Annonce
Skjern

Ungeleder dømt for vold mod kommende konfirmander

En 22-årig mand fra Tarm fik 50 dages betinget fængsel ved retten i Herning. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Fire 14-årige drenge vidnede mod 22-årig mand fra Tarm, der rundhåndet havde uddelt lussinger og skulderlammere på konfirmandlejr.
Annonce

SKJERN/TARM: En 22-årig mand fra Tarm fik 50 dages betinget fængsel ved retten i Herning onsdag, hvor han blev fundet skyldig for vold mod fire dengang 13-årige drenge på en konfirmandlejr i Hemmet i oktober sidste år.

På lejren, som er en årligt tilbagevendende begivenhed for de kommende konfirmander, var der omkring 40 børn fra blandt andet Rækker Mølle, Faster, Hanning og Borris sogne.

Annonce

Små forseelser

Den 22-årige stod tiltalt for at give en dreng en lussing under en ballonleg, fordi han stod forkert. Han sparkede også drengen i bagdelen, da han svarede igen.

Det nægtede den 22-årige i retten. Han nægtede også, at han havde givet en anden dreng en såkaldt lammer på skulderen i form af en knyttet næve.

En tredje dreng fik en lussing for at komme for sent til en køkkentjans. Det erkendte den 22-årige, omend han fortalte, at det blot var for sjov, at han havde givet ham et klap på kinden. Drengens tandbøjle gik dog i stykker ved slaget.

Den fjerde dreng havde fået en lussing, hvilket den 22-årige nægtede. Han erkendte dog, at han havde holdt drengen op mod en mur ved at lægge en arm på hans bryst, fordi drengen havde kastet med en gulerod to gange. Men han mente ikke, det var så voldsomt, at drengen skulle have slået hovedet så hårdt mod muren, at han fik en bule i baghovedet, sådan som anklageskriftet beskrev.

Annonce

Retssag udskudt

Politiet fik kendskab til sagen, da en femte dreng, som var med på konfirmandlejren, fortalte sine forældre om, hvad han havde set. Det fik forældrene til at kontakte andre forældre, hvorefter ungelederen blev meldt til politiet.

Sagen skulle have været for retten i januar, men blev udskudt og måtte senere vente endnu længere på at komme for på grund af corona-nedlukningen. Imens er børnene blevet færdige med konfirmationsforberedelserne og har holdt deres konfirmationer.

Annonce

Hammer, lammer, lussing

I retssalen var der mødt pårørende op til både den tiltalte og børnene, som skulle vidne mod den 22-årige.


Mad bruger man til at spise. Jeg gentog det, for det var man åbenbart nødt til, når man skulle sige det anden gang.

Den 22-årige tiltalte ungeleder


Den 22-årige gav forklaring først og havde flere gange svært ved at svare på spørgsmål fra anklageren, fordi han ikke kunne huske nogle af episoderne. Han beskrev flere af børnene som negative og lidt modvillige i at deltage i aktiviteterne. Han og andre ungeledere forsøgte at gejle dem lidt op, fordi det ville være sjovere for dem selv, hvis de deltog aktivt, forklarede han.

Den 22-årige ungeleder tumlede meget, især med drengene, og havde desuden en leg, der blev kaldt hammer, lammer eller lussing a la sten, saks og papir, hvor børnene kunne vælge, hvad de ville have, hvis de eksempelvis kom for sent til en samling.

- Men det er sagt med et smil på læben og i sjov, understregede han.

Annonce

Bule og hovedpine

Episoden med drengen, der blev holdt op mod en mur, kunne den 22-årige godt erindre.

- Da han kastede en gulerod, sagde jeg til ham, at det var respektløst at kaste med mad. Da jeg senere så, at han gjorde det igen, blev jeg lidt irriteret. Der kommer jeg til at skubbe til ham med min underarm i hans bryst, sagde den 22-årige.

Episoden skete i en smal gang, hvilket var grunden til, at drengen havde hovedet mod muren, mens den 22-årige havde sin arm på brystet af ham, mens ungelederen fortalte ham, at sådan gør man ikke med mad.

- Mad bruger man til at spise. Jeg gentog det, for det var man åbenbart nødt til, når man skulle sige det anden gang, forklarede den 22-årige.

Drengen selv mindedes, at han var blevet taget i kraven og slået op mod muren, så han efterfølgende fik en bule og hovedpine.

Annonce

Hold op med at slå

Drengen, der fortalte sine forældre om de voldelige episoder, overværende optrinnet og var rystet. Han kunne mærke, at kammeraten ikke var ok bagefter.

- Jeg sagde til ham (ungelederen, red.), at hvis han ikke snart holdt op med at slå på os, så ville vi ringe til politiet, forklarede drengen, som vidnede i sagen.

Den 22-årige svarede, ifølge drengen, at han ikke skulle true med noget.

Drengen var det sidste vidne, før proceduren begyndte.

- Det er en voksen, der går langt over stregen for, hvad man kan tillade sig over for børn på 13 år på en konfirmandlejr, sagde anklageren, da hun bad domsmandsretten om at idømme den 22-årige 60 dages betinget fængsel og en frakendelse af retten til at arbejde med børn i en årrække.

Forsvareren derimod argumenterede, at det var leg, der var gået for vidt. Hun henviste til den 13-årige, der fik en lammer, og som i retten fortalte, at han troede, at den 22-årige mente, at det var for sjov. Men han syntes ikke selv, at det var sjovt.

Annonce

Må stadig arbejde med børn

Den 22-årige, der er hidtil ustraffet, står for at skulle giftes, har gode personlige forhold og et arbejde, som også inkluderer kontakt med unge mennesker, ligesom han træner unge i en idrætsforening. Derfor ville det være for hård en straf at blive frakendt retten til at arbejde med børn, mente forsvareren.

Det var domsmandsretten enig i, så da den dømte ham skyldig i alle fire voldsanklager, valgte man alene at give ham en dom på 50 dages fængsel, som dog er betinget og derfor ikke skal afsones, medmindre han begår ny kriminalitet. Dertil kommer, at han skal udføre 50 timers samfundstjeneste.

Den 22-årige valgte at modtage dommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Det haster med den lov om minimumsnormeringer

Annonce