Annonce
Klumme

Ugens Prædiken: Barmhjertigheden er den aktive kærlighed, som rører os

Barmhjertighed. Hjertet sidder i barmen. Vores hjerte er placeret i vores brystkasse, uanset hvem vi er, og uanset hvilket køn, nationalitet og sprog vi har. Når et menneske er barmhjertigt, så betyder det, at dette menneske tager et andet menneske tæt ind til sig, lægger dette menneske ved sin brystkasse, tæt på sit hjerte. Man kan erklære et andet menneske sin kærlighed, trofasthed og fællesskab, for det er forholdsvist enkelt at ”sige”, noget ganske andet er det at ”gøre” noget for dette elskede menneske, når det virkeligt gælder. Barmhjertigheden er den aktive, ud ad farende kærlighed, som tør gøre noget for et andet menneske, som tør ”røre” et andet menneske, når dette menneske har brug for hjælp og er i nød.

Hvad er lettest at gøre? Bevilge flere midler til vort samfunds ”væsener”: hospitalsvæsenet, skolevæsenet, postvæsenet, skattevæsenet, retsvæsenet? Eller at sidde en sen nattetime ved en døende, som kaster op, har smerter, er bange og ked af det, at lytte til et barn i skolen, som er blevet mobbet, at forhindre et nyt bombeangreb ved en offentlig bygning; at hente trafikofre på vejen og bringe dem til hospitalet; at huske alle aftaler og være nærværende og venlig på ruten rundt i byen blandt gamle, demente og skrøbelige borgere?

Barmhjertigheden er den ”aktive” kærlighed, medmenneskelighed, som rører os, som står i skidt og møg og mudder sammen med os.

Det er påfaldende og dybt, dybt glædeligt, at Jesus ”bare” tager imod den døve, som havde svært ved at tale, da hans pårørende kom hen til Jesus med ham. ”Jesus tog ham afsides, væk fra skaren (forsamlingen af mennesker), stak sine fingre i hans ører, spyttede og rørte ved hans tunge; og han så op mod himlen, sukkede og sagde til ham: ’Effatha’! – det betyder: ’Luk dig op’! ”

Jesus’ handling er fysisk og konkret, som når en af vor tids øre- og hals- og næselæger tager os under kærlig behandling. Jeg har stor respekt for de mennesker, som tør røre ved andre mennesker på en så konkret måde. Jesus er så konkret i sine handlinger. Spyttet på fingrene, berøringen af tungen. Han er gået grundigt til værks, akkurat, som da hans egen Far i sin tid formede det første menneske ud af agermuldens fede ler, og pustede livsånden i dets næsebor.

Livreddende førstehjælp indebærer fysisk kontakt med det menneske, som har brug for hjælp, hvad enten vi bryder os om tanken eller ej, hvad enten vi har en umiddelbar tilskyndelse til at hjælpe andre mennesker i nød eller ej.

Det er også påfaldende og dybt, dybt glædeligt, at Jesus ”bare” tager imod den døve uden at stille ham nogen som helst spørgsmål om hans tro eller religiøse overbevisning, etnicitet, folkelige tilhørsforhold.

Der var nogle mennesker, som gerne ville hjælpe deres døve og til dels stumme ven, og de opsøgte Jesus, for at han kunne lægge hånden på ham. De har sikkert både ment og troet, at Jesus både besad viljen, evnen og myndigheden til at hjælpe deres ven, - og derfor gjorde de dette for ham. De kom heller ikke til at gå forgæves. De fik den hjælp, som de håbede på. Ja, måske mere end det. For deres ven blev fuldstændigt helbredt. ”Og de var overvældede af forundring og sagde: ’Han har gjort alting vel. Han får både de døve til at høre og de stumme til at tale’”.

”Gud ske tak og lov” for alle de mennesker i vores samfund og verden over, som ejer barmhjertighedens nådegave. Tak til alle de mennesker, som ”bare” tager imod et andet menneske, når det har brug for deres hjælp. Mekanikeren, som åbner værkstedet eller kører ud, når en maskine eller en bil er brudt sammen og arbejdet på marken er gået i stå, eller ambulancen holder ind til siden. Skolelæreren, som insisterer på, at barnet kan lære at læse, når det får den rette ekstra og måske kostbare hjælp og støtte. Psykologen, som sætter mennesker fri af tvangstanker, angst og frygt for både fortid og fremtid. Købmanden, som holder længe åbent, så travle mennesker kan nå at handle, inden de skal hjem og sove efter en lang nattevagt. Tak til alle de folkevalgte politikere, som trods politisk fnidder og interne magtkampe forsøger at holde fokus på det, som er sagen: hvordan bevarer vi et barmhjertigt samfund, hvor alle som har brug for det, får hjælp i deres nød.

”Jesus forbød dem at sige det til nogen; men jo mere han forbød dem det, jo ivrigere fortalte de om det”. Det kan man godt forstå. Man kan ikke tie stille, når man har fået lov at møde et barmhjertigt menneske. Det kan simpelthen slet, slet ikke lade sig gøre.

Amen

12. søndag efter trinitatis. Markus: 7, 31 – 37

Annonce

Det er også påfaldende og dybt, dybt glædeligt, at Jesus ”bare” tager imod den døve uden at stille ham nogen som helst spørgsmål om hans tro eller religiøse overbevisning, etnicitet, folkelige tilhørsforhold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Annonce