Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ugens prædiken: Hovedpersonen

Claus Thomas Nielsen. Privatfoto
Annonce

SKJERN: Der findes næppe noget der er mere modsat kristendom en den pædagogik og psykologi som lærer, at vi mennesker hver især skal være hovedpersoner i vores eget liv.

At et sådan tankegang overhovedet kan blive accepteret i dag fortæller i sig selv, at nutidens dominerende livsanskuelser har bevæget sig uendeligt langt bort fra kristendommen.

Det er ifølge kristendommen djævelen som ønsker selv at være hovedperson sit liv og derfor forsøger at få mennesket til at ønske det samme.

Mennesket er ikke skabt til at være hovedperson i sit liv, thi mennesket er skabt i Guds billedet og den inderste kerne i Gud er viljen til at ofre sig for den anden. Derfor er kristendommens symbol korset. Korset som viser at Gud ofrede sig selv for vores skyld. Jesus siger tilmed, at kun når vi tager korset op og følger ham er ham værdige.

Gud skabte verden fordi han i kærlighed ikke ønskede at være i centrum. Han lod sig inkarnere og gav afkald på sin guddomsskikkelse for vores skyld, og til sidst lod han sig udslette på korset på Golgata. Og ikke engang på korset havde han sin egen pine i tankerne. Centrum for ham var ønsket om også at frelse sine bødler. Han sagde: ”Fader, tilgiv dem, thi de ved ikke hvad de gør.”

Som vi hørte det forrige søndag, så blev Gud ikke menneske for at lade sig tjene og være i centrum, men for selv at tjene og give sit liv til løsesum for mange.

Det er ved Jesu offer på korset at frelsen kommer til os, ligesom det var ved Jesu korsoffer at den syge mand i dagens evangelietekst bliver helbredt.


Det er ved Jesu offer på korset at frelsen kommer til os, ligesom det var ved Jesu korsoffer at den syge mand i dagens evangelietekst bliver helbredt.


Beretningen om Jesu helbredelse af den syge ved Betesda Dam har en bogstavelig og en billedlig betydning. Den bogstavelige handler om en legemlig syg mand som Jesus helbreder, og den åndelige betydning handler om vi som lever i dag, og om hvordan Jesus helbreder os.

Den bogstavelige læsning handler om en mands legemlige sundhed, den åndelige læsning handler om vores tro.

Og de to betydninger kan naturligvis ikke skilles ad. Hvis Jesus ikke i virkeligheden kunne helbredte den syge mand, så ville fortællingens åndelige betydning også forsvinde. Thi den åndelige betydning udspringer af at Jesus netop ved at kunne udføre et mirakel som dette, åbenbarer sig som herre over himmel og jord.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Medarbejder er smittet: Folkeskole sender 130 børn og otte lærere hjem

Annonce