

Har du indenfor det seneste år kørt bil dagen efter en "våd" aften, selvom du var i tvivl om, hvorvidt du stadig havde for meget alkohol i blodet til at køre?


  • Ja, op til flere gange: 2 %
  • Ja, et par gange: 5 %
  • Ja, en enkelt gang: 8 %
  • Nej: 83 %
  • Ved ikke: 2 %

Kilde: Rådet for Større Trafiks undersøgelse. Undersøgelsen omfatter 860 bilister og er foretaget af Epinion for rådet og Trygfonden i august 2018.

En enkelt øl

De fleste, der bliver stoppet "dagen derpå", er dog folk med et generelt højt alkoholforbrug, vurderer Jørgen Christensen:

- Dem, som vi oftest møder dagen derpå - altså fredag, lørdag og søndag morgen og eftermiddag, er primært dem, som har et højt alkoholforbrug i løbet af hele weekenden og dem, der drikker hver dag.

Men det sker altså, at også ganske "almindelige" familiefædre bliver taget:

- Flere af dem, der bliver snuppet har kun drukket "et par øl" på den dag, de bliver taget, men har drukket tæt dagen forinden og ender derfor med en for høj promille, siger Jørgen Christensen.

Det er dog langt fra kun "dagen derpå"-bilister, politiet slås med. Typisk sigter politikredsen hvert år 750 personer for spirituskørsel. Det tal har allerede i midten af december nu nået 749.

Lad den stå

Hos Rådet for Sikker Trafik er rådet klart: I tvivl, så lad bilen stå:

- Spritkørsel er hvert år skyld i, at alt for mange mennesker enten kommer til skade i trafikken og skal leve med mén resten af livet eller i værste fald omkommer. Hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, bør man ikke køre. Hvis du har været til fest til ud på natten, så lad bilen stå til om eftermiddagen, før du kører nogle steder, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Mellemstort kvægbrug er gået konkurs

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Navne

Tjener fra Kommandobroen vinder legat

Annonce