Annonce
Hvide Sande

Uelegant eller spændende: Tv-serie får blandede anmeldelser efter premiere i aftes

Tv-serien Hvide Sande havde premiere i aftes på TV 2. Anmelderne er ikke udelt begejstrede. Foto: Henrik Ohsten/ TV 2
I de landsdækkende aviser er der blandede anmeldelser af tv-serien Hvide Sande, der havde premiere i aftes.

Hvide Sande: Anmelderne er enige om én ting: Hvide Sande er et smukt sted og leverer smukke omgivelser til serien.

Dernæst er anmeldelserne lidt mere som en pose blandede bolcher.

BT giver fire ud af seks stjerner med kommentarer som "Serien virker umiddelbart til at have en god balance mellem sjov og alvor – med fint tryk på alvor – og Marie Bach Hansen og Carsten Bjørnlunds snerrende sammenspil virker så godt, at man et eller andet sted er ligeglad med morderen. 'Matador'-referencen med 'Det én tysker' var også sjov, og så må vi ellers håbe, at de kan holde sig fra alt for mange jyde-klichéer og pølsetysker-jokes."

Annonce

I Berlingske får serien tre ud af seks stjerner på grund af "uelegante replikker", at det er svært at blive imponeret over manuskriptarbejdet og meget tilfældigt heldige politiopdagelser. Til gengæld roses kemien mellem hovedrollerne, og der kvitteres for den humor, der ikke er hverdagskost i almindelig nordic noir.

Hunden får mest ros

Den dårligste anmeldelse kommer fra Avisen Danmark, som er det landsdækkende indlæg i Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Her giver anmelder Anette Hyllested, som den eneste, kun serien to stjerner ud af seks. Hun er blandt andet træt af fremstillingen af vestjyder:

"Modne folk i mindre lokalsamfund skal igen lægge krop til hængebug og hængepatter og danse linedance, mens ungdommen kører ulovligt ræs. Det meste af det er der ikke noget i vejen med, men provinsen og de mindre samfund - der bor cirka 3000 i Hvide Sande - er mere mangfoldige, end denne serie lægger op til."

Hendes største ros går til hunden Molly, der vist nok kommer fra Borris:

"Et andet, mindre højdepunkt har fire ben og er en gul labrador ved navn Molly, som er aldeles bedårende - og exceptionelt godt begavet. Den forstår menneskesprog, og selv Disney havde ikke kunnet finde en dygtigere hunde-stjerne. Nuttede Molly er langt ude, men en gevinst alligevel."


Den forstår menneskesprog, og selv Disney havde ikke kunnet finde en dygtigere hunde-stjerne. Nuttede Molly er langt ude, men en gevinst alligevel.

Anette Hyllested, Avisen Danmark


Som i alle anmeldelserne er Anette Hyllestad begejstret over det smukke landskab:

"Det tredje og sidste højdepunkt er Hvide Sande selv. Smukke, smukke Hvide Sande. Alene introfilmen til serien "indfanger" det vestjyske, maritime landskab så betagende, at man får lyst til at koble en printer på tv'et for at hugge billederne til vægdekoration," skriver hun.

Lidt bedre er det hos EkstraBladet, der giver serien tre af seks stjerner:

- Hvis man sammenligner med HBOs Mare of Easttown (.....) så er kvalitetsforskellen altså himmelråbende. Og det er jo den slags konkurrence, man er oppe imod i disse streamingtider, siger anmelderen, der dog er begejstret for skuespillerne og ferieparadiset Hvide Sande.

Annonce

Københavnerne er begejstrede

Til forpremieren ved Lystfiskercentret i Hvide Sande søndag aften blev der udtrykt en vis spænding over anmeldelsen fra Politiken, som typisk er mere til storby end til provins. Der var imidlertid ingen grund til ængstelse, for den kendte anmelder Henrik Palle gav serien fire stjerner ud af seks.

"Sandet er hvidt og havet så blåt som i en reklame for chokoladebaren Bounty – ja, man føler sig hensat til selveste ’Badehotellet’, der godt nok udspiller sig små 200 kilometer længere oppe ad Vestkysten. Men der er på ingen måde tale om lysterapi. Serien er nemlig regulært spændende på en meget håndfast måde med klassiske greb som overfald, indespærring, skeletter i skabet og en udspekuleret og sammenspist skeptisk lokalbefolkning," skriver han og fortsætter:

"Sine steder har man fornemmelsen af at være dumpet ned i en sammenhæng, der forekommer nærmest Enid Blytonsk i sin forudsigelighed og skematik; men det korte af det lange er, at det fandeme virker. Der bliver bidt de negle, der skal bides. Og så er den ikke så meget længere, når solen skinner højt over Vesterhavet, surferbøllerne ser sammenbidte ud, og der danses line dance til byfesten med skummende fadøl i hanerne."

Henrik Palle leverer desuden præcis dén sætning, der har været både kommunens og mange lokales store motivation for at være med til at gøre serien mulig:

"Der er med et lokalt udtryk lagt op til aggervas, besvær, ballade og postyr. Fornemt og flot fotograferet af Aske Foss og Phillipe Kress, så man næsten får lyst til at henlægge sommerferien til destinationen, trods mordgåder og det hele. Så lidt turistreklame er der altså over den. Men på den fede måde."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce