Annonce
Tarm

Udvekslingsstudent i idrætsbørnehave

Carolin Stiege sammen med nogle af børnene i børnehaven.

Ådum: Efter tre uger i Ådum Idrætsbørnehave er tyske Carolin Stiege klar til et lille interview på dansk.

Det er imponerende, så meget hun forstår og hun svarer på dansk med små sætninger. Hun giver børnehavebørnene en stor del af æren for, at hun er kommet så godt videre med sproget.

- Børnene er gode lærere. De snakker til mig med både ord og hænder og lærer mig navne på tingene, fortæller hun

Carolin Stiege er mest i den mellemste gruppe i børnehaven.

En ugentlig aften går Carolin til "Lær dansk" på skolen i Ådum. I fritiden dyrker hun sport og fitness. Hun kommer let rundt selv, idet hun tog cyklen med i toget hjemmefra. Kørekort til bil har hun allerede haft et år.

Hos værtsfamilien, Lone Bech og Øivind Christensen, sætter Carolin pris på samværet med de unge i familien og deres venner. Sammen med dem har hun allerede været ude og fået indtryk af danske forhold

Carolin er på udveksling gennem AFS, American Field Service, foreningen for udveksling af studenter på tværs af landegrænser.

Bodil

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce