Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ugens prædiken: Frygt ikke

Sognepræst Torill Nina Kristensen. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Frygt derfor ikke for dem. For der er intet hemmeligt, som ikke skal åbenbares, og intet skjult, som ikke skal blive kendt. Hvad jeg siger jer i mørket, skal I tale i lyset, og hvad der hviskes jer i øret, skal I prædike fra tagene. Frygt ikke dem, der slår legemet ihjel, men ikke kan slå sjælen ihjel, men frygt derimod ham, der kan lade både sjæl og legeme gå fortabt i Helvede. Sælges ikke to spurve for en skilling? Og ikke én af dem falder til jorden, uden at jeres fader er med dem. Men på jer er selv alle hovedhår talt. Frygt derfor ikke, I er mere værd end mange spurve.

Der er intet i denne verden som det er værd at dø for.

For nogle år siden så jeg en kvinde i fjernsynet som var meget ked af det. Hendes mand var pludselig død. Han havde som så mange andre arbejdet virkelig meget, og hun havde en mistanke om, at det var arbejdsbelastningen, der var årsag til hans tidlige død. Det hun sagde, ramte mig, for jeg forstod godt hvad hun mente, men sad alligevel tilbage med den tanke: ”Er det nu også rigtigt?” Det hun sagde, det var: ” Der er intet i denne verden som det er værd at dø for.”

Det er rigtigt, at ens arbejde skal ikke slå én ihjel, det er det ikke værd. Og der er så meget andet som det heller ikke er værd at dø for. Men passer det, at der intet i denne verden er, som det er værd at dø for? Kan der tænkes situationer, hvor det er værd at dø for ens land, familie, børns, naboens, ja, for ens tros skyld?


Passer det, at der intet i denne verden er, som det er værd at dø for? Kan der tænkes situationer, hvor det er værd at dø for ens land, familie, børns, naboens, ja, for ens tros skyld?

Torill Kristensen, sognepræst


Mon ikke vi alle nærer en dyb beundring for dem, der med deres eget liv som indsats bekæmpede nazismen under krigen? Som med fare for eget liv, reddede jøder og andre forfulgte mennesker? Der findes situationer, sager og omstændigheder, hvor enhver må gøre op med sig selv om man vil kæmpe for det man har kært og dø om så det gælder.

Det er noget af det samme, der er på spil i dagens tekst, hvor Jesus siger, at det i nogle sammenhænge, vil være forbundet med forfølgelse og død at være en kristen. Det var det for de første kristne og det er det for ganske mange kristne den dag i dag. For det, der skal fortælles og råbes ud fra byens tage, det vil forarge og vække modstand. Gud er ikke kun uendelig kærlig, han er også den, der fordrer det umulige af os. Det ser vi f.eks. i Bjergprædiken hvor Jesus fortæller os, hvordan vi skal leve. I den tale strammer han hele tiden skruen, når han siger: ” I har hørt det er blevet sagt til de gamle, du må ikke begå drab, men jeg siger jer, enhver der bliver vred på sin bror skal kendes skyldig ved domstolen. Du skal elske din fjende og bede for den, der forfølger dig….”

Det kan næsten ikke vække andet end modstand, når vi hører dette. For kravene afslører hvor ødelæggende vor vrede kan blive, selv når vi mener den er berettiget. Jesu tale afslører hvor selvoptagede og selvretfærdige vi ofte er.

Tilgivelsen som fortegn for vore liv

Men talen skal høres på baggrund af Guds uforbeholdne tilgivelse af os mennesker. Tilgivelsen er det fortegn vi fik for vore liv da vi blev døbt. Det er med Guds tilgivelse som bagtæppe vi skal leve efter Jesu bud om at elske vor næste som os selv, ja endog vor fjende.

Frygt ikke!

Hele tre gange siger han det: ”Frygt ikke!” Vi skal ikke frygte nogen fjende, for det eneste de kan tage, det er vores liv. Men det er da også ganske forfærdeligt, tænker vi, for selvfølgelig har vi livet kært. Og det er det eneste vi har. Og dog, er det rigtig, at livet er det eneste vi har. Der kan være noget som vi har endnu mere kært, så det overskygger selv vores eget liv. Det kan være en sag, et andet menneske, ja, det kan være vor kristne tro, der fortæller os, at nok kan de tage vores liv, men vor sjæl kan de ikke tage, for den tilhører Gud. Og Gud har lovet, at han går foran os. Derfor skal vi intet frygte, intet andet end Gud. Amen.

7.s. e. trinitatis 2020, Matthæus evangeliet kap. 10, 24-31.

Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Corona-mistanke: Faster/Hanning har fået en spiller testet for corona, og da svaret ikke var kommet, blev deres kamp i serie 3 udsat

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes, og baråbningstider udvides i fase 4  

Annonce