Annonce
Skjern

Undrede du dig over bragene mandag aften: De kom fra store granater

Det var ikke torden, men granatbrag fra Borris Skydeterræn, der mandag aften lød mange kilometer væk. Arkivfoto: Jørn Deleuran
En række store brag mandag aften sendte undrende borgere til tasterne - det var militæret, der var på spil.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Det var ikke torden, der rullede ind over Skjern-Tarm-området mandag aften, selvom det godt kunne lyde sådan.

Bragene kunne høres vidt omkring, for folk i mange bygrupper på Facebook har mandag aften skrevet og undret sig over, hvad der var skyld i de høje knald.

- Nogen der ved, hvad det er for nogle høje bum-lyde, man kan høre i aften, blev der spurgt i 6900 Skjern-gruppen.

- Hvad er det, der banker sådan. Har børn, som ikke kan sove for det, fordi de tror, det er torden, skrev en borger i Det sker i 6880 Tarm-gruppen.

Og der var tryk på bragene, for så langt væk som i gruppen Os i Ringkøbing blev der skrevet:

- Andre, der kan høre "bum bum"-lyden? Lyder som nogle eksplosioner.

Der var faktisk tale om eksplosioner. De høje brag kom nemlig fra mortérgranater, som blev affyret ved Borris Skydeterræn.

På Borris Skydeterræns hjemmeside kan man læse, at der mandag var øvelser med 120 millimeter mortérer i tidsrummet 11.00 til 23.00, hvilket stemmer fint overens med bragene ved aftentide.

Annonce

Øvelser skal gennemføres

Der er desuden en god grund til, at det buldrede så højt, for de 120 millimeter store mortérgranater er dem, der i Forsvarets betegnes som tung mortér.

Hos Forsvaret er man godt klar over, at der har været drøn på med de store granater. Det fortæller Lars Skjoldan, der er pressevagt ved Forsvarskommandoen.


Vi er kede af, at vi forstyrrer folks privatliv og i særdeleshed, hvis det går ud over nattesøvnen.

Lars Skjoldan, Forsvarskommandoen


- Vi er kede af, at vi forstyrrer folks privatliv og i særdeleshed, hvis det går ud over nattesøvnen. Men vi er også i en situation – uanset corona eller ej – hvor vi er nødt til at få uddannelsen af soldater gennemført. Og der er noget uddannelse og nogle våbensystemer, de skal igennem, og de skal holde deres evner ved lige, siger han.

Det er kun, når der er større øvelser i Borrislejren, at Forsvaret melder det ud gennem de lokale medier, så borgerne kan være forberedte. Men ved de almindelige øvelser kan man som borger  holde sig løbende orienteret Forsvarets hjemmeside for Borris Skydeterræn. Så hvis man hører brag, er det et godt sted at tjekke som det første.

Her kan man blandt andet læse, at der også tirsdag og onsdag vil være øvelser med de tunge 120 millimeter mortérer, og der i alt skal fyres 264 af slagsen af over de tre dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Ringkøbing-Skjern

Lucas fra Hvide Sande er frustreret: Hans efterskole ligger 10 kilometer på den forkerte side og må ikke åbne på mandag

Annonce