Annonce
Ringkøbing

Udviklingshæmmet borger er coronasmittet – 46 nære kontakter på bosted og dagtilbud skal nu testes

Regeringen har forlangt, at kommunerne holder dagtilbud som Hatkjærhus åbne - nu skal 23 brogere og seks medarbejdere coronatestes. Arkivfoto: Kaj Poulsgaard
Ringkøbing-Skjern står med et muligt stort smitteudbrud, efter en udviklingshæmmet borger er konstateret coronapositiv. Han kan have smittet 12 naboer og fem medarbejdere på sit bosted og 23 brugere og seks medarbejdere på et dagtilbud.
Annonce

Ringkøbing: En udviklingshæmmet beboer på institutionen Brohuset i Ringkøbing er onsdag konstateret coronapositiv, hvilket har sat gang i en større manøvre med smitteopsporing og test. Den udviklingshæmmede har nemlig en stor omgangskreds.

Han er en af 13 beboere på institutionen Brohuset på Hvidkløvervej i Ringkøbing, som er et tilbud til voksne udviklingshæmmede. Han er også bruger på dagtilbuddet Hatkjærhus, hvor han har været sammen med 23 andre handicappede og dertil seks medarbejdere. I alt er 46 personer i risiko for at være smittet.

Annonce

Hos familien

Borgeren var hos sin familie i weekenden, men tog hjem til sin lejlighed på Brohuset søndag aften. Mandag var hen på dagtilbuddet Hatkjærhus. Mandag aften tog han atter hjem til sin familie, der onsdag tjekker hans e-boks og her konstaterer, at han er testet positiv. Han har dog ingen symptomer. Familien kontakter Handicap og Psykiatri, som sætter gang i smitteopsporing og test.

- Brohuset er opdelt i to huse med lejligheder, og her kan vi tillukke det hus, hvor han bor, og lave en boble. Men der er mange nære kontakter. Det drejer sig om 12 medbeboere og fem medarbejdere, siger fagchef Helle Birgitte Mikkelsen.

Der er bestilt en testbil hos regionen, der allerede i dag vil gennemføre pcr-test af beboere og personale.

Annonce

Tæt på mange

Sagen kompliceres af, at den smittede er bruger af Naturværkstedet Hatkjærhus, som ligger otte kilometer øst for Ringkøbing. Her er 23 brugere og seks medarbejdere blevet defineret som nære kontakter, efter at den smittede var på stedet mandag.

- Så samlet er det mange nære kontakter. På Hatkjærhus har man spist sammen og været tæt på hinanden. De færdes tæt på hinanden. Vi kan ikke overholde kravet om de to meters afstand. Det kan være svært at forstå, når man er handicappet, siger Helle Mikkelsen.

Nogle af Hatkjærhus' 23 brugere bor på botilbud, mens andre bor i eget hjem. Brugerne får nu hjælp af medarbejdere til at gå i selvisolation og få bestilt tid til en pcr-test.

Annonce

Regeringen forlanger dem åbne

Under forårets coronabølge var dagtilbud som Hatkjærhus lukket ned, men det har ikke været tilfældet i efteråret og vinteren under anden bølge.


Social- og indenrigsministeriet har været tydelig med, at tilbud inden for socialområdet ikke skulle lukkes, men være åbne for sårbare grupper, som er i risiko for ensomhed. Derfor har vi holdt alle tilbud åbne.

Fagchef Helle Mikkelsen


- Social- og indenrigsministeriet har været tydelig med, at tilbud inden for socialområdet ikke skulle lukkes, men være åbne for sårbare grupper, som er i risiko for ensomhed. Derfor har vi holdt alle tilbud åbne. Dette bekræfter dog vores bekymring på socialområdet ved at skulle holde vores tilbud åbne. Vi vidste, at mange ville blive omfattet, hvis vi fik et udbrud, siger fagchef Helle Mikkelsen.

Annonce

Tilbyder ikke test

Hun peger på, at medarbejderne har gjort en stor indsats for at minimere smitterisikoen på dagtilbuddet ved at hjælpe beboerne med blandt andet afspritning.

Kommunen tilbyder ikke sine borgere under Sundhed og Omsorg at blive testet for corona. Heller ikke medarbejderne bliver coronatestede - i modsætning til medarbejderne på plejehjem og i hjemmeplejen, der testes én gang ugentligt og fra uge fem to gange ugentligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce