Annonce
Ringkøbing-Skjern

Uheld på første dag: Vattenfalls entreprenør gravede i fredet klit

Aarslev har dækket hullet i klitten til igen. Foto: Mogens Skou
Vattenfall er gået i gang med at forberede underboringen af kabler gennem klitter i Klegod – og blev ramt af uheld på førstedagen.

Klegod: Selv om det endnu ikke er afgjort, nøjagtigt hvor de 20 Vesterhav Syd-møller skal placeres ud for Holmsland Klit, ligger det fast, hvor strømmen skal føres i land – nemlig ved Lyngdraget i Klegod.

Tirsdag gik entreprenørfirmaet Aarsleff i gang med det forberedende arbejde på kabeltracéet og kom til at grave i en fredet klit ved Lyngdraget.

Da uheldet var indtruffet, ringede Vattenfall til lodsejeren.

- Aarsleff – vores entreprenør – er kommet til at grave på den forkerte side af vejen. Det er meget beklageligt, og det er vi kede af og frustrerede over. Vi har kontaktet lodsejeren og talt med formanden for beboerforeningen og beklaget, at det er sket. Vi har også underrettet kommunen, det er jo et naturområde, og der skal ikke graves dér. Vi har underrettet kommunen og sagt, at vi undersøger, om der er noget, der skal genoprettes, og det gør vi, hvis det er tilfældet, siger kommunikationschef Esben Baltzer, Vattenfall.

Ejeren af klitarealet, Lars Schwartz Hansen bekræfter, at hullet i klitten er blevet tildækket igen, og at han ikke vil gøre mere ved episoden.

Annonce

Sundhedsrisiko

Lars Schwartz Hansen har derimod andre bekymringer i forbindelse med kablerne, der skal anlægges på hans ti hektar fredede klitareal.

Der skal underbores 400 meter kabler gennem arealet fra stranden og ud til Holmsland Klitvej. Der er tale om to kabelsystemer på 66 kilovolt. Ved hjælp af en borerig installeres et føringsrør under terrænet, som kablerne efterfølgende kan trækkes igennem. Kablerne ligger i fire til 20 meters dybde.

Kablerne vil komme til at ligge 60 meter fra Schwartz Hansens sommerhus.

- Vi er bekymret over, at der kommer højspændingsledninger på grunden. Det er videnskabeligt bevist, at der er en sundhedsrisiko forbundet med kablernes magnetfelter. Det er vi ikke glade for, siger Lars Schwartz Hansen.

Han nægtede at lade Vattenfall trække kablerne på hans grund, men en ekspropriation har tvunget arbejdet igennem. Endnu mangler der at blive udmålt og udbetalt en erstatning.

- Vi er selvfølgelig bekymret for, om de laver flere fejl. Det her er jo blot første dag, og så er vi bekymrede for, om de kan over deres aftaler. Det kan også undre, at man lægger kablerne nu, når man endnu ikke ved, hvor møllerne skal hvor møllerne skal stå. Der kan jo ske meget på tre år, og vi håber, at møllerne slet ikke kommer, siger Lars Schwartz Hansen.

Arbejdet langs kabeltracéet foregår frem til 1. november. Ifølge planen skal Vesterhav Syd-møllerne være i drift i fjerde kvartal 2023.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hjælp kommunen: Frivillig renholdelse

Læserbrev: Gudrun Pedersen havde den 28. december en meget relevant leder i Dagbladet – Giv kommunen en hjælpende hånd. Det var en leder, der igen satte henkastning af skrald på dagsordenen. Skrald på kommunens kyststrækning kan vi nok ikke beskylde kommunens borgere for – som hovedregel. Alt det skrald, der ligger og flyder langs landevejene og rundt omkring i vores byer – både store og små byer – skyldes som hovedregel kommunens egne borgere – desværre. I slutningen af byrådsperioden 2014 -2017 fremsatte Fjordlisten et budgetforslag, som faktisk blev vedtaget og indgik i budgettet. Jeg mener, det var for 2016 og frem. Det gik ud på, at der blev afsat et sekscifret beløb til deling mellem de foreninger, der vil bidrage med at fjerne affald fra vejområder, der er valgt af kommunens administration. Foreningens frivillige skal så renholde en bestemt strækning på nogle kilometer i et år, ikke bare en gang men flere gange i løbet af året. Pengene blev afsat i budgettet, men så vidt jeg ved aldrig effektueret til projektet. Som formand for Videbæk Borgerforening frem til marts 2018, ved jeg, at vi ikke har fået tilbudt muligheden fra kommunen. Var det ikke en ide at få sat det i gang hurtigst muligt. Der er i hvert fald steder nok at tage fat på i hele kommunen.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];