Annonce
Ringkøbing

Udvalgsformand tordner mod vetoret: Det er helt urimeligt  at kirken kan spænde ben for grøn omstilling

Ribe Stift nedlagte veto mod de to 200 meter høje testmøller i Velling Mærsk i 2018. Vetoet blev efterfølgende underkendt af den daværende erhvervsminister, som dermed banede vejen for møllerne. Foto: Mikkel Jezequel
Selv om det langt fra er sikkert, at Ribe Stift vil benytte sig af sin vetoret mod energicentret i Lem Kær, så mener socialdemokrat, at retten helt bør afskaffes.

Lem Kær:  Det er uklædeligt for et samfund som det danske, at kirken har en særlig ret til at nedlægge veto mod store projekter som det omdiskuterede testcenter i Lem Kær.

Det mener formand for teknik- og miljøudvalget John G. Christensen (S).

- Ingen burde have vetoret. Det er grundlæggende forkert. Jeg mener, at stifterne skal have ret til at gøre indsigelser ligesom alle andre. Der burde ikke være en særlig ret til for eksempel at bremse den grønne omstilling. Det er helt urimeligt, siger John G. Christensen.

Annonce

Et prestigeprojekt

Det er ingen hemmelighed, at udvalgsformanden er meget begejstret for testcentret i Lem Kær med møller op til 270 meter, Power-to-X og solcelleanlæg. Han har kaldt det et 'prestigeprojekt' og 'afgørende for udviklingen af grøn energi'.

John G. Christensen (S) så gerne, at stiftets vetoret helt blev fjernet. Foto: Jørgen Kirk

I Velling, Højmark og Lem er mange borgere dog knap så begejstrede. Her har utilfredse naboer gennem lang tid bombarderet politikerne med gode argumenter for, at projektet helt bør droppes.

Kirkens særlige vetoret

Kirken - eller mere præcist stiftsøvrigtheden - har til opgave at være statslig myndighed for kirkelige anliggende i henhold til planloven.

Kirkerne betragtes som en væsentlig del af historien og fremstår som markante kulturhistoriske kendemærker i landskabet. For at sikre, at det bliver respekteret i den kommunale planlægning har man fået den særlige vetoret.

Der kan nedlægges veto, hvis stiftsøvrigheden - biskoppen og stiftsamtmanden - på statens vegne mener, at et konkret projekt påvirker indsigten til eller udsigten fra kirken.

Vetoet kan dog underkendes af erhvervsministeren.

På sidelinjen sidder Ribe Stift, som har en særlig ret til at spænde ben for testcentret. Stiftsøvrigheden har nemlig mulighed for at nedlægge veto mod det store projekt, hvis det bliver vurderet, at kirkerne og kulturlandskabet omkring kirkerne bliver spoleret.

Annonce

Fjern vetoretten

Foreløbigt vil biskop Elof Westergaard ikke forholde sig til, om kirken vil benytte vetoretten. Det vil først ske, når stiftet har set det endeligt projekt for energicentret i Lem Kær. For ham handler det ikke om at være for eller imod grøn omstilling, men om at sikre kulturelle værdier, understreger han.


Vetoretten burde slet ikke eksistere. I særlige tilfælde kunne kirken søge ministeren om at få lov til at nedlægge veto. Men det skal ikke være en særlig ret.

John G. Christensen (S), formand for teknik- og miljøudvalget


Men selv om det langt fra er sikkert, at Ribe Stifts stiftsøvrighed - der består af biskoppen og stiftsamtmanden - vil benytte sig af vetoretten mod Lem Kær-projektet, så kan vetoretten bringe John G. Christensen op i det røde felt.

- Vetoretten burde slet ikke eksistere. I særlige tilfælde kunne kirken søge ministeren om at få lov til at nedlægge veto. Men det skal ikke være en særlig ret, fastholder udvalgsformanden.

Annonce

Veto kan underkendes

Det kirkelige veto vil dog ikke være et permanent benspænd for et stort projekt. Som reglerne er i dag, kan erhvervsministeren underkende stiftsøvrighedens veto.

Det skete, da Ribe Stift sidste gang benyttede sig af vetoretten i 2018 mod de to testmøller i Velling Mærsk. Den gang lød stiftsøvrighedens begrundelse, at de 200 meter høje møller skæmmede landskabet omkring kirkerne i Gammel Sogn og Velling. Et udsagn som de fagfolk, stiftet havde fået til at undersøge sagen, bakkede op om.

Annonce

Minister sagde nej

Daværende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) var selv på besøg i det vestjyske for at se landskabet i virkeligheden. Kort efter besluttede han at underkende det kirkelige veto. Han vægtede nemlig erhvervsudviklingen højere end værdien af landskabet omkring kirkerne.

- Jeg synes ikke, det har været nogen nem beslutning. Jeg har stor forståelse for kirkens synspunkter om, at der skal tages hensyn til æstetikken i landskabet. Jeg synes ikke, vindmøller pynter i et landskab, men jeg lægger vægt på, at det er nødvendigt at opføre testvindmøller på land, fordi det skal være nemt at komme til dem, når man skal lave forsøg. Det er også nødvendigt, at vi har en vindmølleindustri, der har mulighed for at opstille vindmøller, så industrien kan udvikle sig, lød det i 2018 fra den daværende minister.

Den gang konstaterede biskoppen, at man fremover ville vægte de landskabelige værdier højere.

Den konkrete ansøgning om tilladelse til at udvide det eksisterende testcenter i Lem Kær ventes at komme til politisk behandling til september.

Annonce
Skjern For abonnenter

Ole fra Skjern har gjort klar til ny film i det vestjyske: Flyttede rottefælder, blændede lamper af og ryddede loft

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Læserne vil have ny skole i Skjern - men afstemning om skolefremtiden gemmer også på en overraskelse

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens bolighandler: Fra 200.000 kroner i Lem til 5,2 og 6 millioner i Ringkøbing

Sport

Kan du huske? Minderne væltede frem, da Vesterhavshallen fejrede 60 + 1 års jubilæum

Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterbog og videoanalyse: Angrebsspillet kørte i 60 minutter for Skjern, der revancherede nederlag

Debat

Der er skåret i hjemmehjælpstimerne: Kan kommunen pålægge pårørende at hjælpe?

Sport For abonnenter

Målvogter Heidi Hansen sikrede sejr: Jeg havde jo lovet, at jeg ville redde det sidste forsøg

Navne

Mange unge flytter til de større byer: 19-årige Thor Bøndergaard går mod strømmen og drømmer om en karriere i Vestjylland

Debat

Et vink med Ringkøbings største vognstang: Vi oplever stor modstand mod Raunonia turistby og flere turister i byen

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Ringkøbing-Skjern

Se galleriet: 170 mennesker krammede og dansede foran Rådhuset for at vinke farvel til corona

Hvide Sande For abonnenter

Se video: Lumsk cykelsti sender dagligt folk i asfalten - nabo måtte køre styrtet cyklist til lægen

Hvide Sande

Kok og indehaver af Restaurant Kommandobroen i Hvide Sande er udtaget til DM i østers

Annonce