Udland

USA's militær har dræbt 17 krigere fra IS i Somalia

Antallet af IS-krigere i Somalia er på højst 250. Mellem 3000 og 7000 er medlemmer af al-Shabaab.

USA's militær siger, at det har dræbt 17 krigere fra Islamisk Stat (IS) ved to luftangreb i den nordlige del af Somalia i denne uge.

Oplysninger om angrebene blev fredag offentliggjort af USA's Afrika-kommando, som har ansvaret for USAs militære styrker i Afrika.

13 tilhængere skal være blevet dræbt ved et luftangreb onsdag i Golis-bjergene i den selvstyrede region Puntland. Dagen efter blev der gennemført et nyt angreb mod en lejr i samme område. Her menes fire at være blevet dræbt.

USA har optrappet luftangreb i Somalia, efter at Donald Trump blev præsident. Amerikanerne hævder at have dræbt over 800 yderliggående islamister i de to seneste år.

IS har rekrutteret medlemmer i Puntland, men gruppen er fortsat lille i Somalia i sammenligning med al-Shabaab, som er langt den største islamistiske gruppe i Somalia.

Al-Shabaab er en ekstremistisk islamistgruppe, som har kæmpet mod Somalias regering, der støttes fra Vesten.

Islamisterne blev i 2011 fordrevet fra Mogadishu og størstedelen af deres områder i Somalia. Men bevægelsen har hyppigt foretaget blodige angreb i både Somalia og nabolandet Kenya.

I september 2013 dræbte al-Shabaab mindst 67 mennesker og sårede langt flere ved et angreb på det populære butikscenter Westgate i Nairobi.

USA's militære styrker i Afrika anslog sidst i 2018, at antallet af IS-krigere i Somalia mellem 75 og 250 - sammenholdt med mellem 3000 og 7000 medlemmer af al-Shabaab.

/ritzau/AFP

0/0

Tophistorier

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Tophistorier

Seneste nyt

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce