Danmark

USA-sanktioner mod russisk gasledning kan ramme stort Esbjerg-firma

Kurt Skov, stifter af Blue Water Shipping, indgik i 2017 en aftale til et trecifret millionbeløb om transport, håndtering og oplagring af hundred tusindvis af rør til Nord Stream 2. Arkivfoto
Blue Water Shipping i Esbjerg kan blive ramt, efter den amerikanske energiminister har varslet sanktioner mod virksomheder, der arbejder med Nord Stream 2-gasledningen.

Sanktioner: Da Blue Water Shipping gaflede en kontrakt til et trecifret millionbeløb på at fragte og oplagre 113.000 rør til den russiske gasledning Nord Stream 2, tog den esbjergensiske transportkoncern et vigtigt skridt ind på markedet for offshore-rørledninger.

Men samtidig sejlede Blue Water ud i et storpolitisk minefelt af forskellige rettede europæiske interesser og et opgør mellem russiske Putin og USA's præsident, Donald Trump.

Tirsdag blev den allerede komplicerede sag om den planlagte gasledning fra Rusland til Europa endnu mere problematisk. Ikke mindst for danske selskaber som Blue Water. Her varslede den amerikanske energiminister, Rick Perry, nemlig, at USA vil indføre sanktioner mod virksomheder, der arbejder for Nord Stream 2.

Blue Water er underleverandør for den tyske rørgigant Wasco, og det er uklart, om den esbjergensiske transportkoncern vil blive ramt direkte eller indirekte af amerikanske sanktioner. Under alle omstændighed oplyser Blue Water, at selskabet ikke har nogen kommentarer til udviklingen, og at man i forhold til pressen først vil forholde sig til situationen, når der sker noget konkret.

Kurt Skov, bestyrelsesformand og stifter af Blue Water Shipping, har tidligere udtalt, at han udmærket er klar over, at Nord Stream 2 er et kontroversielt projekt, men at firmaet ikke blander sig i politik.

- Nord Stream 2 er en mulighed for os for at gå ind i en opgave, vi har kapaciteten og ekspertisen til. Sanktioner forholder vi os til, hvis de bliver til noget, lød det fra Kurt Skov.

Ordren til Blue Water

Efter en international licitationsrunde med deltagelse af fem firmaer tildelte Wasco kontrakten til 40 millioner euro til Blue Waters hovedkontor i Danmark. Blue Water har yderligere involveret firmaets lokale kontorer i Sverige, Finland og Tyskland såvel som lokale underleverandører i Sverige og Finland.

Kontrakten dækker søtransport af rør fra Wascos coatingfabrikker i Mukran, Tyskland og Kotka, Finland til oplagringsfaciliteter i Karslhamn, Sverige og Hanko, Finland. Denne del af projektet inkluderer omkring 475 afskibninger med coastere.

Amerikansk røgslør

Hos Dansk Industri siger underdirektør Peter Thagesen til Ritzau, at han er ærgerlig over, at amerikanerne nu er gået solo og vil stramme sanktionerne mod Rusland uden at have koordineret i EU.

- Det er noget, der kan få ret store konsekvenser for europæiske virksomheder.

- Ofte er USA's sanktionsvåben brugt med et bevist røgslør, der skaber usikkerhed om, hvad man må og ikke må. Derfor er der mange virksomheder i Danmark, der vil fravælge at engagere sig i projektet, siger han til Ritzau.

Danmark har en kernerolle i Nord Stream, da ledningen skal igennem dansk farvand og dermed godkendes af Danmark. Danmark har holdt beslutningen stangen ved eksempelvis senest at bede Nord Stream om en ansøgning til ny linjeføring.

Mens Rusland og Tyskland ønsker projektet, der vil lede mere gas fra Rusland til Tyskland, er en lang række østeuropæiske lande, Baltikum og ikke mindst USA imod.

0/0
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Danmark For abonnenter

Stram Kurs kom ikke i Folketinget: Hvad nu, Rasmus Paludan?

Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte