Ringkøbing-Skjern

Ugens anbefalinger: Insekter, mavedans, traktortræk og dæksparkeri

Mums...Kom og smag på insekter i Hoven.

1) Insekt-snacks

Ringkøbing-Skjern: Åh, ja endnu en af disse forårsuger, hvor der sniger sig en helligdag ind torsdag og frister til at tage fri fredag, så der rigtigt kan slappes af – hvis man da er nået igennem årets konfirmationer; som ofte er bedre end deres rygte, når maden og selskabet overrasker. I lørdags blev jeg og det øvrige konfirmationsselskab serveret ristede melorme, som med nænsom hånd var drysset hen over hellefisk-stykker. De smager faktisk som popcorn, sagde kokken, hvilket i givet fald måtte være ikke-saltede popcorn, men det gav en god mavefornemmelse at tage fat på en alternativ proteinfremtid, hvor rødt oksekød må vige til fordel for insekter. Det er på vej frem, også her. I dag søndag klokken 12 arrangeres en rundtur i Tirsbjerg Plantage med smagsprøver på insekter hos Heimdal Entofarm på Heimdalvej 10 i Hoven. Værsgo og spis.

Der er mavedans lørdag i Ringkøbing. Arkivfoto: Yilmaz Polat

2) Mavedans

Ringkøbing-Skjern byder i den kommende uge på allehånde kunstudstillinger, i Herborg, Videbæk og Hvide Sande. Æstetikken er ganske givet i højsædet alle steder, men fremhæves skal dog Galleri Bit Kjeldsens særlige tiltag for at bringe kvindelig skønhed ind i kunstoplevelsen. På lørdagens fernisering af Inger Merete Jensens malerier vil mavedanser Hanne Dorte Jensen fra Aalborg danse. Om de mellemøstlige hoftebevægelser er en særlig reference til maleriernes indhold, har vi endnu til gode at se, men optrinnet i galleriet på Enghavevej 14 i Ringkøbing skal være velkomment. Happenings kan vi ikke få nok af.

3) Træk igennem

Hvis kunstudstillinger er ved at blive faste adspredelser i vi 'ring-skjern'eres liv, er traktortræk det ligeså. Hvor trækkes der så i dag, spørger man sig selv. Svaret er Kristi himmelfartsdag klokken 11 i Sdr. Vium, der kalder sig Vestjyllands hyggeligste traktortræk. Også Vorgod-Barde byder lørdag klokken 16 på brølende traktorer, der banker dieseldunst ud i atmosfæren som en trodsig fuckfinger til de klimabekymrede, der martres af skyldfølelse af at tage Toyotaen på en regnvejrsdag.

Fra påskens traktortræk i Borris. Foto: Morten Stricker.

4) Cykler og vintagebiler

Ringkøbing-Skjerns klimaregnskab får dog et gevaldigt indskud samme lørdag. Et tusinde cykelentusiaster pumper jernhesten, smører skindbuksen og sætter ud på de 105 kilometer fjorden rundt. Løbet afvikles for 30. gang og er således blevet en af disse gode, faste traditioner i Ringkøbing-Skjern-kalenderen.

Mens rytterne suser forbi med deres determinerede blik bag spejlglasbrillerne, kan vi tilskuere, der endnu ikke har taget os sammen til at joine lycra-broderskabet, kigge på North Sea Classic. Klokken 11.30 starter de lykkelige ejere af 50 klassiske veteranbiler og motorcykler motorerne og triller ud af Ringkøbing ad Torvegade og kører mod Søndervig – forhåbentlig uden at få en Fjord Rundt-cyklist som kølerfigur.

Så summa summarum: Ugens oplevelsesbuket består af insektsnacks, traktortræk, mavedans, cykelløb og dæksparkeri. Det skal nok blive sjovt. Go søndag.

Der kastes lange blikke under North Sea Classic-løbet. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce