Vestjylland

Ulv mistænkt for nyt angreb på kvie har gjort det før

Denne kvie blev dræbt af et rovdyr torsdag i sidste uge - sandsynligvis af en ulf fra ulveparret i Stråsø Plantage. Nu viser det sig, at hannen fra parret også dræbte en kalv den 28. marts i Ulfborg-området. Det viser DNA-prøver. Privatfoto
I sidste uge blev en kalv i Råsted sandsynligvis dræbt af en ulv. Nu viser det sig, at det var hannen fra netop ulveparret i Ulfborg, som også dræbte en kalv 28. marts.

ULFBORG: Mens ulve ofte dræber får, er der få beviser på, at ulve dræber kalve. Nu har DNA-prøver vist, at det var hannen fra det Ulfborg-ulvepar, som lige nu har hvalpe i Stråsø Plantage, som dræbte en kalv i området den 28. marts.

Kalven blev dræbt på en mark, der grænser op til Stråsø-plantage, men ejeren har aldrig ønsket at stå frem.

At det var hannen fra Ulfborg-parret fremgår af den status over ulveovervågningen i Danmark, som netop er offentliggjort, og som Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus står bag.

Det er bemærkelsesværdigt, fordi en kalv blev dræbt af et rovdyr nær Råsted Lilleå ved højlys dag torsdag i sidste uge - og sandsynligvis af en ulv. Ejeren har flere gange set ulve på vildtkamera og er overbevist om, at en ulv har dræbt kalven, og naturstyrelsen har taget DNA-prøver ud fra en mistanke om ulv.

Erik Poulsen, der står bag gruppen: Her er ulven i Danmark, er bekymret for de store husdyr.

- Ulveangreb på kvæg har ikke hidtil været så synlig. Men efterhånden, som får bliver bedre indhegnet eller flyttet væk fra ulvezonen, vil vi kunne forvente flere ulveangreb på kvæg. Jeg frygter, at vi vil se de næste angreb på økologiske malkekvæg, siger Erik Poulsen.

- Der er behov for en ny og bedre definition på problemulve, som miljøministeren nu også lægger op til, tilføjer Erik Poulsen, som også mener, at landmand bør have ret til at skyde ulve, hvis kommer ind på hans mark og angriber husdyr.

Hanulven fra det nye ulvepar i Ulfborg indvandrede sidste efterår fra Tyskland og slog sig ned i Stråsø Plantage i november, hvor den siden har dannet par med en hunulv, som blev født i Stråsø-området for to år siden.

Halvdelen lever

Det oprindelige ulvepar i Ulfborg forsvandt åbenbart i 2017 og 2018. De seneste sikre spor af hunnen - altså med DNA-prøver - er fra juni 2017, mens de seneste spor af hannen er fra 25. marts 2018.

Ulveparret fik i 2017 otte hvalpe, hvoraf fire med sikkerhed fortsat er i live to år efter.

Fire udvandrede til Tyskland, hvor én hunulv er blevet dræbt af en bil, mens tre hanulve fortsat er i Nordtyskland.

I Danmark lever hunulven i det nye Ulfborg-ulvepar. Desuden blev en hunulv skudt ved Vind i den sag, som snart skal for landsretten. Den syvende hvalp er en hanulv, som kun er kendt fra to eskrementprøver i oktober og december 2017 og aldrig set siden. Det er dog stadigt muligt, at en ottende hvalp er vokset op. Sandsynligheden bliver dog fortsat mindre, fordi der aldrig er fundet spor af den, konstaterer forskerne.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce