Annonce
Debat

Udvalgsformand i debatindlæg: Jeg tror, vi kommer til at lukke skoler

Fjelstervang Skole er en af de skoler, som er under 75-elevers-grænsen. Nu skal børne- og familieudvalget på besøg. . Foto: Jørgen Kirk
Annonce

Læserbrev: Et udvalg af kommunalpolitikere, repræsentanter for forældre, skoleledere og -lærere, ungerådet og landdistriktsrådet arbejder lige nu på et eller flere forslag til en ny skolestruktur i kommunen.

Vi har fastlagt de kriterier, strukturen skal tage højde for: Trivsel og faglighed; økonomi (de samlede resurser er godt udnyttet); geografi (transporttiden er ikke for lang og trafiksikkerheden er god); sammenhængskraft (strukturen bidrager til sammenhængskraft i kommunen og lokalsamfundet) og holdbarhed (strukturen holder i 8-10 år). Vi er nu i gang med at beregne forskellige modeller, arbejdet udvikler sig løbende og materialet ligger tilgængelig på kommunens hjemmeside.

Udvalget træffer ingen beslutninger, men undersøger muligheder og beskriver konsekvenser. På den baggrund beslutter byrådet den kommende struktur senere på året.


Jeg kender ikke én politiker, der ønsker at lukke en eneste skole mere end nødvendigt. Men vi står overfor et markant faldende børnetal, som vi ikke kan lukke øjnene for, og som gør en ny skolestruktur nødvendig.


Jeg kender ikke én politiker, der ønsker at lukke en eneste skole mere end nødvendigt. Men vi står overfor et markant faldende børnetal, som vi ikke kan lukke øjnene for, og som gør en ny skolestruktur nødvendig.

Det er ingen nem opgave. Halvdelen af befolkningen i Ringkøbing-Skjern bor i et landdistrikt, og politisk har vi et ansvar for at sikre en landdistriktspolitik, der passer til vores demografi. Vi har også et ansvar for at sikre en folkeskole, der kan danne, uddanne og udvikle eleverne til at indgå i den foranderlige virkelighed, de møder, når de forlader skolen. Det skal vi gøre inden for økonomiske rammer, der er langt strammere, end vi kunne ønske os.

Jo færre elever, der er i en skole, des større bliver udgiften pr. elev. Den fremtidige skolestruktur skal naturligvis tage højde for vores store geografi, men der er nu engang kun de elever, der er, og jo tyndere vi "smører dem ud" over Danmarks største kommune, jo fattigere bliver det indhold, vi kan fylde i hver enkelt skole.

Arbejdet handler også om skolerne i de store byer, for også her falder elevtallet. Forestil dig, at skolestrukturen var helt åben, og at vi skulle bygge den op fra bunden. Ville vi bygge og drive to skoler i Skjern, Ringkøbing, Tarm og Hvide Sande? Næppe.

I skolestrukturudvalget er der stor bevidsthed om værdien af skolen i en by eller et område. Hvis det besluttes at lukke en eller flere skoler, har kommunen en vigtig opgave i at understøtte de områder, der bliver berørt, så der ikke kommer til at stå en gabende tom bygning, men noget andet godt i stedet for. Det er der gode eksempler på fra vores egen og andre kommuner.

I Sdr. Vium, for eksempel, lukkede et faldende elevtal skolen og efterlod byen nedtrykt. Men i et eksemplarisk samarbejde mellem lokalsamfundet og kommunen er der er nu skabt en kulturinstitution med børnehave, forsamlingshus og et væld af aktiviteter. Et sted, alle byens borgere mødes om og er stolte af.

Jeg tror, vi kommer til at lukke skoler - i landdistrikter og i større byer. Jeg tror også, at vi med det grundige arbejde, der ligger forud, kan træffe en gennemtænkt beslutning og tilbyde en stærk folkeskole, der har fokus på elevernes trivsel og læring og på samspillet med det omkringliggende samfund. Nu og i de kommende år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Bil i brand: Påkørte gravemaskine

Debat

KD vil have minkgravene fjernet

Annonce