Skjern

Unikke Utzon-huse er ikke beskyttet

<p>Utzon-husene på Østervang blev bygget, lige før Jørn Utzon fik til opgave at tegne Operahuset i Sydney. Foto: Christian Baadsgaard.</p>

Beboerne på Østervang har gentagne gange forsøgt at få lavet en bevarende lokalplan for rækkehusene. Sker det ikke, kan helheden gå tabt.

Mens Utzon-taget over UnoX-tanken i Herning er det helt store samtaleemne nu, hvor der er risiko for at det bliver fjernet, er det de færreste der ved, at et unikt Utzon-byggeri i Skjern kan lide en skæbne, hvor den arkitektoniske helhed går tabt.

Rækkehusene på Østervang, som arkitekt Jørn Utzon tegnede lige før, han fik opgaven med Operahuset i Sydney, er nemlig ikke beskyttet på nogle måder, til trods for at beboerne i husene flere gange gennem årene har anmodet om en bevarende lokalplan for bebyggelsen. Som det er nu, er der intet til hinder for, at en køber vandskurer de røde huse, eller lægger sort eternit-tag på. I yderste konsekvens vil købere, der ikke kender historien og ideen bag det, og mangler forståelse for arkitekturen, kunne ødelægge det ensartede udtryk og efterlade det hele som en collage.

Jørn Utzon

Arkitekt Jørn Utzon (1918-2008) blev verdensberømt for Operahuset i Sydney. Den er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, og Jørn Utzon er den anden person i historien, der har oplevet sit eget byggeri komme på denne liste.

Som ung blev han stærkt inspireret af de nye toner fra Stockholm, der i mellemkrigsårene var førende indenfor funktionalistisk nytænkning. Senere uddannede han sig på Københavns Kunstakademi.

Efter Sydney-operaen, tegnede han blandt andet parlamentsbygningen i Kuwait. Han blev hædret med Pritzker-prisen, der kaldes arkitekturens Nobel-pris´.

Flere af hans bygningsværker er fredede.

Bevaringsforeningen i Skjern er på sagen, for kommunen har afvist at lave en bevarende lokalplan. I stedet er beboerne blevet opfordret til selv at lave en lokalplan, hvilket der ikke er penge eller kompetencer til. Sådan en plan koster omkring 50.000 kroner at få lavet, og Bevaringsforeningen har heller ikke mulighed for at gøre det. Og bevaringsforeningens formand, Peter Anthonisen mener godt, at kommunen kunne vise storsind.

»Hvad har vi overhovedet af verdensberømte fingeraftryk i denne kommune? Det vi har her i Skjern, er ikke noget, som kommunen bakker op om, og det er lidt sørgeligt, at det er sådan,« siger Peter Anthonisen og understreger, at man burde være stolt af bygningerne.

Peter Anthonisen henviser til, at andre kommuner støtter op om bevaringsværdigt byggeri og laver lokalplaner, til glæde for borgere og bygningsarven. I bevaringsforeningen har man rådført sig med Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur og afsøgt andre muligheder for at få sikret rækkehusene.

»Vi har undersøgt om der findes en Utzon-fond, som ville være behjælpelig, men sådan en findes ikke,« siger Peter Anthonisen.

Plejer at betale selv

Formand for Teknik- og Miljøudvalget Ole Kamp, har tidligere været i Skjern for at bese rækkehusene, og han understreger, at det som udgangspunkt er borgerne selv, der betaler for at få lavet en lokalplan, og at det står beboerne frit for at gøre det. I 2012 var Østervang på udvalgets dagsorden og her besluttede man, at der skulle foretages en SAVE-registrering. Det er op til Østervang selv at stå for det, og det er et princip, at man selv skal betale for det.

»Det er ikke fordi vi ikke vil, men vi kan ikke gå ind og gøre forskel. Hvad så med alle de andre lokalplaner? Skal vi også betale for dem? Det skal være samme procedure,« siger Ole Kamp.

0/0
Annonce
Skjern For abonnenter

Hjerteblodet var ikke tykt nok: Så gav Faster Andelskasses direktør repræsentantskabet et chok

Annonce
Annonce
Skjern For abonnenter

Jubilæum: En hel slægt har været kunder i Faster Andelskasse i 100 år

112

Nyt om containerbrand: Gerningsmænd forsøgte også at futte scene af

112

Ingen grund til bekymring: Brand ved Kirkeskolen er opklaret

Skjern

Anlæggets scene ramt af hærværk

112

Sær serieforbrydelse: En halv snes færdelsskilte stjålet

112

Politiet efterlyser vidner til containerbrand

Skjern

Graveren: Sjældent at finde to kranier i en grav

Skjern

Erhvervsrådet vil med ny fælles portal styrke det vestjyske fødevareerhverv