Debat

Uffe Elbæk, du skal åbne dine øjne

Jørgen Lund Christiansen

Klima: Statsministerkandidat Uffe Elbæk påstår i avisen Danmark 11. marts, at ”vi ikke har set skyggen af de ambitioner og handlinger, der skal til” på klimafronten. Jamen Elbæk, måske skulle du gå til Louis Nielsen! Så vil du f.eks. opdage, at Arla igangsætter et storstilet projekt, der skal gøre mælkeproduktion i Danmark klimaneutral i 2030, og at Danish Crown i samspil med svineproducenterne på alle gårde etablerer klimakontrol med samme formål. Også på klimafronten er Danmarks bønder forbilleder for kolleger i hele verden. At flytte dansk fødevareproduktion til udlandet vil være galskab, også klimamæssigt.

Se også til den velpassede, intensivt drevne og højtydende hvedemark derude i landskabet. Den udleder pr. hektar cirka 35 tons CO2. Puha! siger folk som dig – og forbigår elegant, at den kan optage cirka 50 tons – og dermed netto fjerne cirka 15 tons og dermed bidrager til problemløsningen. Men det rører ikke dig. Du kender kun til udledningen og vil hellere tale om koprutter og -bøvser, der fiser op i atmosfæren som metan. Og det gør det jo. Men efter syv-otte år er det omdannet til CO2, som hvedemarken kan optage og lagre.

CO2 i atmosfæren er en livsnødvendighed, ligesom kvælstof i luften, vi indånder. Uden CO2-udledning, ingen drivhuseffekt – og så falder klodens temperatur til minus 18 grader. Problemet er for stor CO2-udledning, og den kommer primært fra fossile brændsler, der er skabt for mange hundrede millioner år siden. Jeg savner en klimapolitik for fødselskontrol, primært i Afrika. Her har du en relevant opgave.

Flere menneskers øgede aktivitet er årsag til vores ansvar for klimaændringerne. For 12.000 år siden var verdenshavets niveau 90 meter under det nuværende og klodens temperatur tre-fire grader lavere end i dag. Det ”manglende” vand lå i en iskappe fra Nordpolen ned over Nordamerika, Skandinavien og Rusland.

Det er dig og dit parti, der er bagstræberisk på klimaområdet. Sandheden er jo, at de effektive, intensivt drevne jodbrug, er klimarigtige. De præsterer store udbytter, udleder mindre CO2 pr. produceret enhed end ineffektive landbrug f.eks. på Cuba og i mange afrikanske lande. Du kræver 100 pct. økologi, som yder også alt for lidt pr. hektar – med det til følge, at CO2-udslippet er et halvt hundrede procent større end på den hvedemark, hvis bonde tilegner sig den nyeste viden og agerer efter fakta og ikke følelser. Du skulle læse den rapport herom, som internationale forskere fornylig lavede for Chalmers Teknologiske Universitet i Göteborg. Konklusionen er klokkeklar: Økologi er klimafjendsk og yder så lidt, at det er årsag til fældning af regnskov. Det internationalt anerkendte tidsskrift Nature havde en stor omtale, som gav genlyd i mange lande kloden over, men ikke i Danmark, hvor det – bl.a. takket være Alternativet – er blasfemi konstruktivt at stille spørgsmål ved økologiens fortræffeligheder.

Du skriver om sænkning af skatten i bunden, fordobling af den grønne check, halveret moms på frugt og grønt samt 30 pct. billigere offentlig transport. Oveni skal arbejdsugen sænkes til 30 timer, fordi velfærd er andet end penge! Det er da godt, det er statsministerposten, du går efter og ikke konkurrerer med Sass Larsen om at blive finansminister.

0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Debat

Den fødende kvinde

Leder For abonnenter

Buddingen på væggen og møllerne ved kysten: Kan den realpolitiske tyngdekraft ophæves?

Valgkamp er ren magi. I nogle få, berusende uger virker hverdagens grå, realpolitiske tyngdekraft til at være ophævet. Alt synes at kunne lade sig gøre; drømme og visioner leviterer lystigt op mod det himmelblå. Nogle gange sker det i en koordineret parti-indsats. Andre gange er det båret af hin enkelte kandidat, som i mødet med den ene eller den anden vælgervirkelighed kommer til at se tingene gennem andre briller end dem, som partiet normalt har på. Et lokalt eksempel kunne opleves ved mandagens vælgermøde i Søndervig. Temaet var turisme. Publikum var blandt andet lokale aktører fra et erhverv, der med en årlig omsætning på 3,5 milliarder kroner ikke bør overses. Mølleparken, som står til at skulle sættes op blot fire til ti kilometer ud for kysten mellem Hvide Sande og Søndervig, var derfor et uundgåeligt emne. Flere feriehusudlejere undrede sig over, at politikere siger nej til et soppebassin på stranden, til restauranter med havudsigt eller til handicapstier, fordi vi skal passe på naturen - men at de samtidig kan sige ja til Vesterhav Syd. Det lokalt valgte folketingsmedlem Andreas Steenberg (R), der sad med i panelet, har jævnligt markeret sig som en varm tilhænger af de kystnære møller. I november 2016 sagde han til Dagbladet: "Det er godt for klimaet og det er godt for Vestjylland, at projektet bliver realiseret. Og heldigvis er der flertal for at fastholde de kystnære møller." Interessant at høre, at det før så positive folketingsmedlem nu erklærer sig betænkelig ved placeringen af kæmpemøller tæt på kysten. Men før flagene stryger til tops på klitten, skal det understreges, at Andreas Steenberg trods sin skepsis ikke mener, der er politisk opbakning til at aflyse projektet. Det tror da pokker. For mindre end en måned siden sendte hans partifælle, partiets energiordfører Ida Auken, en regulær skideballe af sted mod vest i et samråd med ministeren om de kystnære mølleparker: ”Uklædeligt, at man som byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern ikke stiller sig op og står på mål for det her”, lød det blandt andet i bredsiden, der også indeholdt ord som "rendt fra deres ansvar" og "gummiarm". Et par dage senere blødte hun ganske vist op og sagde, at hun har "stor fidus til byrådet i Ringkøbing-Skjern". Det var, kunne man forstå, mere partiet Venstre, der var mål for kritikken. Ida Aukens nu afdøde morbror, Svend, som gennem mange år gav Socialdemokratiet en markant stemme, sagde engang, at radikal politik er "som at sømme budding op på en væg". Det skal blive interessant at se, om det lokalt valgte radikale folketingsmedlem Andreas Steenberg efter valget 5. juni får held til at sømme sit partis politiske budding bedre fast, når det gælder Vesterhav Syd, end det hidtil er lykkedes. Indrømmet; det ville ligne ren magi. Men vi er håbefulde. Det skal man være i en valgkamp.

Klumme

Alle hører til et sted og har to vigtige valg!