Kultur

Ugen der kommer: Lyse nætter, hurtige biler og trætte løbeben på stranden

Lyse nætter og sankthansbål. Arkivfoto

Nyd de lange dage

Vi er nu gået ind i den uge, hvor årets længste dag ligger. Det er på fredag. I skrivende stund lover DMI kun én dag med lige over 20 grader i den næste uges tid. Vi må altså tænke os til virkeligt varme sommeraftener. Men bortset fra sidste år, så er vi vant til det i Vestjylland, så nyd de lange, lyse dage uanset temperaturen. Og søndag er det jo sankthansaften, så der kan det blive rigeligt varmt, hvis man tør gå tæt på bålet... I min familie plejer vi at gå ned på havnen i Ringkøbing, men der er mange steder, hvor man gå hen og deltage i den dejlige tradition - se blot kulturkalenderen.

Programmet for 1700-tals Festivalen i Ringkøbing i år er meget omfattende, og der er rig mulighed for at komme tilbage i tiden. Foto: Kirsten Ostersen

Kom til 1700-tals festival

1700-tals Festivalen i Ringkøbing sprænger alle rammer i år. Når man studerer programmet på 1700festival.dk bliver man i sandhed imponeret over den fantasi, der er lagt for dagen. Her er et lille udpluk blot i overskrifter: Ringkøbing Skole & 1700-tallet, Smedien har åben på Havnepladsen, Stylte Signe, Lav dit eget lys, Husdyr i 1700-tallet, Historisk marked, Faaborg Kanonérlaug, Leg som i 1700-tallet, Åbent hus i Dragtlauget, Madkultur i 1700-tallet, Mød den Kloge Mand, Rakkerene i Ringkøbing, Rebslageren, Spillemandsmusik - De 2 spillemænd, Skramle & Blæsekonen, Vægterne - Ringkøbings vogtere, Visekællinger & Markedsgøglere, Folkedans på Havnepladsen, Sang & Drama i Cafe Teske, Eventyrlig eftermiddag med Mozart - for hele familien i Ringkøbing Kirke.

Festivalen finder sted den 21. og 22. juni, og butikkerne i Ringkøbing er åbent til klokken 19.00 fredag og til klokken 16.00 lørdag i forbindelse med Festivalen.

Se på hurtige biler

Hvis du er til aktiviteter i 1700-tals tempo på lørdag, er det midtbyen af Ringkøbing, du skal til. Er du derimod til hurtige biler, er det Sdr. Vium, der trækker. Her holdes der for 13. gang Landbobanken Rallysprint i samarbejde med Ikast Motorklub. Hver gang jeg ser rallysprint, bliver jeg imponeret over de køreegenskaber, der bliver demonstreret i høj fart.

I Sdr. Vium er der for 13. gang rallysprint. Arkivfoto

Se de seje strandløbere

For 14 dage siden løb jeg en tur på stranden i Søndervig sammen med min datter Simone - bare to kilometer den ene vej, og to kilometer den anden vej. Det er sådan cirka mit niveau for tiden, når det gælder løb i sand ... Jeg har derfor ikke tilmeldt mig til North Sea Beach Marathon, der løbes for 20. gang i år. Men jeg vil ikke afvise, at jeg tager en tur til Hvide Sande og kigger på de seje løbere, når de kommer i mål efter 42 ret hårde kilometer. Man kan i øvrigt "nøjes" med at løbe 1/10 marathon, 1/5 Marathon, eller en halvmaraton på 21 kilometer på stranden, så alle har en chance for at få en unik oplevelse den 23. juni.

North Sea Beach Maraton - skal du løbe eller bare se på? Arkivfoto: Morten Stricker.
0/0

Tophistorier

Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Kultur For abonnenter

E-force satsede på at vinde "the double" ved gadefodboldstævne i Hvide Sande

Tophistorier

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce