Annonce
Sport

Ungarsk sejr sendte Danmark ud af EM

Island tabte til Ungarn, og så var EM slut for Danmark. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Island kollapsede totalt mod Ungarn, der rejste sig fra 6-11 og vandt en sikker sejr og spillede sig i mellemrunden med to point, mens Island går videre uden point.

Man kunne stort set kun høre en lille flok ungarere i Malmö Arena. Dem kunne man til gengæld også høre rigtig meget.

En klar ungarsk sejr over Island skuffede de tilrejsende fra Nordatlanten. Og den lammede de danske tilhængere. EM var forbi for Danmark allerede inden den sidste indledende gruppekamp mod Rusland.

Halvanden time tidligere havde stemningen været en helt anden.

Godt nok kunne de danske tilskuere ikke synge med på den islandske nationalmelodi, men jubelbrølet efterfølgende kom ikke kun fra de mange tilrejsende islændinge. Flere tusind danske tilhængere lod ingen tvivl om, at de ville gøre alt for at hjælpe Island til den sejr, der samtidig ville holde Danmarks videre deltagelse i live.

Island havde vældig gode grunde til at jagte sejren med alt, hvad de havde. Det ville give dem to point med i mellemrunden og dermed en nemmere vej mod en billet til OL-kvalifikationen og - hvem ved - måske endda en semifinale.

Roland Mikler reddede første forsøg fra Aron Palmarsson og dernæst et straffekast. Han nåede op på fire redninger, inden der var spillet fem minutter. Det mareridt, der var ved at tage form oppe på tilskuerrækkerne, blev dæmpet lidt af Gudjon Valur Sigurdssons reducering til 1-3. Den 40-årige venstrefløj havde inden kampen understreget, at han kun havde Islands og ikke Danmarks skæbne i sine hænder. Sigurdsson nåede at reducere til 2-3, inden Gudmundur Gudmundsson tog timeout efter blot to scoringer på næsten 10 minutter. Det var ikke kun de danske spillere, der havde det svært mod det ungarske forsvar.

Island kom over det. Fandt løsningerne. Og efter 13 minutter var 0-3 vendt til 6-3, og så var det ungarernes tur til timeout.

Zsolt Balogh, der gjorde det så godt mod Danmark, smed et straffekast helt forbi mål ved islandsk føring på 10-6.

Ungarn slap af sted med, hvad der lignede et kæmpe straffekast til Island, og i stedet for at være bagud med fem mål ved pausen, kunne de reducere til 9-12.

Annonce

kampen i tal

Island-Ungarn 18-24 (12-9)

Stillinger undervejs: 0-3, 6-3, 11-6, 16-16

Topscorere

Island: Aron Palmarsson 4, Gudjon Valur Sigurdsson 4

Ungarn: Bence Banhidi 8

Udvisninger: Island 4, Ungarn 4

Kampen vendte

Ungarn angreb for en udligning ni minutter efter pausen, men denne gang kiksede indspillet til Bence Banhidi på stregen, og i stedet løb Island kontra, og Olafur Gudmundsson gjorde det til 15-13.

I stedet kunne Banhidi udligne til 15-15, da Bjarki Mar Elisson havde misbrugt et straffekast. På dette tidspunkt var Danmark ude af EM, så Arnor Gunnasrsson legede lidt med tilskuernes nerver, da han skulle bruge to en ripost efter endnu et brændt straffekast på at score.

Men Island gik helt i stå og scorede blot fem gange på de første 20 minutter i anden halvleg. Og med den ene islandske fejl efter den anden kunne Ungarn brøle mod en sejr, der sendte holdet i mellemrunden på Danmarks bekostning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce