Annonce
Erhverv

Ung landmand: - Jeg har et godt liv. Og dyrene har det også godt

33-årige Søren Pedersen har 225 malkekøer hjemme på gården på Holmsland. Den grønne omstilling giver udfordringer, men det er stadig et rigtig godt liv at være landmand. Foto: Thomas Maxe
Livet på landet anno 2021 er stadig et godt liv – og nok også bedre, end byboerne forestiller sig.

RINGKØBING: Hvis Hansi fra The Julekalender havde været med til aftenmøde i Vestjysk Landboforening, så ville han formentlig knappe en hvidtøl op og bryde ud i sang: ”Yeah, it’s good to be a bondemand!”

Det er i hvert fald en fyldt sal af glade og fagligt stolte mælkeproducenter, som holder møde for at gøre status på året, og som ser frem mod det nye år med nogenlunde ro i maven.

En af deltagerne er 33-årige Søren Pedersen, som har 225 malkekøer hjemme på gården på Holmsland.

Annonce

- Jeg har arbejdet på landet i mange år, de seneste tre år som selvstændig - og ja, livet som landmand er et godt liv: Jeg nyder friheden, ansvaret og det fleksible i at være selvstændig. Min virksomhed er jo derhjemme, så jeg kan være meget sammen med familien, og jeg kan også køre i børnehaven for at hente børnene uden at skulle ”tage fri fra arbejde”, fortæller Søren Pedersen, som har kone og to små børn derhjemme på gården.

- Byboerne er tit optaget af dyrevelfærd. Har køerne også et godt liv?

- Ja, selvfølgelig har de det! God velfærd betyder, at koen leverer mere mælk og er nemmere at passe. Så der er jo ingen, der har en interesse i, at dyrene ikke skulle have det godt, siger han og er tydeligvis ærgerlig over, at nogle mennesker er betænkelige ved, om dyrene trives.

Kritik kan gøre ondt

Mange danskere har aldrig besøgt et landbrug. Derfor er der også mange myter om erhvervet, og det gør ondt på Søren Pedersen og kollegerne, når folk uden indsigt i forholdene skælder ud på dem.

- Det føles nogle gange som om, vi er de eneste klimasyndere i Danmark. Det handler nok nærmere om, at det er os, som man nemmest kan stille krav til om en hurtig omstilling. Det koster ikke så mange stemmer at skælde ud på landbruget, måske nærmest tværtimod? Men der bliver holdt så meget øje med os på miljøområdet, så vi kan slet ikke være sådan nogle miljøgrise, som vi nogle gange bliver beskyldt for at være, siger Søren Pedersen.

Tag ikke fejl: Han er faktisk godt tilfreds med arbejdet for bedre bæredygtighed. Og det arbejder han såmænd også på i sit eget landbrug.

- Vi arbejder på at øge selvforsyningsgraden, så vi er blandt andet begyndt at dyrke hestebønner, som kan erstatte soja - også selv om det måske ikke er den klogeste forretningsmæssige beslutning, hvis jeg skal lytte til konsulenterne her. Men når vi dyrker det selv, sparer vi transport, og det giver et lavere klimaaftryk, forklarer Søren Pedersen, som er stolt over gårdens bidrag til et lidt renere klima.

Annonce

Skrap kontrol med landbrug

Næh, der er ikke noget galt i at arbejde for et bæredygtigt landbrug. Men det kunne nu være dejligt, hvis resten af samfundet skulle gå på dydens smalle sti sammen med landmændene, mener den unge landmand.

Der bliver holdt rigtig godt øje med landmænd, og det er såmænd fint nok. Jeg kunne bare godt ønske, at der blev holdt lige så godt øje med andre.

Søren Pedersen, mælkeproducent

- Der bliver holdt rigtig godt øje med landmænd, og det er såmænd fint nok. Jeg kunne bare godt ønske, at der blev holdt lige så godt øje med andre. Vi har et vandløb i baghaven, som er forurenet af overløb fra byens spildevandsanlæg. Havde det været en landmand, som havde ledt gylle ud, så havde han fået en bøde og højst 24 timer til at rette op på det, men der sker ingenting med alt det urensede spildevand fra mennesker, som løber ud i have, fjorde og vandløb, konstaterer Søren Pedersen.

Jo, ærgrelser er der i livet som landmand. Men når regnskabet bliver gjort op, så er der altså flere glæder end sorger. Og familien Pedersen glæder sig også til det nye år.

- De første tre år har handlet om renovering og ombygning, så næste år bliver faktisk det første år uden store projekter, hvor vi kan koncentrere os mere om den daglige drift. Det bliver dejligt! Og så håber jeg, at mælkeprisen holder et fornuftigt niveau. Den grønne omstilling er desværre ikke gratis, men jeg oplever faktisk, at der er en god forståelse hos forbrugerne af, at mælken måske kommer til at koste lidt mere, når vi samtidig sikrer god dyrevelfærd og sænker klimaaftrykket. Den opbakning betyder meget for os, siger han.


Annonce

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Ringkøbing For abonnenter

Boligselskab vil bygge fire højhuse og 28 rækkehuse tæt på Ringkøbings bymidte: Pris over 100 millioner

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Marianne Karlsmose hørte om KD-formands exit fra en journalist: Nu er hun fungerende formand mod sin vilje

Hvide Sande For abonnenter

Krimiserie går verden rundt: Nu får japanere og grækere også et indblik i livet i Hvide Sande

Navne

Mindeord over 91-årige Aksel Mortensen fra Stadil: Far var en af de få, som fik mulighed for at flytte fra et plejehjem

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Ringkøbing-Skjern

Vikaren fra himlen dropper Kristendemokraterne: Men det får ikke Kristian Andersen til at genoverveje comeback

Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterbog: Få lyspunkter i halvsløj pligtsejr - nu går Skjern efter førstepladsen

For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Hvide Sande

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Ringkøbing

Sidney Lee havde prøvet det meste: Men han nægtede at tappe en orne, da han var i lære som landbrugsmedhjælper i Velling

Videbæk For abonnenter

Overarbejde førte til 33 års erhvervseventyr: Nu er Peter Birkkjær klar til et generationsskifte

Ringkøbing-Skjern

Ansat hos Wiese fortalte om sine landsmænds nød: Erhvervslivet og FrivilligVest i storstilet indsamling til ukrainere

Annonce