x
Annonce
Klumme

Ugens prædiken: Helligtrekonger og Verdens Lys

Foto: Jørgen Kirk

At være kristen er at tro på, at Gud blev menneske i Jesus Kristus. Det er at tro på, at den magt, som er over og forud for universet, valgte at lade sig føde som menneskebarn af jomfru Maria julenat i en stald i Betlehem og 33 år senere lod sig ofre på korset for at frelse os mennesker og skænke os evigt liv. Man kan kun kalde sig kristen, hvis man tror på dette. Derfor er der for den kristne naturligvis intet usandsynligt eller overnaturligt ved Jesu mirakler.

Naturligvis kan Jesus gå på vandet, naturligvis kan han forvandle vand til vin, naturligvis kan han opvække døde og så videre. Kan han ikke det, så er kristendommen en løgn, som bør bekæmpes med alle midler. Men fordi det er sandt, derfor skal troen på Ham være fundamentet under ethvert menneskeliv.

Jesus er den almægtige Gud, som blev menneske, og derfor viser alle hans mirakler blot, hvem han er. Ja, det er logisk nødvendigt, at han blev jomfrufødt, det er logisk nødvendigt, at han opstod fra de døde, det er logisk nødvendigt, at hans legeme på Kristi Himmelfarts dag måtte forlade denne verden og så videre.

Men når det nu for den kristne er så nemt at forstå, at disse ting virkeligt fandt sted, hvorfor forekommer beretningen om de tre vise mænd så alligevel at være så uvirkelig?

Det skyldes, at beretningen om de vise mænd i så udpræget grad ligner en eventyrfortælling.

Gud benytter ganske enkelt denne lejlighed til at lade eventyr og virkelighed smelte sammen. Eventyr er jo blandt andet udtryk for vi menneskers ønsker og længsler. Derfor er det smukt, at Gud bruger eventyrets ydre form, når han opfylder vore længsler.

De tre vise mænd søgte, som alle videnskabsmænd, efter sandheden.

De ledte efter Det Gode, Det Sande og Det Skønne og da de fandt barnet i krybben, var deres søgen forbi. Som barnet sagde om sig selv, da det var vokset op: ”Jeg er verdens lys; den, som følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys.”

De vise mænd vidste i deres visdom, at der var noget, de manglede. De vidste, at de i sig selv slet ikke har den visdom, der virkelig betyder noget. Thi den visdom ligger altid uden for mennesket selv. To af Jesu navne i Det nye Testamente er faktisk de græske ord ”Logos” og ”Sofia” som blandt andet betyder "fornuft" og " visdom".

I Jesus er Guds fornuft og Guds visdom, Guds sandhed om verden. Det Gode, Det Sande og Det Skønne ligger i krybben. Sandheden om verden er derfor ikke magt, men kærlighed. Verdens inderste sandhed er ikke viljen til magt, men kærlighed. Den selvopofrende kærlighed. Den kærlighed, hvorved Gud skabte verden, og hvorved han frelste den ved at blive menneske julenat. Han er ledestjernen. Den, som følger Ham, skal aldrig vandre i mørke.

Gud benytter ganske enkelt denne lejlighed til at lade eventyr og virkelighed smelte sammen. Eventyr er jo blandt andet udtryk for vi menneskers ønsker og længsler. Derfor er det smukt, at Gud bruger eventyrets ydre form, når han opfylder vore længsler.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce