Annonce
Vestjylland

Ulve får ingen adgang til solcelleområde

Mona og Karsten Godtkjær købte i 2007 en landejendom ved Bur for at få fred og ro. Siden da har de fået vindmøller, og snart også solceller tæt på. Inden de købte stedet undersøgte de netop status, men dengang var der ikke nye planer for området. Foto: Morten Stricker
Mens naboer skal leve med 200 hektar solceller nær Bur, så ændres planen for at undgå, at ulve ikke kan komme ind til de får, som skal græsse mellem solcellerne.

BUR: Politikerne vil fastholde planen om cirka 200 hektar solceller øst for Bur. Selv om der har været skarpe protester fra flere naboer, så bliver der ikke ændret på størrelse og placering.

- Der kommer en ekstra række træer mod nord, fordi naboer i dette område bor højt og kan se ned over solcellerne, siger Karsten Filsø (SF), der er formand for natur- og miljøudvalget og som også sidder i økonomiudvalget.

Til gengæld bliver der ikke ændret noget for de naboer, som ikke ønsker at bo i et "industriområde med solceller".

- Det har jeg forståelse for. Men man ejer ikke udsigten ud over sit skel, og der kan også kommer en svinefarm eller en minkfarm i nærheden af, hvor man bor. Det her områder er udlagt til energilandskaber, og vi har behov for mere grøn energi, siger Karsten Filsø.

Flere naboer søgte netop sikre sig ved at undersøge, om der var nye planer, før de købte ejendom for ti-tolv år siden, og de føler sig snydt?

- Udviklingen i alle kommuner er dynamisk. Der kan komme nye veje, nye industriområder og nye områder til grøn energi i nabolaget, med mindre man bor i fredet natur, siger Karsten Filsø.

Annonce

Ulve skal holdes ude

Til gengæld bliver planen ændret på et par andre punkter, fremgår det af indstillinger i sagen, som er på vej til endelig godkendelse i byrådet.

Flere borgere har påpeget, at der færdes ulve gennem området, og de har været bekymret for, at ulve vil grave sig under hegnet og slå sig ned.

Også Storålam, der har 2000 moderfår, har påpeget, at det ikke er hensigtsmæssigt med et hegn, som hvor ulve kan grave sig under, fordi det er hævet ti centimeter fra jorden.

- Vi vil nu supplere hegnet med et meter vandret hegn, som ligger på jorden, og som ulve ikke kan kommer under. Men hvor andre dyr kan kravle gennem maskerne i hegnet, siger Karsten Filsø med henvisning til forslaget fra Storålam.

Lokalplanen vil også blive ændret, så det står helt klart, at der skal være så brede veje mellem solcellerne, at der er adgang til at servicere de eksisterende vindmøller, og så eksisterende mindre møller kan udskiftes med større.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce