Annonce
Vestjylland

Ulve får ingen adgang til solcelleområde

Mona og Karsten Godtkjær købte i 2007 en landejendom ved Bur for at få fred og ro. Siden da har de fået vindmøller, og snart også solceller tæt på. Inden de købte stedet undersøgte de netop status, men dengang var der ikke nye planer for området. Foto: Morten Stricker
Mens naboer skal leve med 200 hektar solceller nær Bur, så ændres planen for at undgå, at ulve ikke kan komme ind til de får, som skal græsse mellem solcellerne.

BUR: Politikerne vil fastholde planen om cirka 200 hektar solceller øst for Bur. Selv om der har været skarpe protester fra flere naboer, så bliver der ikke ændret på størrelse og placering.

- Der kommer en ekstra række træer mod nord, fordi naboer i dette område bor højt og kan se ned over solcellerne, siger Karsten Filsø (SF), der er formand for natur- og miljøudvalget og som også sidder i økonomiudvalget.

Til gengæld bliver der ikke ændret noget for de naboer, som ikke ønsker at bo i et "industriområde med solceller".

- Det har jeg forståelse for. Men man ejer ikke udsigten ud over sit skel, og der kan også kommer en svinefarm eller en minkfarm i nærheden af, hvor man bor. Det her områder er udlagt til energilandskaber, og vi har behov for mere grøn energi, siger Karsten Filsø.

Flere naboer søgte netop sikre sig ved at undersøge, om der var nye planer, før de købte ejendom for ti-tolv år siden, og de føler sig snydt?

- Udviklingen i alle kommuner er dynamisk. Der kan komme nye veje, nye industriområder og nye områder til grøn energi i nabolaget, med mindre man bor i fredet natur, siger Karsten Filsø.

Annonce

Ulve skal holdes ude

Til gengæld bliver planen ændret på et par andre punkter, fremgår det af indstillinger i sagen, som er på vej til endelig godkendelse i byrådet.

Flere borgere har påpeget, at der færdes ulve gennem området, og de har været bekymret for, at ulve vil grave sig under hegnet og slå sig ned.

Også Storålam, der har 2000 moderfår, har påpeget, at det ikke er hensigtsmæssigt med et hegn, som hvor ulve kan grave sig under, fordi det er hævet ti centimeter fra jorden.

- Vi vil nu supplere hegnet med et meter vandret hegn, som ligger på jorden, og som ulve ikke kan kommer under. Men hvor andre dyr kan kravle gennem maskerne i hegnet, siger Karsten Filsø med henvisning til forslaget fra Storålam.

Lokalplanen vil også blive ændret, så det står helt klart, at der skal være så brede veje mellem solcellerne, at der er adgang til at servicere de eksisterende vindmøller, og så eksisterende mindre møller kan udskiftes med større.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Jens Andersen om Kim Larsens liv

Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce