Annonce
Læserbrev

Ulven og de sure mænd: Jeg melder mig gerne som én af dem

Læserbrev: Sure mænd, skriver Klaus Stilling Petersen i mandagsavisen. Hvis os, der har husdyr og som ønsker at beskytte dem, er sure mænd, er jeg én af dem.

Enhver ansvarlig husdyrholder ser det som det vigtigste at beskytte sine dyr mod sygdom og overgreb. Vi kan ikke være vidende til, at vores dyr skal lemlæstes, uden at reagere, hvis ikke man gør det, skal man slet ikke have lov til at have dyr.

Konsekvenserne for ulvens hærgen på vores husdyr er, at man holder op med at have husdyr. Store områder vil ikke blive afgræsset, og det vil gro til i pil, hvilket vil få alvorlige konsekvenser for insekter og fugleliv og så videre.

Jeg vil hellere betegnes som en sur mand end være ligeglad med, at husdyr skambides og at naturen ødelægges. Det haster at få lov til at beskytte vores husdyr. De muligheder, vi har nu, er slet ikke tilstrækkelige.

Annonce
Lajla Nielsen Refs billede af ulven, taget fra Køkkenviduet i Lem.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce