Erhverv

Unge virksomheder støtter hinanden i nyt netværk

De fleste iværksættere er båret af eufori over alt det nye og spændende, men så rammer hverdagen. Et nyt netværk ledet af Finn Tarpgaard skal hjælpe med at holde gejsten de første svære år. Pressefoto: Poul Mejls
Halvdelen af alle iværksættere giver op inden for fem år. I ”Holstebro Vokseværk” vil de hjælpe hinanden med at holde gejsten.

HOLSTEBRO: Normalt fejrer man først jubilæum efter mindst 10 år, men faktisk burde de fleste iværksættere holde en stor fest for at fejre fem års fødselsdag. Det er nemlig kun omkring halvdelen af iværksætterne, der når forbi de fem år uden at give op.

- Der må være nogle ressourcer derude, som møder modstand, så der er helt sikkert noget at arbejde videre med, hvis vi giver en hjælpende hånd, siger Finn Tarpgaard, som er selvstændig ledelseskonsulent.

Med støtte fra Startvækst Holstebro, Holstebro Kommune og Nupark Innovation står han i spidsen for et nyt netværk i et forsøg på at reducere frafaldet blandt de unge virksomheder.

- Det første år som iværksætter får man rigtig meget hjælp fra kommunen og alle mulige andre, men så mister man kontakten igen. Det er uheldigt, for i det første år har man selv gejsten, modet og overskuddet, så man har egentlig mere brug for hjælp i det efterfølgende år, siger Finn Tarpgaard.

Mit bedste råd er at løse problemer og sætte ind over for udfordringer, når de opstår – og at gøre det, før man knækker sammen.

Finn Tarpgaard, ledelseskonsulent

Brænder ud efter et år

Når det første års eufori begynder at brænde ud, sætter problemerne ind hos mange.

- Det kan være svigtende salg, personlige problemer, eller også mister man simpelthen modet og begynder at tvivle på, om man har det rigtige produkt eller tvivle på sine kompetencer, og så begynder man at tænke, at ”det her går ikke”. Der er også nogen, som får ansat et par medarbejdere, men simpelthen mangler træning i at være leder, vurderer han.

Finn Tarpgaard ved, han taler om, for efter 23 år som leder af en stor efterskole, gennemførte han en masteruddannelse i filosofi og psykologi, og for kun tre år siden blev han selv iværksætter og lever nu af at være konsulent og coach.

Resten af 2019 skal han stå i spidsen for det nye netværk med 10 iværksættere fra meget forskellige brancher, fra fysioterapi til revision.

- ”Holstebro Vokseværk” er ikke et salgsnetværk. Vi er her for at hjælpe hinanden til at finde vejen ud af de udfordringer, som man måtte stå med. Det er let at stirre sig blind, når man sidder alene, og så kan man pludselig ikke se vejen frem, forklarer Finn Tarpgaard og tilføjer:

- Jeg tror, at den største barriere er psykologisk, fordi man mister modet. Hvis man ikke er trænet i salg, er det en vanskelig øvelse, og man vil uundgåeligt møde modgang undervejs.

Sæt ind med det samme

Han har ikke nogen tryllestav med til netværksmøderne, men han giver gerne et råd, som måske lyder banalt, men som ikke desto mindre virker: Drop overspringshandlingerne og tag tyren ved hornene.

- Mit bedste råd er at løse problemer og sætte ind over for udfordringer, når de opstår – og at gøre det, før man knækker sammen. Når et menneske først er ”knækket” af stress, kan det tage flere år at blive bygget op igen.

Deltagerne i ”Holstebro Vokseværk” betaler 2000 kroner for medlemskabet, som inkluderer 10 morgenmøder med Finn Tarpgaard som mødeleder.

Succeskriteriet er først og fremmest, at de skal holde liv i virksomheden – og helst også vokse – men på kort sigt vil en deltagerevaluering afgøre, om konceptet skal fortsætte de kommende år.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Erhverv For abonnenter

Hydra-Grene investerer i Skjern-iværksætters firma: Unik mulighed for at få fat i fremtidens ingeniører

Tophistorier

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce