Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ugens Loppefund: Dette brætspil er en mindre formue værd

Har du dette spil stående i skabet, så kan det veksles til cirka en 'tusse'. Foto: Morten Dueholm
Hero Quest er en klassiker fra 1990'ernes drengeværelser, og har du et eksemplar stående i skabet, kan det veksles til en tusindekroneseddel.

Spil: Et nyt brætspil koster adskillige hundrede kroner i butikkerne, og hvis tanken om at betale så meget giver dig udslæt, så prøv i stedet at gå ind i en vilkårlig genbrugsbutik.

Her vil du opleve, hvordan tårne af gamle brætspil faldbydes til 10-20-30 kroner stykket.

De fleste af dem er ikke mere værd og vil ikke kunne sælges videre med fortjeneste. Men en sjælden gang imellem kan man finde guld gemt i stakkene.

Eksempelvis dette Hero Quest spil, som kan indbringe en god slat i videresalg, selv hvis der mangler en stump eller to.

Annonce

Ugens Loppefund

  • I sin fritid er redaktionens Jesper Bech Pedersen en passioneret loppejæger.
  • Det er spændingen ved skattejagten, der driver værket, snarere end nogen egentlig forstand på design og sjældenheder.
  • Blind høne kan dog også finde korn, og her på siden kan du hver søndag se, hvad skattejagten fører med sig og få tips til, hvad tingene kan sælges videre for, hvis du selv skulle være så heldig at have de samme skatte stående hjemme i skabet.

Barbar eller elver?

Spillet er fra 1989 og det er en såkaldt "dungeon crawler" - et spil hvor man bevæger sig ned i en underjordisk krypt for at redde skønjomfruer, kæmpe mod monstre og rage skatte til sig.

Hero Quest vandt med rette en pris for ”bedste grafiske præsentation af et brætspil", da det udkom. Billedet af den sværdsvingende barbar på låget er ikonisk, og de små figurer indeni - som man selv kunne farvelægge - gør det let at leve sig ind i rollen som helt.

Spillerne indtager rollen som enten barbar, dværg, elver eller troldmand, der alle har forskellige evner. Barbaren og dværgen kan primært slås og tage skade, mens elveren og troldmanden er mere svagelige, men til gengæld også råder over magi.

Den femte spiller indtager rollen som spilmester. Han styrer de onde figurer og de øvrige spilmekanikker så som fælder og muligheden for at finde skatte.

De er også noget værd

Der findes mange af denne type bræt-rollespil, men af en eller anden grund var det især Hero Quest, der blev spillet på børneværelserne i 1990'erne.

I dag er ungerne blevet voksne og villige til at betale en pæn sum for en smag af barndommens nostalgi.

Et komplet spil kan sælges for omkring 1000 kroner eller mere. Selv har jeg en enkelt gang været så heldig at finde et i en genbrugsbutik til en 10'er, hvilket var et svineheld. Det er for længst solgt videre, så spillet på billederne er det fra mine børneår.

Tip: Der findes andre gamle spil, som også er en del penge værd. Eksempelvis Landmandsspillet, Derby og Multinational, som alle kan sælges for 300-500 kroner, alt efter standen.

En ork svinger truende med sin morgenstjerne. Han skal besejres ved hjælp af de medfølgende specialterninger. Foto: Morten Dueholm
Illustrationen af den sværdsvingende barbar på låget af Hero Quest er legendarisk. Faktisk vandt spillet en pris for sin grafiske fremstilling, da det udkom. Foto: Morten Dueholm
Man kan vælge at spille som én af fire forskellige figurklasser. Er man ikke fire spillere, kan én spiller styre flere figurer på en gang. Hele spillet kan således spilles af kun to spillere, idet den sidste styrer de onde. Foto: Morten Dueholm
Brættet er det samme, men missionerne og eventyrene er forskellige fra spil til spil, så der er høj genspilsværdi. Foto: Morten Dueholm
Jesper Bech Pedersen, journalist.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kvinder: Gå hjem og hold fri resten af året

Læserbrev: Danske mænd får i gennemsnit 15 procent mere end deres kvindelige kolleger. Det er sådan cirka halvanden månedsløn. Så hvis kvinder og mænd skal have lige løn for lige arbejde, skal kvinderne have sidste arbejdsdag den 13. november og først møde op igen til januar. I 1976 fik Danmark lov om ligeløn. Det er 43 år siden, men målet er ikke nået endnu. Skal vi for alvor gøre noget ved det, så skal der ny lovgivning til. Ellers har ligelønnen meget lange udsigter. Det vil være absurd, hvis vores børns eller børnebørns generationer på arbejdsmarkedet skal arve uligelønnen. I England har de fået en lov, der pålægger arbejdspladser med flere end 250 ansatte at offentliggøre seks bestemte nøgletal for de ansatte kvinders og mænds løn – herunder forskellen på dem. Derudover skal virksomhederne forklare, hvorfor der er forskel, og hvad man vil gøre for at nedbringe den. Det kunne jeg godt tænke mig at se her også. Det ville være relativt nemt at starte med at stille krav om offentlige, kønsopdelte lønstatistikker. Barselsorloven er et andet område, som vil kunne sætte fart på udligningen. Far skal mere hjem på barsel – og mor tidligere tilbage på job. I både Sverige og Norge tager mere end dobbelt så mange fædre barselsorlov. I denne sammenhæng er det derfor positivt, at et EU-direktiv om øremærket barsel til mænd skal være implementeret herhjemme senest i 2022. Det, at tale åbent om løn på arbejdspladserne, vil også være med til at fremme vilkårene for at få ligeløn. Det er hverken forbudt eller farligt at tale om, hvad man hver især får i løn, så tag snakken med dine kolleger. Lige løn for lige arbejde er et fair krav at stille. Vil du have flere argumenter til ligelønssnakken, så følg med på Kvindernes Sidste Arbejdsdag på facebook.

Annonce