Debat

Uffe Elbæk, du skal åbne dine øjne

Jørgen Lund Christiansen

Klima: Statsministerkandidat Uffe Elbæk påstår i avisen Danmark 11. marts, at ”vi ikke har set skyggen af de ambitioner og handlinger, der skal til” på klimafronten. Jamen Elbæk, måske skulle du gå til Louis Nielsen! Så vil du f.eks. opdage, at Arla igangsætter et storstilet projekt, der skal gøre mælkeproduktion i Danmark klimaneutral i 2030, og at Danish Crown i samspil med svineproducenterne på alle gårde etablerer klimakontrol med samme formål. Også på klimafronten er Danmarks bønder forbilleder for kolleger i hele verden. At flytte dansk fødevareproduktion til udlandet vil være galskab, også klimamæssigt.

Se også til den velpassede, intensivt drevne og højtydende hvedemark derude i landskabet. Den udleder pr. hektar cirka 35 tons CO2. Puha! siger folk som dig – og forbigår elegant, at den kan optage cirka 50 tons – og dermed netto fjerne cirka 15 tons og dermed bidrager til problemløsningen. Men det rører ikke dig. Du kender kun til udledningen og vil hellere tale om koprutter og -bøvser, der fiser op i atmosfæren som metan. Og det gør det jo. Men efter syv-otte år er det omdannet til CO2, som hvedemarken kan optage og lagre.

CO2 i atmosfæren er en livsnødvendighed, ligesom kvælstof i luften, vi indånder. Uden CO2-udledning, ingen drivhuseffekt – og så falder klodens temperatur til minus 18 grader. Problemet er for stor CO2-udledning, og den kommer primært fra fossile brændsler, der er skabt for mange hundrede millioner år siden. Jeg savner en klimapolitik for fødselskontrol, primært i Afrika. Her har du en relevant opgave.

Flere menneskers øgede aktivitet er årsag til vores ansvar for klimaændringerne. For 12.000 år siden var verdenshavets niveau 90 meter under det nuværende og klodens temperatur tre-fire grader lavere end i dag. Det ”manglende” vand lå i en iskappe fra Nordpolen ned over Nordamerika, Skandinavien og Rusland.

Det er dig og dit parti, der er bagstræberisk på klimaområdet. Sandheden er jo, at de effektive, intensivt drevne jodbrug, er klimarigtige. De præsterer store udbytter, udleder mindre CO2 pr. produceret enhed end ineffektive landbrug f.eks. på Cuba og i mange afrikanske lande. Du kræver 100 pct. økologi, som yder også alt for lidt pr. hektar – med det til følge, at CO2-udslippet er et halvt hundrede procent større end på den hvedemark, hvis bonde tilegner sig den nyeste viden og agerer efter fakta og ikke følelser. Du skulle læse den rapport herom, som internationale forskere fornylig lavede for Chalmers Teknologiske Universitet i Göteborg. Konklusionen er klokkeklar: Økologi er klimafjendsk og yder så lidt, at det er årsag til fældning af regnskov. Det internationalt anerkendte tidsskrift Nature havde en stor omtale, som gav genlyd i mange lande kloden over, men ikke i Danmark, hvor det – bl.a. takket være Alternativet – er blasfemi konstruktivt at stille spørgsmål ved økologiens fortræffeligheder.

Du skriver om sænkning af skatten i bunden, fordobling af den grønne check, halveret moms på frugt og grønt samt 30 pct. billigere offentlig transport. Oveni skal arbejdsugen sænkes til 30 timer, fordi velfærd er andet end penge! Det er da godt, det er statsministerposten, du går efter og ikke konkurrerer med Sass Larsen om at blive finansminister.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Leder For abonnenter

Hilde-sagen: Skal kun de stærke have chancen for at vinde?

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce