Ringkøbing-Skjern

Ugens anbefalinger: Børnefestival med alvorlige emner, hjemmegjort saft og en atomulykke

Et mobilt arkitekturværksted varmer op til børnefestivalen på lørdag. Foto: Jørgen Kirk

Grøn og blå med de små

Sommeren er festivaltid, og weekenden byder da også sådan en i Naturens Rige. Men hvis du tror, den handler om rockmusik og fadøl, kan du godt tro om igen.

Der er nemlig tale om en børnekulturfestival, og det hele går ikke op i hat og briller, for der er et seriøst mål bag festivalen, selvom det også skal være sjovt.

Børnekulturfestivalen foregår lørdag 15. juni klokken 10-15 på havnen i Ringkøbing og vil bruge det blå byrum til at skabe nogle dejlige rammer for aktiviteter, der sætter fokus på FN’s Verdensmål i børnehøjde. På festivalen kan poderne bygge med genbrugmaterialer, komme en tur på vendet eller gennem byen, og lære om genanvendelse af plastik.

Til en festival hører naturligvis også underholdning, og der vil være rigeligt med både musik og teater.

Hylden springer ud nu, og den er en fornøjelse for øjet såvel som smagsløgene. Arkivfoto

Lav din egen saft

Alt blomstrer og springer ud i øjeblikket, og det er med at nyde naturen i fulde drag i de tidlige sommerdage. Ud over at nyde det smukke syn og duften, kan man også få smagssansen med.

Det er lige nu, at hylden springer ud med sine smukke hvide skærme. Og foruden at være en fryd for øjet er det også en sand fornøjelse for ganen. Ikke mindst hyldeblomstsaft smager skønt - og så er det snydenemt at lave selv. Kokken Claus Meyer har en opskrift, der kun kræver fire ingredienser:

  • 15 hyldeblomstskærme
  • 3 usprøjtede citroner
  • 600 gram sukker
  • 2 liter vand

Skiveskårne citroner kommes i en gryde med vand og sukker, og blandingen varmes op til lige før kogepunktet. Hyldeblomstskærme tilsættes, og blandingen trækker i 12 timer, inden den sies og kommes på flasker. Smagen af sol og sommer! Velbekomme.

Lidt til regnvejret

Pinsesolen lader sig forhåbentlig se, men midt i ugen er der desværre udsigt til en del regn og blæst. Og så er det vel helt fair at sætte sig ind foran flimmerkassen. Der kunne man med fordel tune ind på HBO Nordic, og se den nye miniserie "Chernobyl", der som navnet antyder handler om atomulykken i Tjernobyl i 1986. Serien har svenske Stellan Skarsgård på rollelisten, og er lynhurtigt blevet den bedst anmeldte serie på filmmediet IMDb nogensinde, hvor brugerne har givet den 9,7 af 10 mulige stjerner.

Serien fortæller historien om atomkatastrofen, om det massive oprydningsarbejde efterfølgende og om, hvordan Sovjetunionen prøvede at dække over sagen. Seriens popularitet har i øvrigt fået turismen i Tjernobyl til at eksplodere. Og området skulle da heller ikke være farligt at besøge nu, 33 år efter ulykken.

Atomkraftværket i Tjernobyl efter ulykken, der blev en af de værste menneskeabte katastrofer nogensinde. Arkivfoto
0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Advarsel til politikere om besparelse: Borgere vil blive synlige med uhensigtsmæssig adfærd i bybilledet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Karsten Sandal har styr på beton, vind, sol og Ølstrup

Videbæk

Fælles motion med FCM: Grønbjerg er blevet 170 kilo lettere

Kultur

Se alle billederne: 100 vestjyder mødtes for at trække i våddragterne

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Håndboldklub om nyt koncept: Rigtig godt produkt, men vi skal tænke på økonomien

Læserbrev

Rød og grøn og blå - og Vesterled-slottets gyldne skjolde

Læserbrev: De, der følger med i dagens Danmark, vil i den sidste tid have oplevet en del farveflimmer. Nogle røde vil være grønne, og nogle med en mere udefineret, alternativ kulør vil både være røde og grønne; og der er enkelte blå, der vil være grønne. Af disse grunde faldt tanken på Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”. Ingemann så solnedgangen i Vesterhavet ”tækket med gyldne skjolde”. Derhenne i Vesterhavet ”går hver aften solen ned bag rosenskyernes volde”. Og ”fra tusind tårne funkler guld, porten skinner som ravet…”. Hvilken farvepragt! Nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken røde, grønne eller blå eller forvirrede alternative nogensinde har set hverken rosenskyer eller gyldne solnedgange i Vesterled; men det skulle de tage sig tid til, inden det er for sent. Så ville de sørge for at bevare solnedgangen i Vesterled og fri den for de vindmøller fire km ude i havet, som svenskere har tænkt sig at opstille. Helt galt synes det at være gået for dem med den mere udefinerede alternative kulør (drømmerne), og for dem, der siger, at de er blå, men hellere vil være grønne (de naive forvirrede). For de læsere, der endnu ikke har forstået et muk, så handler det om et projekt, der hedder kystnære havvindmøller i Vesterhav Syd, hvor der snart bliver placeret et ”festfyrværkeri” af blinkende møllevinger på toppen af 20 styk 190 meter høje møller kun fire km ude i havet i Vesterled (det koster tæt ved ingenting at flytte dem 20-30 km ud på havet) (P.s. Københavns rådhustårn er 108 meter). Håbet er, at nogen snart får det stoppet. Derfor denne appel til især nogle blå, der gerne vil være grønne, og til nogle alternative, der ikke vil eller ikke forstår at bekende kulør.

Ringkøbing-Skjern

Hagl og skybrud: Forsikringsselskab forventer hundrede skader

Skjern For abonnenter

Viceborgmester: Højhus kan være mulighed på rådhusgrunden i Skjern

Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

112

Rettidig omhu på teknisk skole: To tyveknægte filmet af nye overvågningskameraer