Annonce
Vestjylland

Underkendt i klagenævn: Nu vil kommunen lave ny plan for fiskeopdræt

Lars Bach har arbejdet i over tre år for at få udvidet Ejsing Biofarm - men den tilladelse, som kommunen gav i 2018 blev underkendt ved et klagenævn. Nu er kommunen på vej med et kommuneplantillæg og dermed en ny tilladelse. Arkivfoto: Jan Briks
Kommunen vil nu forsøge med et nyt kommuneplantillæg for at få godkendt biofarm med fiskeopdræt - en udvidelse som før er underkendt i Planklagenævnet.

EJSING: Holstebro Kommune vil nu lave et kommuneplantillæg, som skal give mulighed for at udvide et fiskeopdræt på Råstvej med cirka 7000 kvadratmeter. Foreløbig er der udsendt et ideoplæg, hvor naboer og andre kan komme med ideer og forslag.

Det er i samme sag, at kommunen i 2018 gav tilladelse til en tilsvarende udvidelse af biofarmen - men tilladelsen blev underkendt af Planklagenævnet her i foråret - og det skete efter en naboklage. En kommune kan nemlig ikke give lov til så stor en udvidelse blot med en landzonetilladelse, slog klagenævnet fast. Desuden ligger ejendommen kun 300 meter fra Limfjorden, og her konstaterede klagenævnet, at der er "væsentlige landskabelige beskyttelsesinteresser" i området.

Prøver igen

Siden har økonomiudvalget besluttet igen at ville arbejde for biofarmen - denne gang med et kommuneplantillæg.

Der var planer om to nye lange haller, hver 27 meter brede, som skulle ligge nord for de eksisterende bygninger. Det er en nabo nord for ejendommen, som ville komme til at bo under 100 meter fra den nærmeste hal med fiskeproduktion, som klagede og fik medhold.

I det nye oplæg nævner kommunen et alternativ, hvor den nordligste af de to haller i stedet placeres ligge øst for ejendommen - og på modsatte side af Råstvej. Det ville samtidig betyde, at hallen skal graves delvis ind i en skrænt.

Det er indenfor de to felter A og B, som kommunen nu peger på som mulig placering af nye haller til opdræt af fisk på Ejsing Biofarm, men ejeren er skeptisk over for den østlige. Alternativet en den placering indenfor det grønne felt, som en nabo tidligere har klaget over - og fik medhold i Planklagenævnet. Illustration: Holstebro Kommune

Den placering er Lars Bach, som ejer Ejsing Biofarm, dog ikke begejstret for.

- Det kan vi ikke rigtig bruge, for vi skal kunne skylle fiskene. Desuden er der en del trafik på Råstvej, nemlig 100 biler i timen, og det vil også give problemer, siger Lars Bach.

- Men det her er også kun et ideoplæg, tilføjer han.

Biofarmen blev etableret i 2005, og der produceres fisk af arten bass, som især bruges til sushi.

Det skete efter et regionplantillæg fra Ringkøbing Amt og en tilladelse fra den daværende Vinderup Kommune.

Fiskene opdrættes i delvis saltvand fra fjorden og delvis grundvand, mens spildvand renses ved nedsivning, mens tørstofrester bruges som gødning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ro på vestjysk S-bagland: En enkelt har meldt sig ud i protest, men der er generel opbakning til partilinjen

Annonce